Twijfel jij ook over welk voedsel er mee mag in het vliegtuig? Het is helemaal niet zo ingewikkeld. In je ruimbagage mag eigenlijk alles, maar pas op met verse producten en zuivel. Die zijn uiteraard bederfelijk en buiten Europa gelden andere invoerregels voor een stuk kaas dan daarbinnen.
Drugs zoals hasj, cocaïne, heroïne, crystal meth of andere verdovende middelen. Wapens, nepwapens, pepperspray, munitie en explosieven. Beschermde dier- en plantsoorten - ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.
Op alle vluchten, behalve intercontinentale vluchten, dien je te betalen voor drankjes en maaltijden. Als je Premium boekt, dan krijg je maaltijden en drankjes gratis. Op lange intercontinentale vluchten krijg je ook in economy class een driegangen menu en drankjes.
De druk in de kabine blijft redelijk gelijk. Blikjes bier meenemen gaat dus geen probleem zijn.
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je maximaal 1 stuks handbagage meenemen. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je tussen de 5 en 14 kilo handbagage meenemen. Wil je geen risico nemen? Dan zit je bij 8 tot 10 kilo handbagage in de meeste gevallen veilig.
Van bedragen tot en met € 9.999,99 per persoon hoeft u geen aangifte te doen. Het is niet belangrijk of u: dit bedrag in euro's of in andere valuta meeneemt. dit meeneemt in waardepapieren zoals aandelen of 'waardedragers' zoals goud en gouden munten.
Volgens de IATA is de algemene regel voor het reizen met handbagage dat het formaat niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep. Alle vermelde afmetingen per luchtvaartmaatschappij zijn de buitenafmetingen in cm, inclusief handvatten, wielen, zijvakken en andere externe onderdelen.
Als de handbagage te zwaar is, mag die worden toegevoegd aan de ingecheckte ruimbagage. Die luchtruimbagage tot 23 kilo zit in de prijs van het ticket, en is maximaal 90 x 75 x 43 centimeter.
In je handbagage mag je 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. Kleinere of aangebroken verpakkingen mogen uiteraard ook. Stop die vloeistoffen, gels, crèmes, zalfjes, pasta's en spuitbussen in een hersluitbare doorzichtige plastic 1-liter zak.
U mag vloeistoffen, spuitbussen en gels in uw handbagage hebben zolang zij niet meer dan een maximum volume van 100 ml overschrijden per artikel, meegenomen in een hersluitbare, doorzichtige plastic tas van niet meer dan 1 liter capaciteit per passagier.
Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht.
Eten in het vliegtuig met netwerk luchtvaartmaatschappijen
Netwerkluchtvaartmaatschappijen bieden nog steeds gratis maaltijden aan op bijna alle routes. Wat hier geserveerd wordt, hangt echter ook af van de lengte van de vlucht.
Vloeistoffen en gels mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden: Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
Het water van 13% van de toestellen bevatte colibacteriën. In het water van 2 vliegtuigen werd zelfs de levensgevaarlijke e. colibacterie gevonden. 1 op de 8 vliegtuigen voldeed daarmee niet aan de standaarden van de milieubescherming.
Een scheermesje mag alleen mee als het een veiligheidsmesje of wegwerpscheermes in een vaste houder is. Losse of open scheermesjes mogen niet mee in je handbagage.
Wat valt er onder vloeistoffen? De meest voorkomende vloeistoffen die in handbagage worden vervoerd, zijn toiletartikelen als parfum, shampoo, deodorant, gel, mascara, zonnebrand, crème en lippenstift. De regel geldt echter ook voor o.a. drank en etenswaren.
Als je de tas binnen handbereik wil hebben tijden de vlucht, mogen de maximale afmetingen van de tas 45 x 40 x 25 zijn. Het is ook toegestaan om een iets groter formaat handbagage mee te nemen, namelijk: 55 x 40 x 25 cm. Deze moet tijdens de vlucht in de bagagevakken boven je hoofd geplaatst worden.
De mondkapjesplicht op de Nederlandse luchthavens vervalt al per 20 mei 2022 in plaats van 21 mei 2022. Als u gaat vliegen kan het gebeuren dat u bijvoorbeeld op de luchthaven in het land van vertrek en in het vliegtuig verplicht een mondkapje moet dragen.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Paracetamol, hoesttabletten en dergelijke kan je gewoon in je handbagage meenemen.
Tweede regel: als uw koffer zwaarder is dan het toegelaten gewicht zonder toeslag (meestal 20 of 23 kg in Economy Class), zoek dan op de website van uw maatschappij op hoeveel u per extra kilo moet betalen. Meestal betaalt u een lager tarief als u de toeslag online betaalt dan aan de incheckbalie.
Kleine tot middelgrote koffers
De koffers hebben een inhoud van ongeveer 25 tot 50 liter, wat overeenkomt met zo'n 10 kg bagage.