Telegram is een gratis cross-platform berichtendienst en IP-telefoniedienst. Telegram-gebruikers kunnen versleutelde en zelfvernietigende berichten, foto's, video's, stickers en bestanden (alle bestandstypes zijn ondersteund) uitwisselen. De clients zijn open source, terwijl de servers propriëtaire software zijn.
Telegram app biedt beveiligde gesprekken
Dit is iets overzichtelijker dan Whatsapp. Het verschil is echter dat je bij Telegram bij je 'Contacts' een secret chat kunt starten. Oftewel, je kunt versleutelde berichten sturen.
Telegram is een chatapp, vergelijkbaar met iMessage of WhatsApp. Je kunt via een internetverbinding met je vrienden chatten, waardoor dit niet ten koste gaat van je sms-bundel. Er zijn verder geen kosten aan verbonden. Het bedrijf achter Telegram is opgericht door de Russische broers Nikolai en Pavel Durov.
Telegram heeft een aantal functies die het tot een veel uitgebreider sociaal mediakanaal maken dan bijvoorbeeld WhatsApp. Zo kun je de app toegang geven tot je locatie, en chatten met andere mensen in je buurt. Ook is het mogelijk om groepskanalen te maken die automatisch zichtbaar worden voor mensen in de buurt.
De chatdienst Telegram wordt sinds de coronapandemie steeds vaker door criminelen gebruikt voor het verspreiden van illegaal beeldmateriaal zoals sexvideo's en kinderporno. Dit ontdekte het onderzoeksteam van KPN security toen zij negentig dagen meekeken in meer dan 100 kanalen van de populaire chatdienst.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Telegram zoekt direct in jouw berichten en na het invoeren van de vierde letter krijg je ook tien wereldwijde resultaten. Gebruik het @-teken als je een specifieke gebruikersnaam of bot zoekt en gebruik # als je wilt zoeken met zoektermen.
De chatapp Telegram laat gebruikers voortaan anderen toevoegen aan hun contactenlijst zonder dat zij daarvoor hun telefoonnummer hoeven te delen. De functie daarvoor is beschikbaar gemaakt via een update voor Android en iOS.
De messenger Telegram bevat zogenaamde geheime chats. Als je zo'n geheim gesprek met iemand start, weet je zeker dat niemand meekijkt. Deze geheime chats zijn namelijk beveiligd met end-to-end encryptie, zodat alleen jij en de ontvanger de berichten kan lezen.
De online berichtendienst Telegram is volledig beveiligd door middel van encryptie. Zo zijn de berichten standaard beveiligd, maar is het ook mogelijk om een 'geheim gesprek' te starten waarbij berichten enkel door een specifieke code per toestel kan worden ontgrendeld.
Om de activiteit te achterhalen is alleen een telefoonnummer en wat technische handigheid nodig. Telegram weet alle telefoonnummers van gebruikers, omdat je die moet invoeren om de app te kunnen registreren op jouw toestel. In de metadata is te zien wanneer mensen de Telegram-app openen en sluiten.
Net als bij veel andere messenger-apps, kun je bij Telegram zien wanneer je contactpersonen voor het laatst online zijn geweest. Uiteraard kunnen jouw contactpersonen dat ook van jou zien, tenzij je dit hebt uitgeschakeld.
Wie is de eigenaar van Telegram? Telegram is eigendom van dezelfde twee mensen die het bedrijf in 2013 in Rusland hebben opgericht, Pavel Durov en zijn broer Nikolai. Pavel is ook de CEO van het bedrijf.
Telegram heeft een API (Application Programming Interface) waarmee het mogelijk is om vanuit je eigen programma met het telegram netwerk te communiceren. Je kunt dus een programmaatje maken dat telegram berichten ontvangt en verstuurt. Een dergelijk programma noemen ze een 'Bot', kort voor 'Robot'.
Het is mogelijk om lid te worden van een groep (openbaar of privé). Om dit te doen, klikt u eenvoudig op de link via Telegram en vervolgens op Lid worden van de groep om de bewerking te voltooien. NB Wanneer je lid wordt van een groep, zijn je naam en profielfoto zichtbaar voor alle leden.
Wanneer u een contactpersoon blokkeert, worden ze kan je geen berichten meer sturen (geen geheime chats), geen oproepen. Het kan je ook niet aan groepen toevoegen. Bovendien, ze kunnen je profielfoto of je online status niet zien (zal je altijd verschijnen als "vorige keer lang geleden"?
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
De politie speelt hier een belangrijke rol in. Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.
Volgens Maxime is Telegram zelf redelijk anoniem. "Het geeft je de tools om je gesprekken te versleutelen, je berichten te verwijderen en niet je telefoonnummer te laten zien; in plaats daarvan kan je een username gebruiken." Volgens haar wordt de app echter minder anoniem door fouten die gebruikers zelf maken.
Alle tekstberichten verstuurd via Threema zijn end-to-end versleuteld. Daarnaast heeft Threema een sterke beveiliging tegen MITM-aanvallen. Verder wordt alle chatgeschiedenis veilig opgeslagen op jouw telefoon. Er staat dus geen persoonlijke informatie van jou op de servers van Threema.
Signal of Telegram: verschillende functies
Telegram wint het echter op gebied van uitgebreide mogelijkheden. Zo kun je tot 200.000 mensen kwijt in een groepschat, terwijl dat limiet bij Signal 1.000 stuks is. Ook kun je bestanden tot 2 GB groot verzenden; bij Signal kan dat tot slechts 100 MB.