Hoe lang kun je boter bewaren? Boter kun je in de vriezer zes maanden goed houden. Ongezouten roomboter is ingevroren drie maanden houdbaar. In de koelkast kun je ontdooide en verse boter vrij lang bewaren.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Zowel gezouten als ongezouten boter kun je makkelijk in de vriezer bewaren. Daar blijft ongezouten boter zo'n zes maanden goed en houdt een gezouten variant het zo'n negen maanden vol. Je kunt boter het best invriezen als deze nog vers is.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd.
Zodus: zowel voor bakboter als voor olie krijg je vooral een slechte geur of smaak als het product vervallen is. Je neus is voor deze producten dus een ideale controle. Voor bakboter kunnen er ook veiligheidsproblemen optreden, waardoor je dit product toch best niet te lang over tijd laat gaan.
Pas op, door contact met zuurstof kan de boter geel verkleuren en oxideren. Dat betekent dat je boter ranzig wordt, en da's niet lekker om te eten.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Ranzige boter: 'zweetsokkengeur'
Maar: "Als boter ranzig wordt, kan dat een sterkere zure geur geven, soms een beetje richting kaas en zweetsokken.
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Ontdooien. Doe de boter in een magnetronschaal en zet de magnetron 5 seconden aan op de ontdooistand. Als de boter meegeeft als je hem aanraakt, en de indruk van je vinger achterlaat, is-ie zacht genoeg. Zo niet, zet hem dan nogmaals vijf seconden terug in de magnetron, en herhaal dit tot hij zacht genoeg is.
Margarine invriezen doe je door het in vershoudfolie in te pakken en daarna in een diepvriesbak te verpakken. Luchtdicht afsluiten en invriezen.
Kun je Blue Band ook invriezen? Blue Band margarine in pakjes kun je in de originele verpakking maximaal 12 maanden ingevroren bewaren. Het brood en de bolletjes van Blue Band Goede Start! kun je 1 maand in de vriezer bewaren met behoud van de kwaliteit.
Je kan zowel gezouten als ongezouten boter invriezen. Gezouten boter vriest (door de aanwezigheid van het zout) iets moeilijker in, maar blijft langer goed (tot zes maanden). Ongezouten boter bewaar je in de diepvries beter niet langer dan drie maanden.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
De meeste soorten boter kun je prima op het aanrecht bewaren. Er is wel een maar: liever niet langer dan een week en niet op een kamertemperatuur hoger dan 21 graden. Roomboter is gemaakt van zuivel en zuivel bewaar je meestal bij koele temperaturen.
Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar. Margarineproducten kun je het best in de koelkast bewaren. De temperatuur in de koelkast is constant en laag.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
Vriesbrand is niet schadelijk
Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd. Zodra er dan verse lucht bijkomt, ontstaat een verkleuring.
Boter is niet zelf de standaard omdat de geur van echte boter vrij snel verandert. Boter wordt dan ranzig doordat de aanwezige vetten gaan hydrolyseren.
De ghee ruikt heerlijk zoet en is als deze goed gemaakt is jaren houdbaar. Bewaar de ghee niet in de koelkast, er worden anders druppels gevormd en de ghee wordt ranzig. Nu kun je er mee bakken. Ghee kan verhit worden tot 250˚C, je kan er zelfs mee frituren.
Botervloten koop je online bij Blokker.