De NiCd accu is uitstekend geschikt voor powertools zoals boormachines.De NiMH accu heeft een grotere capaciteit en is geschikt voor bijvoorbeeld laptops. Echter heeft deze batterij enkele nadelen zoals het moeten ontladen van de accu eens in de twee maanden.
NiMH batterijen hebben een hogere energiedichtheid dan NiCd. Een NiMH accu kan twee- tot driemaal de capaciteit van een even grote NiCd accu hebben en is dus geschikter voor compactere toepassingen zoals laptops. De typische NiMH cellen in een accupack hebben een spanning van 1.2 Volt, identiek aan NiCd cellen.
NiMH kan niet in plaats van NiCd worden gebruikt, omdat NiMH sneller achteruit gaat, omdat dit type wordt opgeladen onder laadomstandigheden voor NiCd (die afwijken van die voor NiMH).
Li-Ion (Lithium-Ion):
ongeveer zelfde hoeveelheid energie als NiMh, maar weegt 20 tot 35% minder. Maximaal energie-niveau blijft op peil: geen geheugeneffect. Kan tot 1000 maal geladen en ontladen worden met minimum capaciteit verlies. milieuvriendelijker dan Ni-Cd.
Voordelen van een Lithium-ion Batterij
Zelfontlading is 50% lager vergeleken met nikkel-cadmium batterijen. Minder schadelijk bij verwijdering.
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu. Ze zijn op langere termijn duurder. Je gebruikt ze voor apparaten met een laag verbruik; zoals klokjes, rekenmachines, horloges of afstandsbedieningen.
De officiële levensduur van een oplaadbare batterij (NiMH, Li-Ion) wordt gedefinieerd als het aantal volledige laad- en ontlaadcycli die een batterij kan uitvoeren tot het moment dat slechts nog 80% van de nominale capaciteit na volladen kan worden bereikt.
De Li-on/Li-pol batterijen hebben geen specifieke oplaadprocedure nodig. De NiCad/NiMH batterijen moeten de eerste keer minimaal 12 tot 24 uur worden opgeladen. Daarna moeten de weer helemaal leeg getrokken worden. Daarna kun je de het beste nog 3 keer 12 tot 24 uur opladen.
Capaciteit Nimh oplaadbare batterijen
U dient dan wel rekening te houden met de capaciteit van de oplaadbare batterijen. Heeft u bijvoorbeeld een DECT telefoon waarvan de batterijen aan vervanging toe zijn, dan volstaan vaak oplaadbare batterijen met een lage capaciteit.
NiMH batterijen (nikkel-metaalhydride) zijn geschikt voor apparaten die in korte tijd veel stroom verbruiken, zoals camera's. Door de hoge zelfontlading verliezen deze batterijen ook energie als ze niet of weinig gebruikt worden.
De oplaadbare batterijen zijn onderverdeeld in de typen NiCd (nickel cadmium) en NiMH (nickel metal hydride). NiMH batterijen zijn technisch geavanceerder, maar belangrijker is dat zij een hogere capaciteit hebben dan NiCd's (factor 1,25 à 1,5), waardoor ze een apparaat langer draaiende kunnen houden.
Op 123accu.nl bestelt u oplaadbare batterijen voor al uw (huishoudelijke) apparaten. U kunt dankzij ons ruime assortiment kiezen voor onder meer AA-, AAA-, C-, D- en E-batterijen en vindt altijd de Ni-Mh batterijen die u zoekt. Ook oplaadbare lithium batterijen kunt u bij ons bestellen.
Een LiFePO4 accu is de populairste en beste soort lithium accu die je kunt kopen. In de praktijk zijn LiFePO4 accu's beter dan li-ion accu's. De reden hiervoor is dat een LiFePO4 accu's niet gevoelig is voor warmte en diepe ontlading.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
De eerste keer laden
Dat doen ze om te voorkomen dat er te veel energie wegvloeit en de batterij helemaal leeg kan raken. Zouden ze de accu tot 100 procent opladen, dan is de kans groter dat de accu sneller in capaciteit achteruit gaat. De eerste keer kun je de smartphone dus het best helemaal opladen.
Met snelladen worden de batterijen in één tot drie uur volgeladen. En met druppelladen worden de batterijen in 10 tot 15 uur en in sommige gevallen 24 uur geladen. In het verleden werd snelladen nog afgeraden, omdat dit de levensduur van de batterijen aanzienlijk verkorte.
De meeste draadloze huistelefoons werken op AA of AAA batterijen. Daarnaast zijn er telefoons die werken op speciale packs. Op zo'n pack staat een code, die code matcht bij de juiste batterij. Werkt je huistelefoon op AA of AAA batterijen, let dan goed op de capaciteit.
Over de hele levensduur kun je per oplaadbare batterij vele tientallen euro's besparen, vergeleken met wegwerpbatterijen. Oplaadbare batterijen zijn beter voor het milieu dan eenmalige, om de simpele reden dat je er minder gebruikt. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2-uitstoot.
Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.
Lekkage voorkomen
De beste manier om lekkage van Alkalinebatterijen te voorkomen is andere batterijen te gebruiken. Oplaadbare NiMH batterijen zijn dan de meest voor de hand liggende keuze. Ze zijn krachtig en lekken niet.
Wat is de betekenis van mAh? Het is de afkorting van milliAmpère/uur (of in het Engels: milliAmpère/hour). Hoe hoger de hoeveelheid mAh, hoe groter de batterijcapaciteit en hoe langer jij je telefoon kunt gebruiken.
In een vergelijkende test van "De Inspecteur" gaan de goedkope merken van AA-batterijen opvallend langer mee dan de dure. Dat blijkt zowel uit een ludieke test met speelgoedhondjes, als uit een laboratoriumtest die het Radio 2-programma laat uitvoeren aan de VUB.
Zowel interne als externe factoren (bijvoorbeeld blootstelling aan hogere temperaturen) kunnen het zelfontladingsproces versnellen. Omdat een batterij bij lang bewaren te veel energie verliest om nog bruikbaar te zijn, heeft een Alkaline batterij een houdbaarheid van maximaal 5 jaar.
Kleine elektronische apparaten zoals afstandsbedieningen, digitale camera's, speelgoed en MP3 spelers werken vaak op de bekende AAA batterijen. Deze batterijen zijn ook bekend onder de namen potloodbatterij, LR03, MN2400, AM4, AM-4, UM4 en UM-4.