Sardines, sardienen of pelsers zijn een groep straalvinnige vissen uit de familie haringen (Clupeidae). Sardines komen bijna wereldwijd voor en danken hun naam aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen.
Algemene informatie over ansjovis
Ansjovis is – net als de sardine – familie van de haring (Clupeidae) en behoort tot de haringachtigen (Clupeiformes). Veel consumenten vragen zich bij de aankoop af of ansjovis en sardientjes hetzelfde zijn. Het antwoord is nee.
Sterke botten
Sardines bevatten een rijke bron aan botopbouwende vitamine D, de vitamine die meestal geassocieerd wordt met verrijkte melkproducten. Vitamine D helpt om de absorptie van calcium te verhogen. Daarnaast bevatten sardines ook fosfor, een mineraal dat belangrijk is voor de versterking van de botstructuur.
De Europese sardine komt voornamelijk voor in de noordoost Atlantische Oceaan, maar er zwemmen ook populaties in de Middellandse zee. Sardines hebben hun naam te danken aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit veel voorkwamen.
De smaak van sardine neigt naar haring. Verse sardines hebben een krachtige, kenmerkende smaak. In Nederland kennen wij ook de sardine in blik. Het visje heeft niet veel opsmuk nodig.
Zijn sardientjes uit blik gezonde vis? Jazeker, de kleine visjes zijn goed voor je. Sardines uit blik horen bij de vette vissoorten (ze bestaan voor meer dan 5% uit vet) en volgens het Voedingscentrum is vette vis vet gezond.
Rauwe en ingelegde sardines
Sardines kun je ook rauw eten, alleen als ze kakelvers zijn. Je komt ze op die manier nog niet zo vaak tegen (misschien omdat de filets zo klein zijn?) maar het is wel echt een bijzonder lekkere ervaring. Een bekend voorbeeld is op de nigiri in de sushibar.
De sardine is net als vele andere vissen, een vette vis. Toch onderscheidt de vis zich van andere vissen als zalm en tonijn door zijn hoge calciumgehalte, en vallen daarom onder de noemer “superfoods”. Daarnaast zijn de kleine vissen rijk aan eiwitten en bevatten ze veel essentiële vitamines en mineralen.
Net als kip eet je sardines met de hand. Het zachte, zilte visvlees pulk je van de graat en stop je rechtstreeks met je vette vingers in de mond. Puristen bereiden hem simpelweg op de bbq, op gloeiend houtskool. De huid van de sardine transformeert door het gloeiende vuur vuur op magische wijze van zilver tot goud.
Sardines vangen
De sardines, die in grote scholen zwemmen en door middel van lamplicht naar het oppervlak worden gelokt, worden bedolven onder een net waarna de onderlijn van het net wordt aangetrokken en een soort zak ontstaat waaruit de vis niet meer kan ontsnappen.
Sardines in blik zijn bijna even gezond als verse sardines. Ze bevatten meestal meer zout, maar als je verder niet te veel fastfood eet (wat ook veel zout bevat, maar geen hoge voedingswaarde heeft) hoeft dit geen probleem te zijn.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon. Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Vis in blik kun je ongeopend tot wel vijf jaar bewaren. Echt iets om in te slaan dus, zeker gezien de blikjes voor iedereen bereikbaar én betaalbaar zijn. Na openen blijft de vis nog zo'n twee tot drie dagen goed.
Is ansjovis gezond? Verse ansjovis is erg vetarm en bevat daardoor weinig Omega 3 vetzuren die je lichaam ondersteunen bij cel reparatie. Ondanks het feit dat deze vis niet veel vet bevat is de ansjovis wel een enorme bron van eiwitten.
De sardine is een straalvinnige vis en heeft een groenbruine rug en zilverkleurige flanken. Net als sprot heeft de sardine dus ook veel weg van een haring, maar dan wat kleiner. Waar een haring gemiddeld 30 centimeter wordt, kan een sardine maximaal 25 centimeter worden – sprot daarentegen slechts 18 centimeter.
Sardines
Sardines leveren 2 gram hart-gezonde omega-3 vetzuren per portie van een ons en de laagste niveaus van kwik. Ze bevatten veel calcium en vitamine D , dus ze zijn ook goed voor de gezondheid van je botten.
Hoe je de sardientjes het best eet? Gewoon met je handen. Tijdens mijn bezoek aan Málaga zag ik best veel toeristen de sardientjes met mes en vork eten. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, maar het best eet je de sardientjes, net zoals kip, dus met je handen.
Sardines is een lekkere vette vissoort met een uitgesproken smaak. (is zelfs familie van de haring) Gezien de smaak en vettigheid van de sardines adviseren we een niet de complexe wijn, hou het lekker fris. Daar houdt dit visje van. Denk aan een Albarino of Pinot Grigio.
Bepaalde vissoorten zitten vol ijzer, waaronder tonijn en sardines. Tonijn bevat 1,4 milligram (8%) en sardines zelfs 2 milligram (11%) per 85 gram. Ook schelvis en makreel zijn smakelijke ijzerbronnen.
50 gram sardines bevat 250 IE Vitamine D, dit is 70 % van de aanbevolen dagbehoefte.
Ingeblikte of verse sardines bevatten mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zink. Vitaminen in sardines zijn thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6, foliumzuur, vitamine B12, A, D, E en vitamine K.
Sardines uit blik maakte we thuis vaak als ontbijt voor op je boterham met een fijn gesneden uitje, pepertje, olijfolie en wat citroen of limoen. Sardines is een super gezond beleg maar kan ook prima bij een borrel op een toastje. Deze visjes zijn rijk aan omega-3-vetzuren, wat ze lekker en gezond maakt.
Anderzijds om de onvermijdelijke krimping bij verhitting te veroorzake. De tweede verhitting vindt plaats wanneer het blik dichtgemaakt wordt en dient om de inhoud te steriliseren. Toegevoegd na 5 minuten: De ingeblikte vis is dus niet rauw.
Hoeveelheid eiwit in sardines, vers:
30,4 gram. in 1 portie (120 gram)