Het stuifmeel en de nectar zijn giftig voor bijen.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel.
Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.
Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar wilde bijen en honingbijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Check de bloemetjes- en bijtjeskalender. Zorg dat wilde bijen in je tuin kunnen nestelen.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
Het suikerwater is een heel geconcentreerde oplossing. Hierdoor helpt suikerwater bijen bij het bijvoeren of inwinteren. Ook is suikerwater voor bijen een handig voedingsmiddel om snel op te kunnen nemen.
Een volwassen honingbij voedt zich voornamelijk met nectar en stuifmeel van planten.
Voor het inwinteren wordt een verhouding van 3:2 (3 kg suiker op 2 liter water) aanbevolen. Als je eind juli / begin augustus begint met inwinteren dan kunnen de bijen vanwege de temperatuur nog gemakkelijk grotere hoeveelheden tegelijkertijd verwerken.
Een goede plant wat betreft nectar en stuifmeel. lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
Bloemen die veel nectar bevatten zijn onder andere het bijenkorfje (Prunella grandiflora), tijm (Thymus serpyllum), guldenroede (Solidago), salie (Salvia officinalis) en ereprijs (Veronica longifolia). Honingbijen zijn het bekendst, maar er zijn ook veel soorten wilde bijen.
Mensen zien het kortgolvende ultraviolet niet, bijen wel. Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder. Het blauwpaarse gebied is voor hommels weer aantrekkelijk.
Wij stimuleren het gebruik van klimop omdat het een goede voedselplant is voor bijen vooral omdat deze zo laat bloeit. Doordat klimop bloeit in een periode dat veel andere planten ermee ophouden, is deze plant ideaal voor bijen en zweefvliegen die nog op zoek zijn naar nectar.
Bloemborders. Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan.
Bijen bestrijden. Bijen bestrijden is in Nederland niet toegestaan. Bijen zijn een beschermde diersoort en mogen daarom alleen maar preventief geweerd worden of verwijderd worden door een imker. Ga nooit zelf proberen het nest te verwijderen, want bijen kunnen dan aanvallen.
Alleen maar suiker voeren zonder dat er voldoende stuifmeel aanwezig is of binnen komt geeft zwakke bijen die gevoelig zijn voor ziekten. Suiker (koolhydraten) en stuifmeel (eiwitten) zijn voor bijen even belangrijk.
Waar trekken deze dieren heen bij koude of regenweer een waar bevinden ze zich 's nachts? De meeste wilde bijen maken een eigen nest in de grond, in holle stengels, in dood hout of in oude muren. Vrouwtjes maken gretig gebruik van deze beschutte plek om te schuilen voor ongunstige weersomstandigheden.
Bijen worden erg blij van bloemen zoals het gevlekte longkruid, smeerwortel en sleutelbloem. In maart en april komen ook de verschillende Prunus bomen in bloei, waarmee je veel bijen naar je tuin trekt.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Bijen werken daarom in de lente en zomer extra hard zodat ze het hele jaar kunnen eten, ook wanneer er geen bloemen zijn. Zonder honing zouden de bijen verhongeren. Bijen maken de honing dus niet voor ons mensen, maar om zelf te kunnen overleven. In de honing zitten alle voedingsstoffen die de bijen nodig hebben.
Bijen hebben schoon water nodig. Ze lopen vaak het risico dat ze in vogelbadjes verdrinken of worden opgegeten door vogels, vissen, kikkers en andere dieren wanneer ze bij meren gaan drinken. Een paar druppels water op hun vleugeltjes kan er al voor zorgen dat ze niet meer kunnen vliegen.
Er zijn meerdere oorzaken die ervoor gezorgd hebben dat het zo slecht gaat met bijen. De meest bekende hiervan zijn: verdwijning van leefgebied, pesticiden en de eigen ziektes (varroamijt). Maar wist je bijvoorbeeld dat elektromagnetische straling en windmolens ook hun effect hebben op bijen?
In Oost-Azië hebben honingbijen voortdurend te maken met aanvallen van een formidabele vijand: reuzenhoornaars. Deze roofwespen stortten zich meestal op afzonderlijke bijen maar voeren ook groepsaanvallen op hele bijenkorven uit.
Maar net als mensen hebben bijen een korte- en een lange - termijngeheugen. Ze slaan gedurende hun hele leven gegevens op. Hoewel normaal gesproken het denkvermogen en de stressbestendigheid bij het ouder worden ook bij een honingbij achteruit gaan, is die achter uitgang bij winterbijen niet geconstateerd.