In Rusland drink je wodka puur, als een shot. Nooit mixen.
De nationale drank van Rusland is natuurlijk wodka, al wordt er ook steeds vaker bier gedronken. Bij het eten drinkt men vaak wijn, maar ook wel frisdrank, sap of mineraalwater.
Typische Russische specialiteiten. Veelgebruikte ingrediënten uit de Russische keuken zijn onder meer vis, vlees, honing, aardappelen, bieten, kool en dille. Ook ingelegde groenten (pickles) zijn een bekende in de Russische keuken; dit was immers een manier om oogst te bewaren tot in de koudere maanden.
Wodka of vodka (Russisch: водка, vodka; "watertje" verkleiningsvorm van water: вода, vadá, Pools: wódka; Fins: votka) is een heldere, kleurloze en nagenoeg geurloze sterke drank die vooral bekend is uit Rusland, Polen en Finland en vermoedelijk oorspronkelijk stamt uit Polen.
Het maakt niet uit, het is allebei goed.Het verschil zit in het land van herkomst. De Polen noemen het wodka en de Russen zeggen vodka. In Nederland wordt meestal wodka geschreven, maar vodka kan dus ook.
Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in Nederland verboden omdat het tot waanzin zou leiden.
Bruichladdich X4 Quadrupled. Zelfs van de naam zou je al licht aangeschoten raken. Deze whisky is de sterkste ter wereld en dat heeft te maken met het feit dat deze maar liefst 4 keer wordt gedistilleerd.
Rusland gaat de nationale drank wodka opnieuw duurder te maken om de alcoholconsumptie tegen gaan. Een fles van een halve liter gaat vanaf 1 januari minimaal 199 roebel (4,40 euro) kosten. De huidige minimumprijs is 170 roebel (3,76 euro).
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Rusland. – Alcohol: Kopen vanaf 16 jaar, drinken op alle leeftijden. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0. – Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 jaar.
Drinkwater. Het kraanwater is veilig, maar kan maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken.
Maaltijden: Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet.
Water (drinkwater)
Het drinkwater in Rusland is niet van goede kwaliteit en daarom wordt er aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.
Een volwassen Rus drinkt gemiddeld ongeveer vijftien liter pure alcohol per jaar, tegen zeven per volwassen Nederlander. "Wij behoren steevast tot de top vijf, zes of zeven van Europese landen wat betreft de inname van alcohol", legt Nemtsov uit.
Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats. In landen als Ierland, Duitsland, Luxemburg en België ligt de gemiddelde bierconsumptie per inwoner nog fors hoger dan in Nederland.
Koffie en thee worden het meest gedronken (30% of 505 ml), gevolgd door water (25% of 413 ml) en frisdranken (16% of 263 ml). Warme dranken blijken populair bij de oudere groepen vanaf 30 jaar. De jongere generaties tot 20 jaar drinken relatief meer zuiveldranken, siropen en frisdrank.
In Libië, Mauritanië en Pakistan wordt het minste alcohol gedronken. België staat op de 31ste plaats, net voor Duitsland, Spanje en Zwitserland.
Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Omdat ze naast alcohol vaak ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn cocktails en mixdranken de grootste dikmakers. Hetzelfde geld voor likeuren die veel suikers kunnen bevatten.
Wodka (Russisch: водка, vodka; "watertje" verkleiningsvorm van water: водa, vadá. Is een heldere, kleurloze en nagenoeg geurloze sterkedrank die vermoedelijk oorspronkelijk afkomstig is uit Polen. Poolse Vodka en Russische wodka. Wodka wordt gedistilleerd tot maximaal 95% en verdund met water.
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam. Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend.
De meeste overmatige drinkers leven in Friesland, Twente en het Gooi - maar in Amsterdam en Brabant wonen de stevigste weekenddrinkers. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met de hulp van een enquête-onderzoek, het RIVM en de GGD bekijkt het CBS hoe drinkgewoontes per regio verschillen.