Appelazijn is het meest populaire type azijn onder mensen die graag actief bezig zijn met hun gezondheid. Appelazijn is gezond en er wordt zelfs gezegd dat het vele klachten en ziekten verhelpt. Dit omvat gewichtsverlies, verlaagd cholesterol, lagere bloedsuikerspiegel en verbeterde symptomen van diabetes.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Naast natuurazijn bestaan er nog tal van andere soorten azijn: Appelazijn: Ook wel apple cider of ciderazijn genoemd. Lekker in salades, marinades of vinaigrette. Daarnaast zou dagelijks een glas water met appelazijn drinken goed zijn voor de spijsvertering.
Voorop gesteld: appelazijn is gezond omdat het veel vitamines en mineralen bevat. Om er maar even een aantal te noemen: vitamine A, B1, B2, B6, C, E en kalium, fosfor, magnesium en ijzer. Verder bevat appelazijn belangrijke enzymen, spoorelementen en antioxidanten. Appelazijn wordt gemaakt van geperste appels.
Maar misschien wel de belangrijkste eigenschap is dat appelazijn de enzymen in je maag stimuleert. Hierdoor krijgt je spijsvertering een zetje in de juiste richting. Dit heeft tot gevolg dat voedsel wat minder lang in je maag en darmen blijft, en je buik dus minder opzwelt.
Lever ontgiften en reinigen
Appelazijn helpt om het lichaam te ontgiften. Onderzoek laat zien dat appelazijn specifiek helpt om de lever te detoxen en dat het kan helpen om de bloedsomloop te stimuleren.
Niet-toegelaten huis-, tuin- en keukenazijn heeft ook risico's voor de gebruiker. Al in lage concentraties kan het middel huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken. Bij grotere hoeveelheden kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan, of de luchtwegen beschadigd raken.
Azijn verlaagt de bloeddruk, cholesterolgehalte, werkt bloedzuiverend en bevordert de spijsvertering. Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Een van de grootste nadelen is dat het spul het glazuur van je tand aantast. De manier om dit op te lossen is de azijn door een rietje te drinken en je mond erna te spoelen met water. Een ander nadeel: de vloeistof kan keel- en maagklachten geven vanwege de hoge zuurgraad.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Witte azijn is ook een effectieve manier om een einde te maken aan schimmel in de badkamer. Het zuur in de azijn zorgt ervoor dat het onaantrekkelijk wordt voor de schimmel. Doe wat witte azijn in een plantenspuit en spray het onverdund op de schimmelvlekken in de badkamer. Laat het minimaal een uur intrekken.
Appelcider kan namelijk een positief effect hebben op suiker- en cholesterolgehalte in het bloed. Per liter is er 3 gram polyfenolen aanwezig (plantaardige antioxidanten) waardoor cider net zo gezond / nog gezonder is dan rode wijn. De gunstige waardes zitten vooral in ambachtelijk gemaakte cider oftewel real cider.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Kalknagels behandelen met schoonmaakazijn is in principe mogelijk, maar brengt wel een aantal risico's met zich mee. In tegenstelling tot appelazijn is schoonmaakazijn geen natuurlijk product. Het zuur dat schoonmaakazijn bevat is 2 tot 3 keer zo veel als tafelazijn. Het kan daarnaast ook methanol bevatten.
Natuurazijn komt blank en gekleurd voor. Het verschil tussen witte natuurazijn en gele natuurazijn is kleurstof of caramel.
Appelazijn kan ook effectief zijn als je het uitwendig gebruikt. Zo kent het vele voordelen voor de huid. Zo helpt het tegen ouderdomsvlekjes en rimpels op de huid. Appelazijn bevat namelijk alfa-hydroxyzuren die dode huidcellen vervangen voor een gezonde nieuwe huidlaag.
Op de huid kan appelazijn de pH waarde helpen te neutraliseren en de huid soepel en zacht te houden. Het wordt daarnaast vaak gebruikt als kuur om het lichaam te ontgiften of als verzachtend middel voor de keel. Kurkuma heeft een antioxidatieve werking en kan een normale darmfunctie ondersteunen.
Twee theelepels appelazijn vermengd met ongeveer 200 milliliter water is een goede hoeveelheid appelazijn om per keer te nuttigen. Dit kun je drie keer per dag – vóór elke maaltijd – drinken. Je kunt ook beginnen met één theelepel per glas water en dit langzaam opschroeven naar twee theelepels.
Verdun de appelazijn met appelsap of water en neem 2 à 3 theelepels appelazijn per keer. Herhaal dit maximaal 3 keer per dag en je zult bij een kuur van een maand maximaal 6 kilo afvallen. Meer afvallen gaat ook lukken in combinatie met meer bewegen en gezond en niet te vet eten.
Appelazijn capsules of vloeibaar
Of je appelazijn capsules neemt of vloeibare appelzijn, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Appelazijn capsules zijn wat makkelijker in het gebruik en beter mee te nemen. Een groot voordeel is dat je niet de zure smaak ervaart die appelazijn met zich meebrengt.