Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Eenden zijn agressief
Uit een Australische studie blijkt dat eenden een stuk agressiever worden als ze geregeld gevoerd worden. Let op je handen dus.
De vagina van de vrouwtjeseend is spiraalvormig en lijkt op een telefoonsnoer. Deze spiraal is tegengesteld gevormd aan de penis van de woerd. Hierdoor gaat de gedwongen bevruchting moeizaam. Pas als ze zich overgeeft aan de woerd en zich ontspant kan hij het zaad succesvol bij haar naar binnen spuiten.
Andere manieren om eenden te verjagen
Zoek je een andere manier om eenden te verjagen, overweeg dan een sproeier met bewegingsmelder. Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden. Een goed voorbeeld hiervan is de Ketrop Black Hawk kite.
Ze wassen zich in het water, ze drinken eruit en doen ook hun ontlasting in hetzelfde water. Vandaar dat het noodzakelijk is dat het water waarin ze zwemmen zo schoon mogelijk is. Het water schoonhouden, kan doormiddel van een filterpomp, het water verversen of de juiste bezettingsgraad van de eendenvijver.
Op hun hoofd hebben ze wel wat haar en als ze groot zijn nog hier en daar een plukje, maar ze hebben geen vacht. Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Soms proberen de mannetjes elkaar zelfs te verdrinken om het vrouwtje te kunnen bemachtigen. Als je wilde eenden hoort kwaken, dan zijn dat vooral de vrouwtjes. Mannetjes maken niet het bekende kwak-geluid, maar een ander raspend geluid en als de baltstijd is aangebroken, fluit hij zelfs.
Eenden zijn gemakkelijk te houden dieren. Je moet ze echter dagelijks verzorgen, ze hebben veel ruimte nodig en moeten zwemwater ter beschikking hebben. Denk daarom goed na voordat je eenden gaat houden: Heb je voldoende ruimte om een koppel of groep eenden te houden?
Meestal voorziet het zwemwater van de eenden als drinkwater. Dit kan voldoende zijn zolang het zwemwater altijd schoon is. Aparte waterbakken zijn niet nodig bij de eenden die zwemmen omdat er dan geen gebruik van gemaakt zal worden.
Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
Ook zie je vaak trio's: twee mannetjes en één vrouwtje, waar een stel van overblijft. De paartjes blijven samen tot en met de broedtijd. De paarsblauwe 'spiegel' is in vlucht goed te zien bij zowel mannetje als vrouwtje.
Natuurlijke vijanden van de eend
De vijanden in Nederland zijn katten, honden, vossen en ook zeker de mens. Dat komt omdat de mens de natuur verandert heeft en dit heeft nadelige gevolgen voor de eend, omdat deze zich niet zo snel aan kan passen.
Volgens Peter Birch, medewerker bij de Canal and River Trust, kunnen mensen nog steeds gerust eenden voeren. Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits.
Maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig.
Eenden kunnen ook lek raken. Wanneer hun vetlaag is aangetast, bijvoorbeeld doordat ze een tijdje geen water tot hun beschikking hadden, zullen de eenden nat worden, zinken en verdrinken.
Jaarlijks brengen in Nederland acht miljoen eenden hun leven door zonder ooit water te zien. Ze kunnen niet zwemmen, zich nauwelijks wassen en hun hele leven gaat voorbij zonder dat ze zelfs maar een keer kopje onder kunnen gaan. Hun zwemvliezen blijven ongebruikt.
De spiegel bij een vogel zit op de vleugel . Het zijn duidelijk andere veren dan op de rest van de vleugel. Ze zijn opvallend gekleurd. Bij een vliegende vogel zie je de spiegel goed en groot boven op de vleugel, in het midden, aan de achterkant.
Vogels hebben natuurlijk geen tanden, al hadden ze dat ooit wel, maar alle vogels met tanden zijn uitgestorven. Hedendaagse vogels kunnen niet kauwen. Ze hebben een spiermaag - de vogel slikt dan af en toe steentjes in en door het samentrekken van die spiermaag kan ie alsnog zijn voedsel malen.
Vossen, reigers, kauwen, verwilderde katten. Ze vreten allemaal de pulletjes van de wilde eenden op of slobberen de eieren leeg.
Reacties. Als het eendenkuiken net uit het ei is gekomen heeft het niet onmiddellijk voer nodig. Het heeft een reserve van zo'n 24 uur.