Met een 45 km auto moet u op de rijbaan rijden, want u volgt de regels voor personenauto's. U mag niet op het fietspad of een fietsstrook rijden. Met een brommobiel mag u wel op een rijbaan rijden die verboden is voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km per uur.
Een brommobiel mag rijden op 50-60- 70- en 80km wegen, auto(snel)wegen zijn verboden. Op 80-km wegen geldt regematig een uitzondering. Als het zgn. C9-bord (zie hieronder) er staat is de weg verboden voor langzaam verkeer en dus ook voor brommobielen.
Een brommobiel mag dus niet op de stoep geparkeerd worden. Er mag geparkeerd worden langs de weg daar waar toegestaan in parkeervakken. Voor betaald parkeren gelden ook dezelfde regels als voor personenauto's. Wel is het mogelijk om een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aan te vragen.
3. De brommobiel wordt niet toegelaten op autowegen en autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer. Deze wegen zijn te herkennen aan het verkeersbord C9: een rond wit bord met rode rand, waarin in zwart de symbolen voor trekker, bromfiets en fiets zijn afgebeeld.
Je kent ze wel , die kleine autootjes zonder nummerplaat – bijvoorbeeld van het merk Aixam. Wat is zo'n brommobiel? Zo'n brommobiel is gelijkgesteld met een bromfiets klasse B. Dus moet hij ook de verkeersregels voor die bromfiets volgen en mag je ermee op de openbare weg rijden.
Met een 45 km auto moet u op de rijbaan rijden, want u volgt de regels voor personenauto's. U mag niet op het fietspad of een fietsstrook rijden. Met een brommobiel mag u wel op een rijbaan rijden die verboden is voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km per uur.
Een helm dragen is niet nodig. De brommobiel mag niet overal rijden. Autowegen en -snelwegen zijn verboden omdat u de minimumsnelheid niet haalt. Rechts rijden is verplicht en rijden op fietspaden, fietsstroken en voetpaden is verboden.
minimaal 16 jaar zijn; een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben; En u heeft het praktijkexamen voor de brommobiel gedaan. Op uw AM-rijbewijs staat de code AM4 (de 4 staat voor vierwieler).
Nee. U kunt niet met uw brommobiel door de wasstraat. U dient de brommobiel met de hand te wassen.
De meeste brommobielen worden uitgevoerd met een zuinige dieselmotor die vaak tot wel 30 kilometer kan rijden op 1 liter brandstof. Dit maakt dat de brommobiel erg zuinig is en dus ook goedkoper is dan een auto op dezelfde afstanden.
50 km/h is de standaard binnen de bebouwde kom. Zoals aangegeven merk je dat aan het plaatsnaambord dat je voorbij rijdt. De rijbaan wordt vaak aangegeven door middel van een onderbroken of doorgetrokken streep tussen jou en de tegenligger.
Wegenbelasting hoeft er niet te worden betaald maar de brommobiel, ook wel 45 km auto genoemd, dient wel verzekert te worden. Een eigen kenteken is verplicht vanaf 2005. Een brommobiel kent geen APK verplichting.
Hoeveel kost een 45 km auto? Houd rekening met een prijs van 5.000 tot 10.000 euro voor een jonggebruikte of nieuwe 45 km auto. Toch zijn er ook topmodellen - zoals de Ligier JS50L - die zo'n 16.000 euro kosten.
Een brommobiel is volgens de wet een bromfiets (en dus geen gehandicaptenvoertuig). Hij heeft vier wielen (soms drie), een gesloten carrosserie, meestal een dieselmotor en is over het algemeen breder dan een gesloten gehandicaptenvoertuig, waardoor hij vaak op een gewone auto lijkt.
Je rijdt al een brommobiel vanaf 349,-- euro per maand. Dit bedrag is inclusief onderhoud en verzekering. Je mag de auto dan twee jaar rijden.
Voor sommige gemotoriseerde voertuigen heeft u geen rijbewijs nodig. Voorbeelden zijn sommige voortbewegingstoestellen, bepaalde twee- en driewielers, trage voertuigen en sommige voertuigen voor personen met een handicap. Bij de tweewielers hoeft u geen rijbewijs te halen voor de bromfiets klasse A.
Voor een brommobiel gelden dezelfde regels als voor gewone auto's. U parkeert langs de weg als dit is toegestaan en in de parkeervakken. Voor het parkeren op gehandicapten parkeerplaatsen gelden dezelfde regels als voor auto's.
Daarom wordt de auto ook wel simpelweg een 45 km auto genoemd. Anders dan bij een gewone auto mag u de brommobiel al besturen met een AM-rijbewijs (een bromfietsrijbewijs). Dat maakt de 45 kilometer auto een zeer geschikte kandidaat als voertuig in het geval dat uw autorijbewijs niet meer wordt verlengd of is verlopen.
Een auto 'zonder rijbewijs' mag niet meer dan 425 kg wegen
De maximumsnelheid is 45 km/u, het vermogen mag maximaal 6 Kw bedragen en het gewicht zonder passagiers mag niet hoger liggen dan 425 kg (zonder het gewicht van de batterijen wanneer het om een elektrische wagen gaat).
Kopen, huren of delen. In Nederland mag de Ami worden bestuurd door jongeren vanaf 16 jaar, je moet dan wel in het bezit zijn van rijbewijs AM. Citroën richt zich naast jongeren vooral op forenzen en ouderen, 'die weliswaar een auto hebben, maar op een praktische manier de stad willen doorkruisen'.
Waar moet je rijden? Met een klasse A moet je op het fietspad rijden. Met een klasse B mag je op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u. Je mag evenwel de fietsers hierbij niet hinderen.
Met een maximum snelheid van 45 km/uur brengt de brommobiel of Canta u snel naar uw bestemming. De brommobiel lijkt steeds meer op een – hip – autootje. De Canta wordt gezien als gehandicaptenvoertuig, de brommobiel niet. Er is zelfs een Canta waar u met een rolstoel kunt inrijden.
Geen rijbewijs
Een Canta is een gesloten gehandicaptenvoertuig. Voor het besturen van een gehandicaptenvoertuig is geen rijbewijs nodig.
Met een brommobiel moet je op de rijbaan rijden. Je mag niet op het fietspad of door fietstunnels rijden (tenzij anders is aangegeven). De maximumsnelheid binnen en buiten de bebouwde kom is 45 kilometer per uur.