Wij krijgen regelmatig de vraag of wilgenkatjes in water of droog in de vaas moeten. Het antwoord op de vraag is eigenlijk heel logisch. Omdat wij de gedroogde variant van de wilgentakjes verkopen, hebben deze helemaal geen water nodig. Dat is ook heel fijn voor de mensen die de planten vaak vergeten water te geven!
Als je elk jaar katjes wil, dan snoei enkel de helft van het aantal takken tot zo'n 20 cm boven de grond. Die snoeibeurt herhaal je elk jaar. Als je alle takken tegelijk snoeit, herhaal je de snoei pas om de twee jaar want anders krijg je geen wilgenkatjes.
Het vaasleven van wilgenkatjes is ongeveer 3 weken tot een maand. Je kunt de katjes takken alleen in de vaas zetten, maar het is ook erg leuk om de takken de combineren met andere, verse bloemen zoals tulpen.
Een paastak kan in vele soorten potten en vazen geplaatst worden. Het is wel belangrijk dat het geheel goed stevig staat, door de takken en decoraties kan het topzwaar worden. Wilt u graag blaadjes en/of bloemen aan uw tak houdt er dan rekening mee dat er water in de vaas moet.
Katjes takken | Wilgenkatjes
Wordt ook veel gebruikt bij droogbloemen. De takken kunnen prima zonder water staan en drogen langzaam in. Dit zijn de kenmerken per kleur: Wit, de katjes hebben een licht groene gloed, maar zijn overwegend wit.
Katjeswilg stekken
Behalve de in bloei staande takken die ik meenam voor in de vaas, heb ik ook wat dikkere takken in de grond gezet (een tak van ca. 50 cm 2/3 onder de grond, 1/3 erboven) om te stekken. Wilgen groeien makkelijk en inderdaad ook de katjeswilg.
Nu Pasen voorbij is, verdwijnen de paastakken bij veel mensen in de groencontainer. Dat is vaak helemaal niet nodig. De takken een tweede leven geven kan ook, door ze te planten of te verwerken in een takkenril of bladhoop. Voordat een paastak geplant kan worden, moet er nog wel iets gebeuren.
De meestgebruikte paastak komt van de wilgen (Salix). De wilgenboom kent decoratieve krullende takken of takken met katjes er aan. Maar ook een tak van de Forsythia is prachtig, zeker als deze in bloei staat met prachtige gele bloemen.
Het beste antwoord. Knip alle kleine takjes er af, zodat je een tak overhoudt van minstens een potlood dikte of dikker. Maak de stek 1 m lang en poot deze minstens een halve meter diep in goed los gemaakte grond op een niet te natte plek in de zon. Houdt minstens 1 meter rondom de stek onkruidvrij.
Een katje is een gemengde bloeiwijze met bijna of geheel zittende, eenslachtige bloemen langs de bloemspil. Zijn de bloemen mannelijk (alleen met meeldraden), dan valt het katje na de bloei in zijn geheel af.
Wilgen zijn tweehuizig, dat wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke katjes zitten aan verschillende bomen. Wilgen vinden we zowel als boom, maar ook als struik.
Snoeien kan in het algemeen van november tot maart; Bij zwakkere takken of strenge vorst is het beter om vanaf eind februari pas te snoeien; Katjesbomen die in het voorjaar bloeien pas snoeien na de bloei; Eens in de 3 tot 5 jaar de katjesboom helemaal terugsnoeien om de groei van jong hout te stimuleren.
Verzorging van de wilg. De meeste wilgen groeien het liefst op vochtige, leemhoudende grond. Bij stamboompjes met wilgenkatjes kunt u na de bloei alle oude takken tot zo'n 5-10 cm terugknippen. Al snel zullen er weer nieuwe twijgen groeien die volgend voorjaar gaan bloeien.
Katwilg is een struikvormige wilgensoort die zelden de vorm van een boom heeft. In het vroege voorjaar ontwikkelen zich de katjes en daarbij valt op dat aan de ene struik katjes komen met alleen meeldraadbloemen, en aan andere struiken katjes met alleen stamperbloemen. Het is dus een tweehuizige soort.
De katwilg (Salix viminalis) of teenwilg is een plant uit de wilgenfamilie (Salicaceae). Het is een tweehuizige boom die van nature voorkomt in Europa en Azië. De katwilg vormt meestal een struik, maar kan ook een boom vormen, die tot 6 (10) m hoog kan worden.
Sommige bomen werden rond het begin van onze jaartelling als heilig gezien en Germanen kwamen er rond bijeen om te bidden en te offeren. De paastak van nu zou ook kunnen verwijzen naar de juichende mensen die langs de weg stonden bij Jezus' intocht in Jeruzalem.
Voor veel niet-christenen staat Pasen echter meer bekend om het uitgebreide paasontbijt, het zoeken naar paaseieren en het begin van de lente. Om dit gevoel van een nieuw seizoen en nieuw leven te versterken en naar binnen te halen, worden vaak een aantal mooie paastakken bij elkaar gezet en versierd.
De kruisboom werd een groeiende en bloeiende boom die het (her) leven symboliseerde, de opstanding uit het doode hout van het kruis. De kruisboom van het onrecht het lijden en de verdrukking werd de paasboom van de opstanding en de verrijzenis van Jezus Christus.
De meest gekozen takken zijn de sierlijk gekrulde takken van de krul- of kronkelwilg, maar ook de krulhazelaar, magnolia of forsytia dienen als paasboom. Al deze takken haal je gewoon bij de meeste bloemenzaken en tuincentra. Of ga zelf op ontdekking in de tuin en kies enkele mooie takken uit.
Om je eigen paasboom te maken, zijn er weinig of geen regels. Wat heb je nodig? Lentetakken, een vaas, versiering en jouw creativiteit. De sierlijk gekrulde takken van de krul- of kronkelwilg worden het vaakst gekozen voor een paasboom.
De katjeswilg, Salix caprea, kan in maart of april worden gesnoeid.
Wilgen kunnen groeien op alle verschillende soorten grond. Wel hebben wilgen op de meeste grondsoorten ontzettend veel water nodig na het aanplanten. Met en zonder kluit moeten beide na twee weken geen regen iedere drie dagen water hebben.
Stapels tak- en tophout laten een hoge biologische afbraak zien indien ze niet voldoende drogen. Goed bovenaan afgedekte stapels die in de wind liggen kunnen in 6 maanden worden gedroogd tot een vochtgehalte van 40%; Loofhout vertoont een snellere vrijgave van water dan naaldhout.