In je mond kan kokosolie ook bacteriën, schimmels en virussen bestrijden. Direct contact tussen je tanden en kokosolie zorgen voor vernietiging van schadelijke bacteriën. Bacteriën die normaal gesproken zorgen voor tandplak, tandbederf en een slechte adem. Ook kun je je tanden witter maken met kokosolie.
Dagelijks doe je (op nuchtere maag) één eetlepel koudgeperste olie in je mond, zonder door te slikken. Je mond spoelen met olie heeft blijkbaar veel gezondheidsvoordelen. Je slaapt bijvoorbeeld beter, je huid gaat stralen, je tanden worden minder gevoelig en het brengt je hormoonhuishouding in balans.
Hoe gaat oil pulling in zijn werk? De meest effectieve oil pulling wordt gedaan door het innemen van koudgeperste biologische kokosolie of sesamolie in de mond en de olie dan door de mond bewegen gedurende ongeveer 15-20 minuten en dan daarna uit te spugen.
Verbeterde mondhygiëne: Kokosolie heeft antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van schadelijke bacteriën in de mond. Dit kan bijdragen aan een gezondere mond en minder kans op problemen zoals gaatjes en tandvleesontsteking.
Kokosolie is een superfood als het gaat om mondhygiëne en het stoppen van terugtrekkend tandvlees. Wat te doen: Als allereerste nadat u bent opgestaan, giet u 1 eetlepel kokosolie in uw mond.
Laurinezuur is een van de belangrijkste ingrediënten in kokosolie. Onderzoeken tonen aan dat het zuur een antibacterieel en ontstekingsremmend effect heeft. Het kan kleine irritaties en verwondingen helpen herstellen. Daarnaast is kokosolie goed voor je huid als je last hebt van puistjes, dankzij de helende werking.
In kokosolie zit namelijk onder andere laurinezuur. Dit is een stof die ook gevonden wordt in moedermelk en versterkt het immuunsysteem. Van laurinezuur is vastgesteld dat het bacterie dodende en virus vernietigende eigenschappen heeft.
Kokosolie is een natuurlijk middel tegen candida en het is dus ook zeer geschikt om spruw bij je kindje en jezelf te behandelen. Smeer een beetje kokosolie in de mond van je kindje en op je eigen tepel na iedere voeding.
Mond spoelen met waterstofperoxide
Waterstofperoxide bruist en kent een ontsmettende werking, dit wordt vooral gebruikt bij (dreiging) van infecties. Hiermee worden verschillende soorten bacteriën voorkomen, die ontstekingen kunnen veroorzaken. Waterstofperoxide maakt uw gebit schoon op moeilijk bereikbare plaatsen.
Conclusie. Oil pulling voor de algemene gezondheid is pure pseudowetenschap. Deze techniek is niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd als een betrouwbare manier om de mondgezondheid te verbeteren.
Het uitvoeren van oil pulling in de ochtend op een nuchtere maag zou een versneld helingsproces veroorzaken [1]. Het spoelen met kokos-, sesam- of zonnebloemolie zou zorgen voor gezonder tandvlees, een frisse adem en zelfs wittere tanden [1].
Kokosolie is zeer geschikt om in te bakken, braden en frituren. Kokosolie blijft namelijk stabiel door het hoge gehalte aan verzadigd vet. Daarnaast kun je kokosolie ook gebruiken als vervanger voor (room)boter in diverse (zoete) gerechten of bijvoorbeeld voor het maken van (chocolade) glazuur.
Je neemt één eetlepel ongeraffineerde plantaardige, liefst biologische olie in je mond en spoelt daarmee gedurende 15 tot 20 minuten door de olie langzaam in de hele mondholte en tussen de tanden en kiezen te bewegen. Kies hiervoor bijvoorbeeld koud- geperste zonnebloem- sesam- of kokosolie.
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Je lippen voelen schraal aan, trekken, misschien heb je zelfs last van loshangende velletjes. Kokosolie trekt snel in en verzorgt je lippen van binnenuit. Zachte, soepele lippen die stralen van gezondheid zijn het gevolg.
Is spruw erg? Spruw is niet erg. Het gaat vaak vanzelf weer over.
Hoe kun je spruw behandelen? Soms is het nodig om spruw te behandelen. Om de witte puntjes in de mond van je kindje tegen te gaan, kan de huisarts een medicijn voorschrijven. Meestal is dit een nystatine-mengsel (bij baby's tot 4 maanden) of een miconazol-gel (bij baby's vanaf 4 maanden).
Kokosolie, of kokosvet, bevat inderdaad veel verzadigd vet: ruim 85%. Vooral sinds 1985 wordt de consumptie van verzadigd vet, cholesterol en van 'voedingsvet' in het algemeen geassocieerd met hart- en vaatziekten (Keys et al., 1953-2020).
Kokosolie bevat volgens het voedingscentrum veel verzadigd vet. Meer dan bijvoorbeeld in olijfolie of zonnebloemolie. Het is niet erg om af en toe gebruik te maken van kokosolie, maar er wordt geadviseerd dit niet te vaak te doen. Als je dit wel doet, kan een verhoogde cholesterol het gevolg zijn.
Kokosolie als glijmiddel
En je moet natuurlijk wel een beetje tegen de geur van kokos kunnen. Buiten deze beperkingen om ruikt kokos voor de meeste mensen lekker en voelt het fijn en warm aan. Het is een natuurlijk glijmiddel dat je prima voor de gelegenheid even uit het keukenkastje kunt pakken.
Gebruik kokosolie maximaal twee keer per maand. Als je het te vaak gebruikt kan de olie je haar en hoofdhuid verstikken. Heb je fijn of juist grof haar dan kan het de olie niet goed absorberen. Je kunt dat beter kiezen voor haarverzorgingsproducten op basis van kokos(olie)!
Kokosolie heeft gezondheidsvoordelen als je het regelmatig gebruikt, maar overdrijf de consumptie ervan niet. Een gezonde en veilige inname is circa één eetlepel per dag. Daarbij is een gezond advies om het gebruik van kokosolie af te wisselen met een andere gezonde plantaardige olie, zoals olijfolie of avocado olie.
Er is geen verschil in samenstelling tussen kokosolie en kokosvet. In de tropische landen van herkomst (Filippijnen, Indonesië en India) is het vloeibaar bij kamertemperatuur. In ons klimaat heeft de olie meestal een vaste vorm en spreken we van kokosvet. De twee termen worden door elkaar gebruikt.