Een kip heeft geen stembanden maar een syrinx om geluiden te maken.
Dit wordt 'kortwieken' genoemd. Aan een kant van de kip wordt de punt van de slagpennen vier centimeter afgeknipt. De kip kan niet meer vliegen, omdat er geen sprake is van balans.
Lang voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Maar was er eerst een kip of een kippenei? Honderden miljoenen jaren voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Dat is dus duidelijk: het ei was er eerder dan de kip.
Hoe oud kippen doorgaans worden valt moeilijk te zeggen. De gemiddelde leeftijd van een kip schommelt tussen de 5 tot 10 jaar. Maar de maximum leeftijd is sterk afhankelijk van ras tot ras. De ene kippensoort wordt doorgaans slechts drie jaar oud.
We noemen dit 'verhanen'. Het is waarschijnlijk een aandoening aan de eierstokken waardoor de kip extra mannelijke hormonen gaat produceren. De kip stopt dan met het leggen van eieren en het verenkleed wordt net als dat van een haan. De kip gaat zich ook gedragen als een haan, maar kan geen kippen bevruchten."
Re: kip lijkt te kraaien
Als je 100 % zeker weet dat het kippen zijn... Kippen kunnen ook gaan kraaien als je er geen haan bij hebt, dan neemt er één de leiding zoals een haan doet. Hobbyfokster van de Serama, Kuifhoen kriel en Zijdehoender groot.
Een opmerkelijk verhaal uit het Zeeuwse Oosterland. Eén van de kippen van Rien en Gré Bolle stopte plots met het leggen van eieren, en begon zich als een haan te gedragen. "Ze kreeg een grotere kam en begon te kukelen.
Vogels hebben minder volume, maar meer neuronen in hun hersenpan zitten. Zeg nooit meer 'je hebt het verstand van een kip'. Want hoewel het brein van de meeste vogels (veel) kleiner is dan dat van zoogdieren, hebben ze wel meer neuronen in hun hersenpan zitten.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken. Wageningen Universiteit heeft de behoefte aan water en voedsel bij pasgeboren kuikens onderzocht in opdracht van het ministerie van landbouw.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Een gezonde vogel legt normaliter geen onbevrucht ei. Alleen de kip. Kippen zijn huisdieren die zijn gefokt om eieren te leggen zonder dat er een haan aan te pas is gekomen. Bekend is dat bij alle vogelsoorten het legsel waaruit een ei is weggenomen weer wordt aangevuld.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open. Ze kunnen waken en slapen tegelijk. Het oog dat ze open houden staat in verbinding met de hersenhelft die wakker blijft.
2. Kleurrijk. Kippen hebben kleine oogjes, maar zien meer kleuren dan wij. Het netvlies van een mens bestaat namelijk uit drie verschillende soorten lichtgevoelige cellen, terwijl het netvlies van een kip uit wel vijf soorten lichtgevoelige cellen bestaat!
Wat ziet een kip? De ogen van pluimvee hebben een extra receptor in hun ogen. Daardoor kunnen ze UV zien, hetgeen mensen niet kunnen. Ook is het kippenoog meer gevoelig voor specifieke kleuren dan een mensenoog, vooral in het blauwe en rode deel van het spectrum.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Bovendien kunnen kippen mensen aan hun gezicht herkennen en onderscheiden. En daarbij geven ze klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. In een studie uit 2002 werd aangetoond dat kippen dezelfde voorkeur voor bepaalde menselijke gezichten vertonen als mensen zelf.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Recente studies hebben aangetoond dat kippen intelligente dieren zijn met veel kenmerken vergelijkbaar met die van primaten. Ze zijn in staat om complexe problemen op te lossen, oorzaak en gevolg te begrijpen, kennis door te geven, zelfbeheersing te tonen en ze maken zich zorgen over de toekomst.
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
Omdat hanen mannetjes zijn, kunnen zij geen eieren leggen, omdat zij eenvoudigweg niet de anatomie hebben om dat te doen. de taak van de haan is de eieren te bevruchten.
Hanen kraaien om hun territorium af te bakenen en andere hanen duidelijk te maken dat ze van hun hennen moeten wegblijven. De sterkste exemplaren - die met de grootste keel - hebben waarschijnlijk altijd al een beter beschermd gehoor gehad. De sterkste exemplaren geraken ook het makkelijkst aan een partner.