Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine. Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker).
Gele paprika is een van de meest gezonde groenten die er bestaan. Met slechts 100 gram gele paprika kom je al ruimschoots aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Dit draagt onder andere bij aan de vorming van bindweefsel, opname van ijzer en een sterk immuunsysteem.
Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen. Er zitten heel veel antioxidanten in paprika.
Paprika's rijpen van groen naar geel, van geel naar oranje en van oranje naar rood. Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika's het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak. De groene (en dus onrijpe) variant is het meest bitter en scherp qua smaak.
Paprika is gezond!
De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter. In 100 gram paprika zit ruim 200% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A.
Wie dagelijks een halve paprika eet, krijgt ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine C binnen. De rode bevat zelfs 2 keer zoveel vitamine C als de groene variant.
Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de 'minste' voedingstoffen. De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten. Als je grieperig bent, kun je zelfs beter een rode kleur paprika eten dan een sinaasappeltje.
In 1 stuk (135 gram) paprika, groene, rauw zit: 26 kcal energie. 0,1 gram vet. 0 gram verzadigd vet.
In sommige Europese grootwarenhuizen zijn de rode paprika's duurder dan de groene en de gele, dat komt door het langere productieproces van de rode paprika. Daarnaast is de rode paprika ook populairder waardoor de prijs iets hoger kan liggen.
Rode paprika kun je uiteraard overal in verwerken. Maar wil je echt profiteren van vooral de vitamine C, eet ze dan alleen rauw. Verhitting vermindert de vitamine C aanzienlijk en dat is echt zonde. Ook grillen en stomen vermindert dus de hoeveelheden vitamine C aanzienlijk.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Waarom kun je door paprika's afvallen? Paprika's zijn dus zoals je hebt kunnen lezen caloriearm, vetarm en zitten vol met vezels. Maar wist je dat ze ook vol zitten met antioxidanten en vitamines? Daarnaast is een paprika ook vochtafdrijvend wat ervoor zorgt dat je extra lichaamsvet verliest.
Zoals voor veel groente geldt, kun je paprika het beste rauw eten als je optimaal gebruik wilt maken van al hun vitaminen, vezels en mineralen. Het is niet perse nodig om de paprika te wassen, maar verwijder voor het eten wel altijd de zaadlijsten.
In 100 gram paprika zit al meer dan twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Ook vitamine A is goed vertegenwoordigd in rode paprika; in 100 gram zit al genoeg om aan de richtlijnen te voldoen. Verder zitten er in rode paprika hoge percentages vitamine B1, B5, B6, B11, vitamine E én vitamine K.
De groene smaakt dan ook bitterder dan de rode. Deze is zoeter. De zaadjes binnenin de vrucht zijn echter bij beide soorten bitter en maken het hele gerecht bitterder en dit is niet lekker! Vandaar dus dat we deze pitjes verwijderen.
Er zitten 34 kilocalorieën in 1 stuk (135 gram) paprika, rode, rauw. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'paprika, rode, rauw'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Rode paprika
Je hebt paprika's in de kleuren geel, groen, oranje en rood. De rode variant bevat de meeste vitamine C.
Zoete smaak
Door het roosteren krijgt de paprika die typische, zoete grillsmaak. Zorg dat de pan goed heet is. Strijk de paprika in met een beetje olie en gril deze vervolgens totdat hij zacht is en een geblakerd patroon heeft. Als je een paprika wilt ontvellen, gril je hem in de oven.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.