De Fibonacci-reeks komt in de natuur op allerlei onverwachte plaatsen voor. Als je bijvoorbeeld goed kijk naar de verdeling van de zonnebloemzaden in een zonnebloem, kun je spiralen zien waarvan sommige met de klok meedraaien en sommige tegen de klok in lopen. De grootte van de zonnebloem bepaalt het aantal spiralen.
Wat is de Fibonacci-code? De Fibonacci-code is gebaseerd op de getallen in de rij van Fibonacci. Deze code gaat positieve gehele getallen omzetten in binaire code. Elk positief geheel getal kan geschreven worden als een som van getallen uit de Fibonacci reeks.
Wiskundige natuur
Het aantal blaadjes aan een bloem is een Fibonacci getal. Bijvoorbeeld, de meeste madeliefjes hebben dertien, éénentwintig of vierendertig blaadjes, boterbloemen hebben vijf blaadjes en irissen hebben drie blaadjes. De hoeveelheid blaadjes is niet het enige waar de Fibonacci getallen in voorkomen.
Fibonacci-reeks
In 1202 publiceerde Leonardo Fibonacci een bijzondere rij getallen: elk getal van de rij (behalve de eerste twee) is gelijk aan de som van de twee voorgaande getallen. Dat levert de volgende rij getallen op: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, enzovoorts.
De Gulden Snede in Kunst en Design
Al sinds de oudheid gebruiken veel kunstenaars en architecten dit wiskundige concept in hun werken. Verschillende gebouwen, schilderijen en anderen kunstwerken vertonen de gulden snede, waardoor een evenwichtige en organische structuur en compositie ontstaat.
In de natuur zie je de rij van Fibonacci onder andere terug in het aantal blaadjes dat een bloem heeft. Dit is namelijk altijd een getal uit de rij van Fibonacci. Boterbloempjes hebben vijf blaadjes, een lelie heeft er drie en een margriet kan er zelfs 34, 55 of 89 tellen.
A4 papier. De verhouding van de lengte en de breedte van A4 papier is 1,41. Om precies te zijn: √2. Dat is dus geen gulden snede.
Een Fibonacci retracement is een belangrijk hulpmiddel in de technische analyse waarmee, met behulp van percentages en horizontale lijnen die op prijsgrafieken worden ingetekend, mogelijke gebieden van steun en weerstand te identificeren zijn. Het herkennen van zulke gebieden is nuttig voor traders.
Samengevat: dat 1+1 gelijk is aan 2 is dus enerzijds zo omdat we 2 gebruiken als notatie voor de 'opvolger van 1', maar dan nog moet (en kan) men bewijzen dat de som '1+1' precies gelijk is aan die 'opvolger van 1', dus 2.
Op die manier is 1+1 minimaal 2 en het liefst 3. Films zijn een hele krachtige manier om de essentie van samenwerking voelbaar te maken. Samenwerkingsklassiekers zijn bijvoorbeeld The Magnificient Seven, Oceans Eleven of, uit een ander genre, Star Wars.
Fibonacci is vooral bekend voor de konijnenreeks; de rij van Fibonacci. Op een bepaald moment begon hij met konijnen te fokken. Hij begon (uiteraard) met twee, maar al snel had hij er drie. Na het bestuderen van vermenigvuldigen van deze dieren kwam hij tot de reeks 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 en 55.
Het ontstaan van de cijfers in het oude India
Al zo'n 300 jaar v>Chr. werd in het Oude India het Brahmi-systeem voor getallen gebruikt. Daarin werden symbolen gebruikt voor 1 t/m 9 de je kunt zien als voorloper van onze cijfers.
De gulden snede bestaat wanneer een lijn in twee delen wordt verdeeld en het langere deel (a) gedeeld door het kleinere deel (b) gelijk is aan de som van (a) + (b) gedeeld door (a), die beide gelijk zijn aan 1,618.
Hij noemt de rij in zijn boek Liber abaci, Boek over rekenen, uit 1202. De rij blijkt interessante eigenschappen te bezitten en verbanden te hebben met onder andere de gulden snede.
Geen geheim voor de meeste wis- en natuurkundigen, wiskundige 'hocuspocus' voor 1,7 miljoen kijkers op Youtube.
1+1=1 is een compositie van de Italiaan Pierluigi Billone. Het is geschreven voor twee basklarinetten. De titel is een citaat uit de film Nostalghia van Andrej Tarkovski, waarbij de nietsnut Domenico vertelt: Eén druppel + één druppel maakt één grotere druppel en niet twee druppels.
Het getal een, weergegeven door het enkele cijfer 1, is het natuurlijke getal dat nul opvolgt en aan twee voorafgaat. Het representeert een enkele entiteit in de eenheid van tellen en meten. Het Romeinse cijfer voor één is de letter I.
Bitcoin daggrafiek – de Golden Pocket
De Golden Pocket verwijst naar de Fibonacci Levels tussen de 0,618 en 0,65. Tijdens een sterke opwaartse trend zien we dat de Golden Pocket de koers als een soort magneet naar dit prijsniveau getrokken wordt. De Golden Pocket komt overeen met $13.350 (61,8%) en $14.041 (65%).
Fibonacci levels worden in de wereld van crypto trading gebruikt om cryptocurrency's op het juiste moment te kopen of te verkopen. De levels geven precies aan waar de kans groot is dat de trend zich gaat omkeren en waar je dus het goedkoopst cryptocurrency's koopt of juist zo tegen een zo hoog mogelijke prijs verkoopt.
Retracement = Nadat een koers gedurende enige tijd gestegen of gedaald is, beweegt de koers meestal een tijd in de tegenovergestelde richting. De retracement eindigt vaak op 38,2%, 50% of 61,8% van de voorgaande beweging....
De Fibonacci-reeks vormt de rekenkundige basis voor de gulden snede. Dit is in 1611 ontdekt door de beroemde astronoom Johannes Kepler. Als je een getal uit de Fibonacci-reeks deelt door zijn voorganger uit de reeks, dan benadert de breuk het gulden-snede-getal Φ.
' (Tob 4,15) In de Bergrede horen we uit de mond van Jezus de positieve verwoording: 'Behandel de mensen in alles zoals ge wilt dat ze u behandelen. ' (Mt 7,12) We zouden de gulden regel 'de minimale afbakening van mededogen' kunnen noemen.
De nul is zowel een cijfer als een getal. Maar de nul als een echt getal is zo'n 1800 jaar geleden uitgevonden in India. En voor zover bekend wordt er pas in 628 na Christus voor het eerst over nul geschreven. Het geschrift staat op naam van de sterrenkundige en wiskundige Brahmagupta die dan dertig jaar oud is.
In schoolrapporten wordt de beoordeling '6−' in het bijzonder gebruikt om aan te geven dat er getwijfeld wordt tussen wel of niet voldoende.