De Bhut Jolokia (of Naga Jolokia, Ghost Pepper) stond in het Guinness Book of Records beschreven als heetste peper ter wereld en is liefst twee keer zo heet als de voorgaande “kampioen”, de Red Savina. Met Scoville Units van 800,000 ~ 1.001.300 is deze peper “nucleair” te noemen.
Met een Scoville-waarde van meer dan 1 miljoen, is de Ghost Pepper naar schatting vierhonderd keer heter dan Tabascosaus en bijna driehonderd keer heter dan de jalapeño.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU.
De Carolina Reaper is de allerheetste chilipeper ter wereld. Deze extreem hete peper kun je herkennen aan zijn mooie rode kleur en gerimpelde 'huid'. Je kunt de Carolina Reaper verwerken in een salsa, saus of sambal. Maar let op, deze zijn alleen geschikt voor mensen die van extreem pittig eten houden.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, Tabasco iets hoger met 5000. Jalapeño's variëren tussen de 2500 en 30000, en habanero's kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.
Deze peper, gekweekt door een Amerikaan met de toepasselijke naam Ed Currie, werd in 2013 door het Guiness Book of Records uitgeroepen tot heetste peper ter wereld. Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
Maar let op, deze zijn alleen geschikt voor mensen die van extreem pittig eten houden. De Carolina Reaper is extreem pittig van smaak. Deze peper heeft een waarde tussen de 1.500.000 tot de 2.200.000 op de Scovilleschaal. Je kunt de Carolina Reaper verwerken in een salsa, saus of sambal.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
Het in Nederland populaire Sambal oelek scoort 2.000 op de Scovilleschaal, tabascosaus 5.000 en Jalapeños ongeveer 6.000. De pittigheid van deze pepers stelt niks voor bij de scherpste pepers in de wereld, er zijn pepers met meer dan 2 miljoen Scoville-eenheden, vergelijkbaar met de scherpte van Pepperspray!
De heetste sauzen
Eén van de allerheetste is ongetwijfeld de Hellfire Doomed Hot Sauce met een officiële Scoville-score van maar liefst 2,7 miljoen SHU. Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad scorpion en een natuurlijke chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville. Insane dus!
Internet bracht hier uitkomst, alle vermeldingen zijn eenheden op de Scoville schaal: Sambal-oelek scoort 2000 eenheden, Sambal-Pedis scoort 5000 tot 10000, Cayenne peper in strooivorm 3000,Tabasco saus van tabasco peper staan garant voor 2500 tot 5000,Tabascosaus van groene peper scoort 600 tot 800 eenheden.
Een paprika of tomaat heeft een Scovillewaarde van 0. Een gerecht wordt over het algemeen als heet ervaren bij een Scovillewaarde van 500-1000. Pepperspray van de politie heeft een waarde van 5.300.000 SHU.
By Heatsupply
Om vast te stellen hoe pittig een bepaalde peper is wordt de bekende Schaal van Scovillle gebruikt. Die score die een peper behaalt word weergegeven in Scoville Heat Units (SHU). Deze beroemde methode is in 1912 ontwikkeld door de gelijknamige professor Wilbur Scoville.
Ze zijn beide even heet. Wel is het zo dat de Habanero duidelijk de zoetige smaak mist, die de Madame Jeanette wel heeft. Ook de Habanero peper scoort 350.000 op de Scoville schaal. Habanero's komen voor in Zuid Amerika en Mexico.
De Habanero peper is een van de heetste pepers ter wereld. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Habenero peper is 100.000 tot 350.000 op de Scovilleschaal en behoort hiermee tot de absolute top van de hete pepers. De Habanero is dus alleen voor echte liefhebbers van pittig eten.
Jalapeño smaak
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname. Hij is geel van kleur en wordt nog wel eens verward met de adjuma (of Yellow Lantern Chili). Adjuma is echter veel korter en nét even iets minder scherp.
Adjuma of Aji Umba (Capsicum chinense) is een hete peper. Op de Scovilleschaal haalt de adjuma 100.000 tot 400.000. Er zijn rode varianten, maar de meeste zijn geel van kleur. De planten worden ongeveer 70 cm hoog, terwijl de vruchten maximaal 4 cm worden.
De heetste peper volgens het Guinness Book of Records is de Carolina Reaper. Deze super hete peper heeft een Scoville-waarde die oploopt tot 2.200.000 SE (Scoville eenheden).
De resultaten waren verrassend: wie regelmatig hete pepers eet, loopt 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te overlijden aan kanker. Globaal lag de kans om te sterven zelfs een kwart lager bij mensen die regelmatig pikant eten.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
De kleine adertjes in je huid verwijden in een poging de hitte kwijt te raken. Dat is waarom je gezicht, nek en borst rood worden. Veel van deze effecten die schadelijk voor je zijn bij een grote inname van extreem hete pepers, kunnen juist goed zijn bij minder hete pepers of kleinere hoeveelheden.