Als het gaat om de voedingswaarde van muesli, cruesli en granola, is wel duidelijk welke gezonder is: muesli. Dit komt doordat je er, buiten granen, noten, zaden en gedroogd fruit, niks meer aan toevoegt. Het bevat geen oliën, suikers en zoetstoffen, zoals cruesli en granola.
Granola is een gezondere variant van cruesli, maar kan nog behoorlijk wat suiker bevatten. Je doet er dus goed aan om te kiezen voor muesli.
Muesli is een mengeling van onbewerkte haver eventuele andere granen, zaden, gedroogd fruit, noten, ... De ingrediënten worden zonder behandeling als bijvoorbeeld 'roosteren' samen gevoegd. Granola is een vergelijkbare mengeling van ingrediënten maar deze worden gemengd en gebakken in de oven.
Havermout: 14 gram eiwitten, 10 gram vezels en slechts 0,7 gram suikers per 100 gram. Dit maakt havermout de gezondste soort ontbijtgranen en onze ultieme aanrader voor een gezond ontbijt! Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram.
Het enige verschil is dat granola gezoet is, vaak met honing, stroop of agavesiroop. Toch zijn veel soorten muesli ook gezoet. Kies je voor de ongezoete variant en compenseer je dit niet met (extra) dadels of andere zoete ingrediënten, dan zou muesli een gezondere keuze zijn wat betreft suikers.
De mix van havermout, noten en zaden zorgt er namelijk voor dat granola rijk is aan vezels, mineralen en vitaminen. Die vezels verklaren waarom je je tot de middag verzadigd voelt, na het eten van een kommetje Griekse yoghurt met wat zelfgemaakte granola. Daarnaast is granola een goede bron van onverzadigde vetten.
Wanneer je wilt gaan voor de minste calorieën per 100 gram dan is de granola van Raw Organic Food je vriend en de granola van Dorset Cereals je vijand. Wanneer je wilt gaan voor de minste suikers dan zijn ze eigenlijk allemaal aan te raden behalve de granola van FUEL10K.
Voorverpakte ontbijtgranen als muesli en granola bevatten dikwijls veel toegevoegde suikers, weinig vezels en eiwitten. Het resultaat? Je krijgt veel te snel terug honger. Kies daarom voor een variant met minstens vijf gram vezels en minder dan tien gram suiker per portie, of nog beter: ga voor havermout!
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Zijn ontbijtgranen gezond? Ontbijtgranen, zoals havermout en muesli van volkoren granen (eventueel met ongezouten noten en ongesuikerd gedroogd fruit), passen in een gezond voedingspatroon. Ze leveren net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.
Conclusie. Granola en meergranenbrood lijken qua voedingsstoffen best mooi op elkaar aan te sluiten en zijn beide gezonder dan wit brood, maar het is wel belangrijk dat je je hoeveelheden aanpast omdat granola veel meer calorieën bevat.
De voordelen van muesli:
Het is rijk aan vezels en volle granen die goed zijn voor de spijsvertering en ons een 'vol' gevoel opleveren. Er zitten veel antioxidanten in. De toevoeging van noten zorgt voor een goede dosis eiwitten en omega-3-vetzuren.
(On)gezonder
Dat is echter onterecht. Sterker nog, wie muesli, cruesli en granola vergelijkt, komt erachter dat granola soms zelfs de ongezondste van de drie is. Dat komt door de hoeveelheid suiker die in granola zit. Fabrikanten zetten maar al te graag op de doos dat er geen geraffineerde suiker in de granola zit.
Veel mensen die willen afvallen nemen 's ochtends een schaaltje yoghurt met muesli. Maar die muesli is helemaal niet zo gezond als het lijkt. Muesli en cruesli bestaat namelijk voornamelijk uit koolhydraten. Bovendien zijn er vaak ook ontzettend veel suikers en vetten toegevoegd om het lekker te maken.
Producenten van granola adviseren vaak een portiegrootte van 40, 45 of 50 gram per portie. Oot rekent met porties van 50 gram maar omdat dat aan de ruime kant is gebleken stappen we vanaf einde zomer '19 over naar portiegroottes van 40 gram.
Eiwitrijk. Een gezond ontbijt met granola bevat naast koolhydraten en vetten nog een voedingsstof: eiwit. Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam en zorgen voor het behouden en opbouwen van spieren.
“Een gezondere keuze is bijvoorbeeld yoghurt met granola en fruit.De yoghurt zorgt voor eiwitten, de granola voor vetten, koolhydraten en mineralen en het fruit voor vezels. Het is een mix van voedingsstoffen die geleidelijk worden vrijgegeven, waardoor je langer verzadigd bent en je energiepeil constant blijft.
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
Je hoeft geen dure superfoods zoals quinoa, chiazaden of gojibessen te kopen om gezond te eten. Veel mensen hebben al een ware 'superfood' in hun keukenkast: havermout. Haver behoort tot de een van de gezondste granen die er zijn en er zijn genoeg redenen om elke dag havermout te eten.
Ontbijten met yoghurt is gezond.Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
De Quaker Granola Pecan & Brazil Nuts en de Eat Natural Super Granola Pinda's, Amandelen & Kokosnoot zien er allebei gezond uit. Afgaand op de voorkant verwacht je niet dat de granola van Eat Natural veel meer verzadigd vet bevat en daarmee een D scoort. De granola van Quaker is met een A duidelijk veel gezonder.
Granola is niet veel beter dan cruesli, en heeft onterecht een gezond imago. Alhoewel het meestal wel is gemaakt van haver (een gezonde volkoren graan), wordt er ook granola nog steeds 10-25% suiker toegevoegd [1]. Ook bevat het vaak nog steeds palmvet.