Voor Zweden is het aan te raden om voor ieder weertype kleding mee te nemen. In de zomermaanden kunnen de temperaturen flink oplopen, maar een vest of trui voor een koelere avond is ook nodig. Laagjeskleding komt hierbij goed van pas.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is vaak goedkoper dan bij ons.
Verhuist u naar Zweden vanuit Nederland (=binnen de EU) dan hoeft u in de meeste gevallen niet langs de douane, tenzij u dingen meeneemt waar speciale invoervergunningen voor nodig zijn, zoals bijvoorbeeld wapens, auto, en sommige medicijnen en levensmiddelen enz.
In het openbaar vervoer kun je niet met cash betalen. Pinnen is erg populair in Zweden. Je Nederlandse bankpas en creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd. Met veel bankpassen kun je tot € 500,- per dag pinnen.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
In Zweden gaan ze wat ontbijt betreft graag voor smörgås: open boterhammen met verschillende soorten beleg en knäckebröd. Ook verschillende soorten pap zijn er populair: niet alleen havermout maar ook pap gemaakt van andere granen staan hier vaak op het menu.
Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo'n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder.
Willys is de prijzenbreker van de Zweedse supermarkten en misschien wel de goedkoopste supermarkt van Zweden. Ze verkopen A-merken tegen de beste prijs. Ze zitten meestal meer buiten het centrum maar je vindt er ook in Stockholm.
Prijsniveau Zweden
Wanneer je aan landen in Scandinavië denkt is het eerste wat je denkt misschien dat het levensonderhoud hier duur is. Maar niets is minder waar in Zweden. Het prijsniveau van Zweden is redelijk gelijk aan Nederland. Enkel alcohol en kleding zijn in Zweden hoger geprijsd als in Nederland.
Ook dit is afhankelijk van plaats tot plaats maar doorgaans kan je tussen 11.00 uur en 14.00 uur aanschuiven voor deze populaire maaltijd. Ga je tussen twaalf en één eten dan kom je in de spits terecht maar zelfs dan kan je altijd snel aan tafel.
In Zweden is het niet gebruikelijk om een standaard fooi te geven. Uiteraard hebben de Zweden er geen bezwaar tegen als je besluit om wel fooi te geven. Enkel in restaurants en kroegen wordt af en toe fooi gegeven door het totaalbedrag naar boven af te ronden of het wisselgeld achter te laten.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood.Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
In het volgende deel heb ik enkele tips om te besparen op groenten en fruit. Enkele voorbeelden van verse groenten: 1 kg paprika 49.90SEK, Komkommer 11.90SEK, snacktomaatjes 500gr 38.90SEK, 1 kg tomaten los 14.90SEK, Broccoli 500gr 14.90SEK. Als u besluit diepvriesgroenten te nemen, vindt u goedkopere opties.
Zweeds wittebrood is de benaming van het brood dat aan de mensen in Nederland werd gegeven gedurende de hongerwinter rond maart 1945. In de herinnering van velen werd het Zweeds witbrood boven Nederland uitgegooid door Amerikaanse en Britse bommenwerpers in april/mei 1945 (tijdens operatie Manna).
IKEA is ook meestal enige euro's duurder in Zweden dan bij ons, al kun je ook weer sommige artikelen tientjes goedkoper krijgen. In Linköping kun je bij enorme koopcentra overal tegen redelijke prijzen aankopen doen.
De bierprijzen verschillen van 5 euro tot 10 euro per glas, afhankelijk van de plek waar je bent. Voor een glas wijn betaal je al gauw 10 tot 15 euro in de meeste restaurants.
Doordat Finland het enige Scandinavische land is dat gebruik maakt van de Euro, is dit land relatief gezien het goedkoopste Scandinavische land.
In Zweden neemt men uitgebreid de tijd voor een lunch. Over het algemeen serveren restaurants de “dagens lunch” (of “dagens”) tussen 11.00 en 14.00 uur.
Maar wat is het nou precies? Fika is een soort koffiepauze deluxe, waarbij je samen met vrienden, familie of collega's koffiedrinkt en er iets zoets bij eet. Een kaneelbroodje is van dat zoet misschien wel het bekendste voorbeeld. Fika is zo Zweeds als IKEA, en is daar onlosmakelijk verbonden met de cultuur.
Sterkedrank is in Zweden niet in de supermarkt te koop is, alleen in de horeca. Om alcohol te kunnen kopen in Zweden moet je minimaal 18 jaar zijn. Vanwege de leeftijdsgrens, maar vooral omdat alcohol duur is, kom je af en toe zelfgestookte drank tegen. Pas hiermee op, je weet natuurlijk nooit wat het is.
In Zweden worden stopcontacten van type F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Zweden. Jouw stekkers passen.
De P-Skiva-parkeerkaart
Met de P-skiva-kaart kunt u parkeren in de parkeergarages van Zweden die hierom vragen. Je kunt de kaart gratis bij elke supermarkt krijgen. Je hoeft alleen maar om een P-skiva of parkeringsskiva te vragen en de kaart zichtbaar in de auto te leggen.