De thee wordt in kleine smalle theeglazen gegoten en het overige hete water wordt hierbij toegevoegd. Dit verschilt wel per persoon, liefhebbers van sterke thee drinken het onverdund, wie liever iets mildere thee heeft voegt wat extra heet water of suiker toe.
Turkse thee (Turks: çay) is een vorm van zwarte thee die gezet wordt met behulp van een samowar of met een Çaydanlık, een dubbele theepot. De thee wordt in Turkije flink gezoet geserveerd in traditionele tulpvormige glazen.
Qua dranken zijn sterke zwarte thee (chai) (vaak sterk gesuikerd om bittere smaak te compenseren), zoete appelthee, gezouten karnemelk (ayran), anijsachtige brandewijn (raki), soep (çorba) en Turkse koffie populair.
Zwarte thee, appel pulp (10%), aroma's , kaneel (2%), stukjes vanilla (0,5%). Zwarte thee heeft een kruidige smaak. Appel geeft de blend een frisse smaak. De zoete smaakmaker uit Azië en geeft de thee zijn warme smaak.
Turkse theecultuur
Het is ook goed voor de gezondheid en heeft het een kalmerende werking. Daarom bieden Turkse mensen na elk argument of elke harde discussie elkaar thee aan om te kalmeren en als een symbool van vriendelijkheid, gastvrijheid en vriendschap.
Drinkwater. Het kraanwater is van slechte kwaliteit in Turkije. Het is daarom aan te raden enkel water uit flessen te drinken (met als uitzondering water voor het tandenpoetsen).
In (kruiden)thee kunnen plantengifstoffen zitten. Sommige kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
Maar in Turkije bevinden zich de de meest fervente theedrinkers met bijna 3,1 kilo thee per persoon per jaar staat het land bovenaan. Nederland valt met de twaalfde plaats buiten de top tien: Nederlanders drinken 0,77 kilo thee per persoon per jaar.
Hou je heel erg van sterke thee? Probeer dan Mevlana thee. De Ceylon-thee is een zwarte thee die wordt gewonnen uit grote theebladeren die zijn verzameld in de rokken van hoge bergen van Ceylon, Sri Lanka. Ceylonthee krijgt een kwaliteitssmaak en -aroma dankzij de teeltmethoden en het klimaat.
In Turkije wordt thee zeer zoet gedronken. De zoete appelsmaak die de thee van zichzelf al heeft wordt nog eens versterkt met een flinke lepel suiker. Mocht dit voor de Nederlandse smaakpapillen iets teveel van het goede zijn, biedt deze thee op zich al een heerlijk zoete smaak, zonder dat deze te overweldigend is.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden, niet alleen omdat het sterk gechloreerd is maar ook omdat het ziekteverwekkers kan bevatten. Drink daarom alleen water uit flessen en controleer altijd goed of een fles niet eerder is geopend (en hervuld is met kraanwater).
Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar!) of vis (sushi). Eet ook geen rauwe schelpdieren (mosselen, oesters en dergelijke). Eet geen sauzen en desserts die gemaakt zijn van rauwe of niet goed gekookte eieren . Sla is vaak gewassen in kraanwater.
Drinkwater: Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie.
Zwarte thee en groene thee zijn de meest gezonde thee om te drinken. Deze twee soorten hebben veel gezonde eigenschappen. Zo verlagen ze bijvoorbeeld je bloeddruk en verkleinen ze de kans op een beroerte. Het advies is wel om het bij 3 koppen groene of zwarte thee te houden vanwege de cafeïne in de thee.
Turkse thee is zwart en sterk en wordt gedronken uit een tulpvormig glaasje. Omdat deze thee zo vol van smaak is en te sterk is om te worden geserveerd in een groot theeglas, wordt het altijd in kleine Turkse glaasjes geserveerd.
Hou er rekening mee dat Turkije echt een vleesland is: met bekende gerechten als köfte, kebab, lahmacun en döner, is het als vegetariër niet altijd even gemakkelijk om er een geschikt gerecht te vinden. Maar als je goed zoekt, is het ook zeker mogelijk om lekkere en gezonde vegetarische gerechten te bestellen.
Kebab is een van de meest populaire Turkse gerechten en wordt in heel Turkije gegeten. Het is een gerecht dat wordt gemaakt van gehakt, uien, paprika, tomaat, knoflook en een verscheidenheid aan kruiden. Kebab wordt geserveerd met brood of salade.
Turkse thee wordt traditioneel bereid in een zogenaamde çaydanlık (spreek uit als tjajdanluk). Dit is een tweedelige theepot die bestaat uit een grotere en een kleinere pot. De kleinere theepot zet men dan boven op de grotere. In de bovenste pot gaat losse thee en een klein beetje water.
Naast 'gewone' thee zijn er tal van variaties. Iedereen heeft zijn eigen lievelingssmaak. Op dit moment zijn de meest populaire theesmaken: Earl Grey, English Original, Green Tea Pure, Green Tea Lemon, Rooibos Original, Sterremunt, Liquorice Zoethout, Forest Fruit, Lemon en Camomile.
Turkse thee wordt meestal gekookt in een theepot die boven een open vuur is geplaatst. In de grote bak (theepot) wordt water gedaan en in de andere bak thee. Doordat de theepot op het onderste gedeelte van de theepot staat, wordt deze opgewarmd door de hitte van het water eronder.
Voordelen gezondheid Turkse koffie heeft veel voordelen voor je gezondheid, het is een geweldige antioxidant. Houdt het cholesterolniveau in je bloed onder controle, vermindert het risico op kanker en dient als pijnstiller voor hoofdpijn.
Als je wil weten wat de meest gezonde thee is, zal het antwoord hoogstwaarschijnlijk groene thee zijn. Groene thee zit barstensvol antioxidanten. Wat antioxidanten zijn en waarom ze van groene thee de meest gezonde thee maakt, lees je hier.
Hoeveel thee kan een volwassene drinken? Alle soorten thee zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Het advies voor volwassenen is om 3 kopjes (1 kopje is 125 milliliter) zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten.
Denk aan kamille, maar ook valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem.