De traditionele Poolse paasochtendgerechten zijn: Zurek (soep), witte worst, ham, eieren en mierikswortel.Zoetigheden zijn vertegenwoordigd door de paastulband, de kwarktaart en de mazurek (rechthoekige of ronde taart voorzien van verschillende soorten vulling en delicatessen).
Traditionele gerechten : bigos, het bekendste gerecht uit de Poolse keuken : (rundsvlees, zuurkool, kool met pruimen, gedroogde champignons en kruiden), zrazy (gevuld rundsvlees met boekweit), pierogi (met vlees, champignons of witte kaas gevulde raviolis).
Het nationale gerecht van Polen is bigos (letterlijk: stoofpot voor jagers) dat een mix is van gesneden witte kool, zuurkool en champignons met verschillende soorten vlees. Het vlees varieert van varkensvlees (vaak gerookt), ham, spek, rundvlees, kalfsvlees, worst tot wild. Ook typisch Pools is pierogi.
Palmowa niedziela wordt afgelopen zondag voor Pasen gevierd. Dit is de dag dat Jezus werd vermoord. Volgens de christelijke traditie is het symbool van de dag palmbladeren. In Polen gebruiken ze echter, net als in andere noordelijke christelijke landen, hun planten in plaats van palmbomen.
Dan eten ze tussen 18:00 uur en middernacht nog een keer, het tijdstip hangt af van het gezin en eventuele jonge kinderen. Het bestaat vaak uit brood, kaas en koud vlees. Polen hebben net zoveel worst en ham als de Fransen kaas hebben, dus er is genoeg afwisseling.
Polen is over het algemeen een goedkoper land dan andere landen in West-Europa, hoewel het in de grote steden een beetje vergelijkbaar is met Nederland. Dit geldt met name voor hotels en eten en drinken in de supermarkt; in restaurants en cafés ben je wel een stuk goedkoper uit dan in andere landen.
De wettelijke feestdagen zijn de dagen waarop volgens de Poolse wet (genaamd Ustawa z dnia 18 stycznia 1951 o dniach wolnych od pracy) niet hoeft te worden gewerkt. Deze wet is laatstelijk gewijzigd in 2010 en er zijn tegenwoordig dertien wettelijke feestdagen.
Een Poolse maaltijd, kun je in soms al krijgen voor 16 - 20 zloty per hoofdgerecht. Pierogi is vaak het goedkoopste, maar vult enorm. Doorgaans ben je voor 20 tot 30 zloty klaar voor een hoofdgerecht. Ook bij Italiaanse restaurants is de gemiddelde prijs tussen de 25 - 30 zloty.
Kielbasa is in Polen gewoon worst. Het woord stamt af van het Hongaarse kolbasz, worst. In de rest van de wereld is het woord kielbasa “worst uit Polen” gaan betekenen.
Litouws karwijzaadbrood en naleśniki. En er was ook stevige zuur brood met ui en zuurkool aan de binnenkant. En over ricotta gesproken: als je in een Poolse supermarkt bent mag je de zuivelafdeling eigenlijk ook niet overslaan. Voor net iets andere kefir (koolzuurhoudende zuiveldrank), twarog (om bijv.
Je kunt hier onder meer de typisch Poolse pierogi (een soort dumplings), placki (aardappelpannenkoekjes) en zuurkool met stoofvlees proeven. Maar er staan ook andere gerechten op de kaart, zoals biefstuk en pasta.
Het Pools-Litouwse Gemenebest was tussen 1386 en 1772 qua oppervlakte (tezamen met Moscovisch Rusland en het Ottomaanse Rijk) een van de grootste rijken van Europa, dat zich uitstrekt vanaf de Oostzee tot aan de Zwarte Zee, met het huidige Wit-Rusland en grote delen van het huidige Oekraïne binnen zijn grenzen.
2. Het Pools is een Slavische taal. Net als het Russisch, Oekraïens, Tsjechisch en Servisch. Er zijn veel overeenkomsten tussen het Pools en de buurtalen, maar ook een paar valse vrienden.
Waarom niet in andere landen? In veel andere landen in Europa, vooral katholieke landen als Spanje en Italië, zijn dagen als tweede paasdag afgeschaft. Dit heeft er vooral mee te maken dat de katholieke naamdagen daar veelal in stand gehouden zijn.
In mei vinden er meerdere onofficiële feestdagen plaats. Ten eerste is er op 3 mei het Suikerfeest ter gelegenheid van de einde van de Ramadan, de dag erna is er de Dodenherdenking van 4 mei. Verder hebben we nog in mei de Moederdag op 8 mei.
Polen kent een tal van nationale en christelijke feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Pasen, Dag van de Arbeid (1 mei) en Dag van de Grondwet (3 mei), Hemelvaart, Pinksteren, Corpus Christi, Maria-Hemelvaart, Allerheiligen en Kerstmis.
De Poolse Onafhankelijkheidsdag (Pools: Święto Niepodległości) is een feestdag waarmee jaarlijks op 11 november wordt gevierd dat Polen in 1918 weer een soevereine staat werd.
Net als in Nederland en België is een fooi in Polen een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Polen op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Met de Euro kun je normaliteit niet betalen in Polen, gezien de złoty de munteenheid is. Echter kan het voorkomen dat deze wel op toeristische plaatsen geaccepteerd worden tegen een wisselkoers.
Drinkwater. Het kraanwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken.