De oudste toiletten en rioleringen waren op de Orkney Eilanden. Archeologen vonden daar huizen uit 2500 jaar voor Christus... waarin een speciaal hokje gebouwd was met een opening boven het water. 2000 jaar later bouwden de Romeinen openbare toiletten.
Woordherkomst en -opbouw. Afkomstig van het Franse woord toilette, een verkleinvorm van toile (doek). Het begrip evolueerde van "zich kleden" tot "kleedkamer" tot "kleedkamer met voorzieningen zoals wc" tot de huidige betekenissen 1 en 2.
In 1596 bedacht Sir John Harrington, peetzoon van koningin Elizabeth I, een toilet dat was verbonden met een watertank waarmee de uitwerpselen konden worden weggespoeld.
Aan alles was gedacht en als voorloper van het wc-papier, werd een spons op een stok gebruikt waarmee het achterwerk kon worden schoon geveegd. De spons werd vervolgens in het stromende water afgespoeld en kon weer gebruikt worden door de volgende bezoeker. De toiletten werden gebouwd op de hoek van de straten.
De Romeinen maakten gebruik van een voorloper van de moderne WC. In Pompeï en Herculaneum zijn privaten gevonden die op een continu spoelend riool waren aangesloten.
Het kan verwijzen naar het hartje op speelkaarten: een toiletbezoek was ooit taboe, net als spelen met kaarten. Het hart kan ook verwijzen naar de 'innerlijke' mens. Sommige mensen zeggen dat een goede stoelgang 'deugd doet aan het hart'.
Toiletten worden in bijna alle gevallen gemaakt van porselein en porselein is standaard wit. Om het zwart te krijgen, moet de fabrikant het dus van een laag gekleurd glazuur voorzien en - je raad het al - dat maakt het een stuk duurder.
In de middeleeuwen (rond het jaar 500) ging het weer heel anders: de openbare toiletten waren in deze periode namelijk niet meer aan de orde. Men deed zijn behoefte weer gewoon op straat en de rijken loosden hun behoeften in een beerput.
In de middeleeuwen kwamen de uitwerpselen vaak in de gracht of op straat terecht. Vooral in de drukbevolkte steden bracht dat in de zomer een geweldige stank met zich mee en natuurlijk ook de nodige ziekten. Daarom besloten gemeenten dat de poep voortaan moest worden opgehaald.
De oudste toiletten en rioleringen waar we vanaf weten zijn van 2500 jaar voor Christus. Archeologen hebben huizen gevonden waar speciaal hokje gebouwd was met een opening boven het water. 2000 jaar later bouwden de Romeinen openbare toiletten.
De wc is juist. Het is gebruikelijk om wc als mannelijk de-woord op te vatten. Een beetje vreemd is dat wel, want wc is een afkorting van watercloset, en dat is een het-woord. Normaal gesproken krijgt een afkorting hetzelfde lidwoord als het voluit geschreven (kern)woord.
Wie in de openbare latrines van het oude Rome zijn behoefte deed, gebruikte daarna een tersorium, een hulpmiddel dat bestond uit een stok met daaraan een spons die in water met azijn of zout was gedrenkt.
Oorsprong. De Romeinen bouwden voor het eerst badkamers in hun woningen. Deze badkamer noemde men lavantrinium. Omdat het aanleggen ervan kostbaar was, bouwden de Romeinen ook (publieke) badhuizen of balnea.
In de tijd van de Romeinen werden er al 'kleinste kamertjes' op een continu spoelend rioolsysteem aangesloten. Deze kan men de eerste toiletten noemen. Het gewone volk ('plebs') moest de behoefte doen in een emmer. In deze tijd ontstonden de eerste openbare toiletten.
Afvalwater is vies. Het is een mengsel met daarin onder andere waswater, afwaswater en doorspoelingen van de wc. Er zitten poepbacteriën en andere ziekmakers in afvalwater. Het is logisch dat we dit vieze afvalwater niet aanraken of erin gaan zwemmen.
Ten eerste kan het zijn dat er restjes urine buiten de pot terecht zijn gekomen of onder de bril of spoelrand waar je ze niet goed hebt kunnen wegpoetsen. Ten tweede kan het water in de stortbak zijn vervuild, bijvoorbeeld door algen. Ten derde kan het zijn dat je de lucht uit het ondergelegen riool ruikt.
Was er water in de buurt, dan maakten mensen hun vingers nat en boenden daarmee hun achterwerk schoon. Bij gebrek aan water poetsten mensen hun billen met bladeren, takken, mos, schapenwol, gras of sneeuw. In de zeventiende eeuw werd een nieuw billenboenmiddel populair: de krant.
Viezigheid in de middeleeuwen
In de steden en dorpen zorgde dat voor enorme stank, viezigheid en snelle verspreiding van ziekten. Pas aan het eind van de middeleeuwen kregen de open riolen in sommige steden (zoals Parijs en Londen) overkappingen. Deze tunnels zijn de voorlopers van onze moderne rioolbuizen.
De term beerput is afkomstig uit het Middelnederlandse bere (drek, slijk), later beer (menselijke uitwerpselen); bron Etymologiebank.
Ontstoppen met een plopper
Zet een rubberen ontstopper op de afvoer van de wc en beweeg deze krachtig op en neer tot de verstopping los komt.
Veel toiletpotten worden van porselein gemaakt, in een aardewerkfabriek. Een stortbak is ook van porselein, of van plastic. De stortbak hangt boven de wc-pot en is gevuld met water. De pot en de stortbak worden door een pijpje verbonden.
Boven het toilet zit een bak (1) die met water gevuld is. Dat water stroomt weg als op de bedieningsknop gedrukt wordt. Daardoor stroomt het water weg door een ventiel (2) onderin de bak. Het water stroomt in één keer weg, de toiletpot (3) in.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken. Met name om kalkaanslag aan te pakken.
Omdat vrouwen altijd hun bezoekjes naar het toilet zittend doen, en mannen af en toe zitten en af en toe staan, wordt er vaker gezeten dan gestaan en dus is het beter om de bril altijd naar beneden te houden. We plassen allemaal namelijk gemiddeld zo'n 7 keer per dag.