Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.
Haal je die 36 studiepunten niet, dan heb je je Bindend Studieadvies niet gehaald. Je krijgt een negatief advies van de opleiding en moet dus stoppen. Let op. Het aantal studiepunten dat je moet halen is voor elke opleiding weer anders.
In het hbo kun je niet “blijven zitten”. De meeste hbo-opleidingen hebben een bindend studieadvies aan het eind van het eerste jaar. Dit betekent dat je moet stoppen met de opleiding als je een negatief studieadvies krijgt.
Regels herkansingen
Je mag een toets twee keer per studiejaar maken, dus een keer herkansen. Ook als je een voldoende hebt behaald, mag je de toets herkansen. Heb je te maken met bijzondere omstandigheden, dan kun je een verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra herkansing.
Ook in het eerste studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Haal je die 60 studiepunten, dan heb je je propedeuse oftewel je P. Op het hbo is dit belangrijk, op de meeste universiteiten niet zo.
Beslissing van de instelling
Je instelling bepaalt zelf wat er gebeurt met studenten die onvoldoende leerkrediet hebben. Ze kan de volgende acties ondernemen: Je gewoon inschrijven. Je inschrijven, maar een verhoogd studiegeld vragen voor de studiepunten waarvoor je geen leerkrediet hebt.
Om toegelaten te worden aan de Universiteit moet je een VWO diploma hebben, of je HBO opleiding hebben afgerond. Echter is er nog een mogelijkheid om toegelaten te worden aan de Universiteit namelijk door het behalen van je propedeuse. Als je je propedeuse hebt behaald kun je gaan studeren aan de Universiteit.
Toch was dat tot nu toe geen reden voor spectaculaire rendementen bij de twee opleidingen. Tot vorig jaar scoorde vormgeving gemiddeld iets boven de veertig procent en dbkv iets eronder, waar op de HR gemiddeld zo'n dertig procent van de eerstejaars zijn propedeuse haalt.
Je propedeuse halen, je P halen, zeggen studenten ook wel, betekent dat je al je studiepunten van het eerste jaar hebt gehaald. Op het hbo krijg je dan ook vaak een 'propedeusediploma'. Op de meeste universiteiten leeft de term propedeuse niet zo.
De gemiste examens kunnen in het derde tijdvak worden ingehaald. De eindexamens worden gespreid over het eerste, tweede en derde tijdvak. De eindexamens worden gespreid over twee examenjaren, waarbij ieder jaar een deel van de examenvakken wordt gevolgd en voor deze vakken het examen wordt gemaakt.
Voor de meeste vakken zijn er per jaar twee of drie tentamenkansen. Blijven zitten bestaat niet. Wanneer de student een vak niet haalt, moet hij dat net zo lang herkansen tot het wel gehaald is. Het kan dus voorkomen dat iemand in zijn derde jaar zit maar nog vakken uit het tweede of eerste jaar moet halen.
Om over te gaan naar het tweede jaar moet je in het eerste jaar een verplicht aantal studiepunten behalen. Van de 60 studiepunten zijn dit er meestal minimaal 45. Lukt dit niet? Dan moet je het jaar overdoen of in sommige gevallen de opleiding verlaten.
Een studiejaar betetenkt 60×28 uur werken. Je krijgt dan 60 studiepunten. Duurt de opleiding 3 jaar, zoals een universitaire bacheloropleiding, dan moet de student dus 3×60 studiepunten halen, 180 studiepunten in totaal dus. Het betekent ook 180×28 uur werken.
Wanneer het je niet lukt om binnen 10 jaar na aanvang een diploma hoger onderwijs te halen, moet je de prestatiebeurs (= voorwaardelijke lening) terugbetalen. Alleen wanneer er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor je niet binnen de diplomatermijn bent afgestudeerd, kan de diplomatermijn verlengd worden.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Als je een depressie hebt, dan heeft dit gevolgen voor het dagelijks leven en het sociale functioneren. Je voelt je somber en hebt depressieve klachten. Deze klachten kunnen van invloed zijn op je studieprestaties. Deze belemmeringen kunnen van invloed zijn op je studie of stage.
Zit jij in het eerste jaar van een hbo-opleiding en wil je doorstromen naar de universiteit? Dat kan! Met een hbo-propedeusediploma (hbo-p) kun je instromen in het eerste jaar van een bacheloropleiding op de universiteit.
Ik ben na het behalen van propedeuse naar uni gegaan, het was ontzettend lastig. De eerste half jaar heb ik geen een tentamen gehaald, toen viel het kwartje en eindigde ik mn eerste jaar alsnog met 54 punten. Het kan, het is wel hard werken en je zal waarschijnlijk een ander werk/leer/studeerstijl moeten hebben.
Het percentage hbo-studenten dat binnen vier jaar na de start wisselt van studie was tot cohort 2012 vrij stabiel rond de 18,5 procent. Voor cohort 2013 daalde dit tot 17,5 procent gevolgd door een daling tot 16,5 in 2014 en 16 procent in 2015.
Als je alle 60 studiepunten van dat 1e jaar binnen hebt, haal je je propedeuse – ook wel 'P' genoemd. Dat getuigschrift bewijst dat je het niveau van de opleiding aankan. Je hoeft niet alle studiepunten van het 1e jaar meteen te halen, je kunt je propedeuse ook nog in het 2e jaar halen.
Afhankelijk van je situatie mag je eenzelfde opleidingsonderdeel maximum twee of drie keer opnieuw opnemen in je Individueel Studieprogramma (ISP), je hebt dus maximaal twee of drie inschrijvingskansen.
BSA en studiepunten
Soms heb je aan 36 punten genoeg, maar sommige opleidingen vragen 45 of zelfs 60 (alle punten voor dat jaar), om je BSA te halen en dus door te mogen naar het tweede jaar. Mocht je het niet halen, dan moet je de studie verlaten en mag je diezelfde studie de komende drie jaar (!) niet volgen.
Meestal heb je een diploma secundair onderwijs nodig. Dat is de basisvoorwaarde om te studeren in het hoger onderwijs (voor graduaten en bacheloropleidingen). Als je geen diploma secundair onderwijs hebt, beslist de hogeschool of universiteit of je kan starten in het hoger onderwijs.