Indië, specerijenhandel, Vereenigde Oostindische Compagnie. De welvaart die de Republiek der zeven verenigde Nederlanden tussen 1580 en 1680 ten deel viel is voor de meeste Nederlanders onlosmakelijk met deze trits verbonden. Onze Gouden Eeuw komt door Oost-Azië.
Maar het fundament van de rijkdom werd gelegd met de handel in Europa: de graanhandel en houthandel op het Oostzeegebied of moedernegotie. In de Europese- en wereldeconomie ging Amsterdam een zeer belangrijke rol spelen. De bloeiende handel leidde tot een grote en zeer rijke klasse van kooplieden.
De Amsterdamse economie dreef op bier en haring. De stad verwierf in 1323 het alleenrecht op de invoer van bier uit Hamburg. De stad kreeg hierdoor een belangrijk handelsmonopolie in Holland. Van oudsher was de haringhandel in handen geweest van de Oostzeelanden.
Er werd veel geld verdiend met de handel. Rijke kooplieden bouwden grote grachtenpanden. Hun rijkdom was ook binnen het huis te zien. De kooplieden kochten dure meubels en schilderijen om hun huizen te verfraaien.
In 1621 was de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden erkend door bijna alle Europese mogendheden, en uitgegroeid tot een economische wereldmacht.
De Eerste Engels-Nederlandse Oorlog duurde van 1652 tot 1654, de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog van 1665 tot 1667, de Derde Engels-Nederlandse Oorlog vond plaats in de jaren 1672-1674 en de laatste, Vierde Engels-Nederlandse Oorlog werd uitgevochten tussen 1780 en 1784.
Staat en elite profiteerden enorm van de oorlogen, die de motor van de economie waren. De grootste ondernemingen van die tijd, zoals de VOC, floreerden omdat ze handel, oorlogvoering en logistiek samenbundelden. De elite van de Republiek profiteerde van de oorlogen in de 17de en 18de eeuw.
Door de grote aanvoer en de relatief lage prijs werd peper in Europa een algemeen gebruiksgoed. De peper werd ingekocht in Azië voor zo'n 10 tot 12 cent per pond en verkocht in Europa voor 30 tot 60 cent.
In de Gouden Eeuw had een kleine groep rijken, de regenten, alle macht in handen. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) voer naar Azië om handel te drijven. Er werd veel geld verdiend en Nederland was het belangrijkste en rijkste land van de wereld. Mensen verdienden veel geld in de handel of in de scheepsbouw.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
In de begintijd van het Koninkrijk Holland (1806–1810) was Den Haag de hoofdstad. In 1808 was Utrecht ongeveer een half jaar lang de hoofdstad. Koning Lodewijk Napoleon liet een paleis bouwen aan de Drift en de Wittevrouwenstraat.
Daarom geldt nu het tolprivelege van graaf Floris V als geboorte van de stad, verleend op 27 oktober 1275. In dat jaar woonden er zo'n duizend mensen in Amsterdam, dat toen nog 'Amestelledamme' heette, vernoemd naar de dam in de Amstel die toen net was gebouwd op - jawel - de Dam.
De Zeventien Provinciën
Zijn kleinzoon Karel V (°1500) volgde hem op de troon op, trouwde met een Spaanse prinses en werd Roomse Keizer, Spaanse koning en heer der Nederlanden. Onder zijn heerschappij vormden de Nederlanden één geheel onder de naam de Zeventien Provinciën.
Rangen en standen. Niet iedereen had het even goed in de Gouden Eeuw. Eigenlijk was er maar een klein gedeelte van de bevolking erg rijk. Eigenlijk alleen de mensen van adel, de kooplieden en de handelaren waren rijk en konden veel mooie en dure spullen kopen.
Het wordt afgeraden nootmuskaat in grote hoeveelheden te consumeren aangezien het de stof myristicine bevat. Die stof zorgt in een hoge dosis voor hallucinaties en kan zelfs giftig zijn.
De gemiddelde bouwtijd van een spiegelretourschip op de werven van de VOC was 5 tot 8 maanden, de bouwkosten bedroegen zo'n f 90.000 - f 110.000. Hun laadvermogen was over twee eeuwen gemiddeld 800 ton. Een schip ging ongeveer 15 jaar mee.
Suiker is voor het 17e eeuwse Amsterdam het 'Witte Goud'. De suiker komt van de Surinaamse plantages. De plantagehouders kopen Afrikaanse slaven om hier te werken.
De enorme bierconsumptie van ongeveer 280 liter per hoofd van de bevolking was vier keer meer dan tegenwoordig. Dit kwam grotendeels doordat er, vooral in de steden, nauwelijks schoon drinkwater was. Het oppervlaktewater was vervuild door textielververijen en leerlooierijen.
Slechts een paar huizen in het dorp of eentje bij een rijke boer. Ook het kasteel en de kerk waren natuurlijk al van steen. In huis hadden de mensen maar weinig bezittingen. Een bed, wat kookgerei (koper en tin), een paar borden, soms een paar stoelen.
De zeventiende eeuw was voor Nederland de Gouden Eeuw, waarin Amsterdam zich in korte tijd ontwikkelde tot de rijkste stad ter wereld. Het aantal inwoners verdrievoudigde binnen vijftig jaar van 60.000 in 1600 tot 200.000 in 1650.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
China bezit een van de oudste beschavingen ter wereld, met een ononderbroken ontwikkeling van prehistorie tot heden. Zelf spreken de Chinezen van '5000 jaar geschiedenis en 7000 jaar cultuur'. De oudste geschreven Chinese historische bronnen dateren uit de 13e eeuw v. Chr.
De permanente leden zijn China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten. De overige 10 leden wisselen om de 2 jaar. Deze indeling geeft de machtsverhouding van 1945 weer.