Er bestaat geen vaccin tegen RS-virus. Behandeling van een RS-virusinfectie is meestal niet nodig. De klachten verdwijnen vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg met de huisarts als uw baby niet goed drinkt of uw kind jonger dan 3 maanden koorts heeft.
Als mijn kind RSV heeft, hoe wordt dit dan behandeld? In de meeste gevallen blijft de RSV-infectie beperkt tot een gewone verkoudheid en is er geen specifieke behandeling nodig. Als uw kind koorts heeft, kan uw arts hiervoor medicijnen voorschrijven.
RSV is een zeer besmettelijk virus. RSV kan ernstige infecties aan de luchtwegen veroorzaken. Dit kan betekenen dat uw baby in het ziekenhuis moet worden opgenomen, mogelijk zelfs op de 'Intensive Care' afdeling. RSV kan luchtwegklachten veroorzaken die jarenlang blijven bestaan.
Hoe weet ik of mijn kind een ernstige RSV‑infectie heeft? Als een kind symptomen vertoont als een zware ademhaling, diep en regelmatig hoesten en een algemeen zieke indruk maakt doordat het moe is en niet wil eten en spelen, kan het een ernstigere RSV-infectie hebben. Dit kan alleen door uw dokter worden vastgesteld.
De meeste kinderen met het RS-virus zijn binnen 3 tot 7 dagen weer beter. Als uw kind benauwd is, controleert de huisarts elke dag hoe het gaat met uw kind. Soms moet een kind naar het ziekenhuis. Daar krijgt het zuurstof en een infuus met vocht als dat nodig is.
Symptomen RSV infectie
Omdat er nog geen vaccin of medicijn is tegen een ernstige RSV-infectie en omdat veel ziekenhuizen in lage-inkomenslanden niet over beademingsapparatuur beschikken, hebben zuigelingen daar een relatief hoog risico om te overlijden aan de infectie.
Kan mijn kind opnieuw RSV krijgen? Hoewel het mogelijk is dat een kind opnieuw een RSV-infectie oploopt, is het zeer waarschijnlijk dat de symptomen veel minder ernstig zijn dan de eerste keer.
Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.
Symptomen. Vaak begint een RS-infectie met een loopneus en is het kind verder niet erg ziek. In de loop van de volgende dagen ontwikkelt het kind klachten van hoesten en wordt het toenemend benauwd. Dit uit zich vooral in slecht drinken, kortademigheid, soms ook een piepende of een zagende ademhaling.
RSV wordt vaak verward met een verkoudheid. Hoewel de symptomen van RSV vergelijkbaar kunnen zijn met de symptomen die horen bij een verkoudheid, bijvoorbeeld een loopneus, afname van de eetlust, niezen, hoesten en koorts, is er een verschil tussen de twee.
Via de handen kan het virus in het oog of de mond komen. Infectie door RS -virus is besmettelijk voordat iemand ziek wordt. Kinderen jonger dan 2 jaar zijn 3 tot 4 weken besmettelijk nadat ze ziek worden. Kinderen ouder dan 2 jaar ongeveer 5 dagen.
Hoe wordt een RSV-infectie vastgesteld? Meestal volstaat een klinische diagnose. Bij zuigelingen observeert de arts de symptomen, luistert hij naar de longen om eventueel een piepende ademhaling op te sporen en kijkt hij naar de kleur van de huid.
In het eerste levensjaar krijgen bijna alle kinderen dit virus. Bij verreweg de meeste kinderen verloopt infectie met het virus mild. Voor baby's en kinderen tot twee jaar kan infectie met het virus gevaarlijk zijn.
Bel direct uw huisarts: als uw kind benauwd is. als uw kind veel sneller ademt dan normaal (ook als uw kind rustig zit of ligt) zo snel ademt dat uw kind niet kan drinken (of als uw kind al wat ouder is: maar een paar woorden achter elkaar kan zeggen)
Wat zijn de klachten? Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen een mild ziektebeeld, dat veel lijkt op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts.
Het blijft belangrijk dat je je kind goed in de gaten houdt als hij verkouden lijkt. Worden de klachten ernstig, dan wordt hij wél opgenomen in het ziekenhuis. Het herstel van de infectie met het RS virus kan zeker twee weken duren. Dit hangt natuurlijk af van de ernst van de ziekte.
Dit kan je doen bij RSV:
maak de neus regelmatig vrij door te spoelen met fysiologisch water. laat je kind regelmatig drinken om uitdroging te voorkomen: water en (verdunde) vruchten- of kruidenthee zijn de beste opties. verdeel maaltijden in kleine porties. was en ontsmet speelgoed en deurklinken regelmatig.
Het RS-virus komt voor van oktober tot maart/april en bevindt zich vooral in ruimtes waarin veel mensen komen, zoals op kinderdagverblijven en in wachtkamers. Na de besmetting duurt het 2 tot 8 dagen totdat het kind ziek wordt. Het kind zelf blijft ongeveer 10 dagen besmettelijk.
Als uw kind veel hoest, is dit meestal niet erg. In de meeste gevallen heeft uw kind een virusinfectie. Het hoesten gaat dan binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Als uw kind langer hoest, komt dit vaak doordat uw kind op een leeftijd is waarop het makkelijk nieuwe virusinfecties krijgt.
Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. De klachten verergeren zich tot veel hoesten, benauwdheid en piepende ademhaling.
Symptomen en verschijnselen
Dit wil zeggen een loopneus, wat koorts, niezen en hoesten. Meestal gaat dit in één à twee weken vanzelf over. Ook bij volwassenen geeft RSV een banale verkoudheid. Bij 25 % tot 40 % van de baby's worden de onderste luchtwegen ook aangetast.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Behandeling van RSV
Het lichaam moet zelf de infectie overwinnen en dat duurt gemiddeld 5 tot 10 dagen. Gezien de weerstand van het kind door RSV enorm daalt, blijft het dus beter uit de crèche/opvang om uit te zieken. De behandeling is dus voornamelijk ondersteunend.