Groene kardemom is familie van de gember. Groene kardemom is het bekende broertje van de de zwarte kardemom. De smaak van groene kardemom is te omschrijven als zoet met een hint naar bergamot, citroen en kamfer en de reuk is scherp. Het wordt veel gebruikt in toetjes, koek en gebak.
Kun je kardemom vervangen door koriander? Je kunt kardemom niet vervangen door verse koriander, maar je kunt wel wegkomen met het gebruik van korianderzaad. Om de integriteit van de smaak van het recept te behouden, begin je met een klein aantal korianderzaadjes en werk je omhoog.
Kardemomzaadjes worden vaak gebruikt om garam masala te maken. Als u niet aan kardemom kunt komen, kunt u ook kruidnagel gebruiken: dit is iets aromatischer dan kardemom, maar lijkt er wel op. Ook kunt u hier kaneelpoeder en nootmuskaat aan toevoegen.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.
De smaak van kardemom
Kardemon wordt gebruikt in hartige en zoete gerechten. Voor kruidenmengsels worden de zaadjes uit de peul gepeuterd en vermalen met andere kruiden. De smaak is citroenachtig met vleugen eucalyptus en heeft een warme, zoete ondertoon. Het aroma is zacht, fruitig en doordringend.
Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd.
Overal duikt de groene specerij op als hét nieuwe superfood. De Indiase specerij staat dan ook steeds vaker op de menukaart. Kardemon heeft de vorm van een peultje en zit bommetje vol met calcium, ijzer en magnesium. Dat houdt je hart sterk en helpt met de bloedcirculatie.
Kardemom = kardemom (Elettaria cardamomum) is familie van gember. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.
Je kunt het in de grote(re) supermarkten gewoon bij de kruiden en specerijen vinden. Gemalen in zakjes en potjes van Silvo.
Het houdt je maag- en darmstelsel gezond
Net als gemberthee, zorgt kardemomthee ervoor dat je minder last hebt van je maag. Het kalmeert namelijk je maagzuur en laat de vertering sneller lopen. Daarnaast kan kardemom ook maagzweren verminderen en voorkomen, blijkt uit onderzoek.
Kardemom bestaat uit een groene peul gevuld met kleine zwarte zaadjes met een intense, frisse smaak. Het gebruik van kardemom versterkt zowel hartige als zoete smaken.
Gebruikt in hartige en zoete gerechten. Voor kruidenmengsels worden de zaadjes uit de peul gepeuterd en vermalen met andere kruiden. De peul kan ook in zijn geheel worden meegekookt in curries, rijst of indiase theemengsels. Voor een frisse adem sabbelen Indiërs een tijdje op een kardemompeul.
Kneus je specerijen
Denk bijvoorbeeld aan kardemompeulen, laurierblaadjes, limoenblad, steranijs, jeneverbessen (in de zuurkool) of kaneelstokjes. Om de smaken flink los te laten komen, kun je deze specerijen het beste eerst even kneuzen. Bijvoorbeeld met de platte kant van je mes. Of geef ze een tik in de vijzel.
Komijnzaad, gemalen komijn, Jeera, Djinten – 1/2 theelepel karwijzaad (of 1/4 theelepel karwij- en 1/4 theelepel anijszaad). Verse koriander – verse peterselie, dragon, dille of een combinatie van de drie.
Beschrijving. Kardemom is de peulvrucht van een kruidige plant. De peulen hebben een sterke zoetfrisse geur en smaken enigszins naar citrus en bergamot. Alhoewel je het beste alleen de zaden kunt gebruiken, worden vaak de gehele peulen gebruikt in gerechten.
Hoe ruikt het? De smaak en geur zijn intens aromatisch en fris. In de verte heeft het wat weg van citrusvruchten als bergamot, maar heeft ook associaties met mint, kamfer en eucalyptus.
Om steranijs in een recept te vervangen, kun je venkelzaad, gewone anijs of vijfkruidenpoeder gebruiken.
Kardemom wordt van oudsher in veel culturen als een kruid en een traditioneel medicijn gebruikt. De moderne wetenschap laat zien dat kardemom je darmgezondheid kan helpen verbeteren, cholesterol en chronische ontstekingen kan verlagen, de bloeddruk kan verlagen en zelfs kanker kan bestrijden.
Kardemom is krampstillend en stimuleert de bloedcirculatie en is daardoor heilzaam voor je spieren. De specerij is weldadig voor je maag en tegen misselijkheid en bovendien goed voor de spijsvertering. Deze specerij werkt erg goed tegen een slechte adem.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.
Ja, het is heel erg gezond. Het werkt onder ander ontstekingsremmend en zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van onder ander Alzheimer. Maar mensen die bijvoorbeeld bloedverdunners slikken dienen op te passen met kurkuma. Daarnaast is kurkuma slecht opneembaar en moet je even weten hoe je dit het beste kan toepassen.