In dunne plakken snijden: Snijd de laos in dunne plakjes van 1/2 cm en kook een paar minuten of langer mee (Thaise vegan tom yum met noedels). De laos is te groot en te hard om te eten; verwijder daarom de laos na het koken of laat het er in ter decoratie (en breng je tafelgenoten op de hoogte).
Een volle theelepel laos vervangt 2 ½ centimeter gedroogde wortel. Gedroogde laos moet voor gebruik in plakjes gesneden worden en dertig minuten ondergedompeld in kokend water geweekt worden. Het weken is niet nodig als men de gedroogde plakjes gebruikt in gerechten die lang gestoofd (of gekookt) moeten worden.
Laos ligt vers, gedroogd en in poedervorm in de winkel. Wanneer een recept aangeeft dat het 1 centimeter laos nodig heeft dan is een halve eetlepel laospoeder voldoende.
Hoe gebruik je laos? Je kunt met dit veelzijdige ingrediënt heel veel kanten op. Gebruik hem bijvoorbeeld in soepen, ovenschotels, stoofgerechten, salades of curry. Ook kun je er, net als van gember, thee van maken.
Je kunt laos het beste in plastic in de koelkast bewaren. In de diepvries kan ook; dan is de wortel maandenlang houdbaar.
Laos is een geneeskrachtig kruid en wordt in Azië veel toegepast vanwege de medicinale eigenschappen. Het wordt gebruikt om ademhalingsproblemen en misselijkheid te verlichten. Ook bevordert het de spijsvertering en helpt het tegen darmklachten.
Galangawortel of laos is familie van de gember en de kurkuma en is rijk aan antioxidanten. Galanga wortel heeft een scherpe, pittige smaak en wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Tegenwoordig is het een heerlijke specerij om allerlei gerechten op smaak te brengen.
Verse laos heeft eenzelfde wortelachtige vorm, maar de smaak en geur zijn echt anders dan die van gember. Niet zoet-pittig, maar eerder pijnboom-achtig en sterk. Sommige mensen vinden de smaak citrusachtig, anderen vinden het naar zeep ruiken.
De vezelige lichtroze uitsteeksels zijn minder aromatisch en worden weggedaan. Of kneus het met een stamper en kook mee, als bonus.
Bij Groentebroer.nl kan je dagelijks laoswortel bestellen. Laos is de wortel van de Galanga plant ook bekend onder de naam Kga. De laoswortel die je bij Groentebroer.nl kunt kopen is familie van de gemberwortel, maar heeft een heel eigen aroma. Laos heeft een fruitige, gemberachtige smaak.
Laos wordt gemaakt van de wortels van de galangaplant. De galangaplant is familie van de gemberplant en heeft een prikkelende, citrusachtige smaak. Gemalen Laos is een goed alternatief voor verse galangawortel en is bovendien een stuk langer houdbaar.
Laospoeder- Laoswortel (Alpinia galanga) ofwel de galangawortel, heet ook wel Thaise gember of maagwortel. Deze tropische plant is familie van gember en groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied. Laos gebruikt men zowel als verse wortel als in gedroogde, vermalen vorm veel.
Saffraan, madras-kerriepoeder, gele kerriepoeder, een mengsel van foelie en gerookte paprika, of garam masala zijn allemaal haalbare alternatieven.
Laos is de wortel van de Galanga die ook bekend is onder de naam Kga. Het is familie van de gemberwortel, maar wel met een eigen aroma. Dit kruid is een verse of gedroogde en gemalen wortelstok.
Laos (Alpinia galanga) is een plant, verwant aan gember. Laos wordt dan ook wel eens Thaise gember of galanga genoemd. Het is een meerjarige plant uit de tropen. Laos is waarschijnlijk afkomstig uit Indonesië maar wordt momenteel geteeld in Indochina, Thailand, Maleisië en Indonesië.
Djahe is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast djahe is er ook ketoembar (gemalen koriander), Laos (gemalen galangawortel) en djintan (gemalen komijnzaad). Deze vier soorten gedroogde kruiden kunnen goed gecombineerd worden.
De rietachtige bladeren zijn zeer vezelig maar wel eetbaar. Gember is in allerlei vormen te vinden in de winkel: de verse wortel, gekonfijt, gemberpoeder, gembersiroop, opgelegde gember, gemberconfituur, gemberolie,...
Citroengras is een soort gras. De Indonesische naam is sereh. De stengels hebben een frisse, citroenachtige en licht gemberachtige smaak. Citroengras wordt niet rauw gegeten, maar altijd meegekookt of gestoofd.
Goed voor het spijsverteringskanaal
Het wordt ingezet ter bevordering van de spijsvertering en om buikkrampen en winderigheid te verhelpen. Kentjoer gebruikt men ook ter verlichting van maagzweren en chronische gastritus. Deze specerij werkt ontstekingsremmend en pijnstillend.
Kentjoer is niet hetzelfde als laos, hoewel beide behoren tot de galangal-familie. Buiten de koelkast droogt kentjoer snel uit, maar het kan nog steeds gebruikt worden in stoofschotels.
Perfect als vervanger voor verse gember! Je vindt gemberpoeder gewoon in het kruidenschap bij je supermarkt. De derde optie is gemberpuree. Dit is ook een prima vervanger voor verse gember.
De jonge scheuten en bloemen kunnen rauw worden gegeten. Het is vooral de wortel die wordt gebruikt voor het kruiden van allerlei gerechten zoals soepen en currygerechten.
Kurkuma komt oorspronkelijk uit India en wordt ook wel turmeric, curcuma, koenir of koenjit genoemd. Het wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa en komt uit dezelfde familie als gember.
Laos (Alpinia galanga) is een plant uit de familie Zingiberaceae. De plant wordt ook wel Thaise gember of galanga genoemd.