Bij de meeste mensen staat een dergelijk potje vaak een jaar tot enkele jaren in de keuken, maar houdbaar is het doorgaans slechts 6 maanden. Of het poeder bedroven is valt altijd moeilijk te zeggen. Ook na 6 maanden is het nog bruikbaar maar de geur, de smaak, en de kleur worden minder sterk.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat 'niet goed' meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden. Wel is het zo dat kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan het zijn dat het zijn smaak en sterkte verloren heeft.
Gewone en gerookte paprikapoeder verschillen van elkaar qua smaak en kleur. Zo heeft gerookte paprikapoeder een intensere en rokerige smaak, terwijl de gewone paprikapoeder een meer milde, neutrale smaak heeft. Wanneer je een beetje spice in je gerechten wilt, kun je het beste gerookte paprikapoeder gebruiken.
Soorten gerechten waarin paprikapoeder verwerkt wordt zijn sauzen, salades, soepen, goulash, kip-, vlees- en visgerechten, en in combinatie met bepaalde soorten groenten (zoals kool, bloemkool) en veel Mexicaanse gerechten. In Hongaarse salami wordt paprikapoeder in grote hoeveelheden mede gebruikt ter conservering.
Er zijn naast deze talloze soorten ook nog vele varianten verkrijgbaar die bijvoorbeeld een mix bezitten van de milde en pittige soorten,of waaraan peper is toegevoegd. Als het paprikapoeder te heet wordt verhit,bijvoorbeeld door het meebakken,verbranden de suikers in het poeder en kan het bitter gaan smaken.
Paprikapoeder is een lekkere smaakmaker; ik voeg het toe aan mijn soep, ik strooi het over gegrilde groenten of ik gebruik het door een curry. Deze specerij bevat veel vitaminen waaronder vitamine A, verschillende vitamine B, C en K.
Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde/gerookte gemalen paprika's. Deze paprika's groeien alleen goed in een warm klimaat. Deze soort smaakt net even wat milder en pittigerpittegerdan cayennepeper. Vaak wordt paprikapoeder ook gebruikt als belangrijk ingrediënt voor soepen en sauzen.
Naast dat het veel smaak geeft aan je gerechten is het ook een gezonde keuze. Door gerookte paprikapoeder te kopen krijg je namelijk vitamine A, B, C en K binnen. Onderzoek wijst zelfs uit dat gerookte paprikapoeder kan bijdragen aan een versterkt immuunsysteem en verbeterde spijsvertering.
Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en gemalen paprika's waarvan de pitten zijn verwijderd. Dit zijn niet de bekende blokvormige rode paprika's, maar de puntvormige soorten die hun smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm klimaat.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Kaneel is net zoals andere specerijen jarenlang houdbaar. Onder invloed van warmte en licht kan wel de smaak en geur verminderen. De kaneel kan ook vocht aantrekken. Om die redenen zal de fabrikant een ten minste houdbaarheidsdatum hebben genoemd.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Kurkumapoeder is zeker een jaar houdbaar, althans voor wat betreft de kleurende werking. De smaak loopt al na een half jaar terug. Bewaar kurkumapoeder daarom op een donkere en droge plek in een goed afgesloten verpakking.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
"Gedroogde gember, foelieblad of nootmuskaat kun je ongemalen, droog en donker drie jaar bewaren, en ongemalen kruidnagel en zwarte peperkorrels zelfs nog langer. Bij gemalen specerijen ligt het anders, daarvan adviseer ik ze niet langer dan twee jaar te bewaren. Tijdens het malen gaan smaak en geur sneller verloren."
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Je kunt paprika weglaten en andere pittige kruiden gebruiken, zoals groene of rode (spaanse) peper. Dat zijn andere vormen van dezelfde soort. Of voor de vorm een andere groente zoals tomaat of courgette.
Soorten en smaken paprikapoeder
Er zijn twee soorten paprikapoeder: de milde soort met een zoetige smaak. Dit is meestal het gewone paprikapoeder dat verkocht wordt in supermarkten. de pikante soort is pittig van smaak net als cayennepeper, alleen milder.
Echte Hongaarse paprikapoeder kopen bij Van Beekum Specerijen.
Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en/of gerookte gemalen paprika.
Paprikapoeder wordt gemaakt van een vrucht die in de familie van de paprika en de peper zit. Paprika's en pepers komen uit dezelfde familie. De vrucht, waarvan de paprikapoeder wordt gemaakt, lijkt qua uiterlijk een beetje op een chilipeper. Qua smaak is de vrucht pittiger en puntiger dan de paprika.
In een potje paprikapoeder zit 30 tot 50 gram gemiddeld (afhankelijk van de grootte van het potje, uiteraard), dus laten we zeggen 40 gam - 8 eetlepels. Dat zijn ongeveer 8x130 = 1040 calorieen. Om die hoeveelheid te maken heb je dus ongeveer 1040 : 100 = iets meer dan vier verse paprika nodig.
Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen. Er zitten heel veel antioxidanten in paprika.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.