Als u inademt, gaat de lucht door uw neus, keel en luchtpijp naar uw longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten de stembanden. Als er in uw neus of keel minder ruimte is, gaat de lucht er sneller doorheen. Daardoor ontstaan snurkgeluiden.
Snurken is niet alleen vervelend, maar mogelijk ook nefast voor de gezondheid, blijkt uit VUB-onderzoek. Snurken is niet alleen storend, maar kan ook leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, obesitas, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsstoornissen.
Het is waar: mannen snurken meer dan vrouwen. Dat komt door de vrouwelijke geslachtshormonen: de oestrogenen. Die zorgen ervoor dat het weefsel van de keelholte strakker en soepeler blijven dan die van mannen. Daardoor blijft de keelholte langer wijder, en is er minder kans op snurken.
Als u een grote tong of amandelen hebt, of overtollig gewicht rond de nek heeft, dan heeft u een hoger risico op snurken. Andere factoren die zorgen dat u snurkt, of harder snurkt, zijn vermoeidheid, overgewicht, zwangerschap, op de rug slapen, en het drinken van alcohol voor het slapen gaan.
Snurken komt voor op alle leeftijden en neemt toe met de leeftijd, maar op oudere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt ten gevolge van ophoping van vetweefsel; de doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner.
Omdat op de rug liggen het snurken versterkt, helpt het om op de buik of op de zij te slapen. Slapen op de buik is ideaal voor snurkers, want dan belemmert de tong de keelholte niet. Toch is dit niet aan te raden, omdat de nekwervels extra onder druk komen te staan. Zijlig is een betere oplossing.
Vermoeidheid speelt een belangrijke rol bij nachtelijk gesnuif. Als we moe zijn, verslappen onze spieren nog meer dan anders tijdens het slapen en dan ga je eerder snurken.
Er kunnen ook factoren zijn die indirect tot snurken leiden. Snurken als gevolg van stress zou je als een psychische oorzaak van snurken kunnen bestempelen. Want stress leidt vaak tot meer drinken en/of roken. Wat weer snurken tot gevolg kan hebben.
Gelukkig is er goed nieuws: snurken is eenvoudig op te lossen. Om te voorkomen dat de tong wegzakt en de luchtweg verkleint biedt een op maat gemaakte snurkbeugel de oplossing.
De hersenen geven namelijk een alarmsignaal af, waardoor de snurker minder diep gaat slapen of zelfs (soms benauwd) wakker wordt. De spieren in het zachte gehemelte en de tong spannen dan meer aan.
Bij ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen is de ademhaling tijdens de slaap verstoord. Eén van de meest voorkomende stoornissen is Obstructief Slaap Apneu (OSA). Symptomen van OSA tijdens de slaap kunnen zijn: snurken, ademstops, vaak plassen, slecht doorslapen.
Dat leidt tot onrustige slaap, vaak wakker worden en luid snurken. Wielders kijkt op: “En onderschat de overlast op de partner van de patiënt niet.” Waarbij de longarts benadrukt dat weliswaar alle apneu-patiënten snurken, maar niet alle snurkers apneu hebben.
Snurkgeluiden variëren in intensiteit van 40 tot meer dan 80 decibel. De maximale toelaatbare grens voor nachtelijk geluid in de woning bedraagt 45 decibel. Luid snurken kan de oorzaak zijn van een gestoord slaappatroon bij de bedpartner of bij de patiënt zelf.
Het snurkgeluid kan worden veroorzaakt door het trillen van de huig (het kegelvormige uitsteekseltje van het zachte gehemelte aan de ingang van de keel) en het zachte gehemelte zelf tijdens de inademing.
Hard snurken wordt door veel mensen geaccepteerd als een blijvende, weliswaar onschuldige maar vervelende kwaal. Snurken kan echter wel degelijk een medische oorzaak hebben en duiden op een slaapaandoening. Een van de meest voorkomende aandoeningen is slaapapneu.
Het Medicomfort kussen is een speciaal kussen dat gebruikt kan worden bij zowel de buik- als zijligging. Als je slaapt met dit kussen, komt er meer ruimte tussen de slijmvliezen. Hierdoor kan er meer lucht doorstromen en wordt het vibreren, en dus snurken, voorkomen.
Slaapapneu en snurken
Bij het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS) treden herhaaldelijk vernauwingen van de bovenste luchtwegen op. Dit leidt tot ademstilstanden (apneus) die vaak samengaan met (luidruchtig) snurken. Als gevolg hiervan ontstaat er een zuurstoftekort in het bloed.
Om direct antwoord te geven op de vraag: “Kun je jezelf horen snurken?” Luidt het antwoord: “Nee dit kun je niet!” Als je slaapt schakelt je brein namelijk veel van je zintuiglijke functies uit en filtert de binnenkomende informatie om van een goede nachtrust te kunnen genieten.
Apneu komt het meeste voor bij mannen boven de vijftig met overgewicht.Maar de aandoening komt wel degelijk ook voor bij vrouwen.En ook bij jongere mensen, en zelfs bij baby's. Apneu kan erfelijk zijn.
Niet alleen snurken, hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid zijn herkenbare symptomen van slaapapneu. Ook kunt u last krijgen van concentratieproblemen, vergeetachtigheid en kunt u prikkelbaar zijn.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.
Tussen 1 en 3 uur: Als je in deze uren wakker wordt dan kan het zijn dat er iets mis is met je lever. Geestelijk gezien kan het betekenen dat je boos bent of veel woede hebt die je niet op een goede manier kan verwerken. Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).