Houd de zon overdag buiten en doe de gordijnen en/of rolluiken dicht. Zet in de vooravond even alle ramen open en laat het huis even doorluchten. Gebruik katoenen lakens en een luchtdoorlatende matrasbeschermer. Je kan ook een ventilator gebruiken om de kamer af te koelen.
Ten eerste wordt aangeraden dat de temperatuur in de babykamer tussen de 16 en 20 graden ligt. Dat klinkt misschien frisjes voor in de winter, maar je baby kan het beter iets te koud dan te warm hebben.
De temperatuur in een babykamer is idealiter niet hoger dan 18 graden Celsius.
Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Een zuigeling die zweet heeft het te warm. Zweten, snelle ademhaling en rusteloosheid zijn de eerste tekenen van oververhitting. Hou daarom het hoofdje, en vooral het gezicht, vrij. Want een zuigeling regelt gedurende zijn eerste levensjaar zijn temperatuur voornamelijk via het hoofdje.
Als zijn temperatuur boven de 37.5 graden is, is hij te warm. Dit kan betekenen dat hij te warm gekleed of toegedekt is, of dat hij ziek is. Trek hem een laagje kleding uit en controleer het later nog eens.
Verblijf zo veel mogelijk op koele plekken.Vermijd naar buiten gaan op de heetste uren van de dag.Als je toch naar buiten gaat, blijf dan in de schaduw. Ook al speel je in de schaduw: smeer kinderen (en jezelf) in met minimaal factor 30.
Als de slaapkamer van je kindje warmer is dan 25 graden, dan is het voor hem al voldoende om in een katoenen rompertje te slapen.Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden, dan kan je hem laten slapen in een romper en een zomerslaapzak.
Wanneer een baby het te warm krijgt, bijvoorbeeld door te warme kleding, kan hij warmte-uitslag krijgen. Warmte-uitslag kan je herkennen aan rode bultjes, of als blaasjes die gevuld zijn met vocht. In de zomer kan een baby zelfs een zonnesteek krijgen of zonnebrand, wanneer hij te lichte kleding draagt.
Dan kun je jouw baby in een luier met romper onder een laken laten slapen. Kies voor katoen: synthetische stoffen kunnen ervoor zorgen dat je kind het te warm krijgt. Is de temperatuur van de slaapkamer hoger dan 26 graden? Kies dan voor slapen in een luier zonder romper of andere kleding.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
20-22 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 2.0. De richtlijn hiervoor is een luier, romper/laken en slaapzak of deken. 23-24 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 1.0. De richtlijn hiervoor is een luier en romper/laken.
Zorg voor de juiste temperatuur in de babykamer
De temperatuur moet tussen de 16°C en 20°C liggen, met 18°C als ideale temperatuur. Veel babyfoons hebben tegenwoordig een ingebouwde thermometer, maar je kan natuurlijk ook gewoon een losse thermometer in de babykamer hangen.
Maar in de zomer zijn er ook regelmatig dagen bij dat de temperaturen boven de 30 graden Celsius uitstijgen.Dat is erg heet voor je baby. Het is zaak om goed op te letten, want de warmteregeling van jonge kinderen is nog niet optimaal ontwikkeld. Hierdoor bestaat het risico op uitdroging.
Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een lakentje (naast luchtige kleertjes) genoeg zijn. Als de voetjes van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij of zij het warm genoeg. Je kunt ook zijn of haar nekje voelen om de lichaamstemperatuur van je baby te controleren.
Naast de kleding van je baby aanpassen, kun je hem of haar laten afkoelen door met een natte hydrofiele luier of washandje over zijn/haar gezicht en nek te gaan. Je kunt je baby ook in bad doen. Kies dan wel voor lauwwarm water, zodat je baby niet te snel afkoelt.
De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG.
Als Je baby ouder is dan 3 maanden kan bij een infectie de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Wanneer de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor je baby.
Als een kind zijn warmte niet kan afgeven aan de omgeving en zijn lichaamstemperatuur verhoogd is, spreken we van warmtestuwing. Het lichaam probeert af te koelen, waardoor de bloedvaten in de huid wijd open gezet worden.Hierdoor daalt de bloeddruk, waardoor het hart harder moet pompen en (te) zwaar wordt belast.
Kleed je baby luchtig
Als de temperatuur binnen echt hoog wordt, aarzel dan niet om je baby enkel een pamper aan te doen. 's Nachts volstaat een rompertje met korte mouwen. Zowel de temperatuur van de ruimte als je baby's lichaamstemperatuur zullen dan lichtjes dalen.