Er zit 1 gram vet in 1 stuk (50 gram) sushi, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
De combinatie tussen de suikers in de rijst, de koolhydraten in de rijst en het hoge vetgehalte in vis maken sushi de ultieme calorierijke voedingsbron. Sushi is een dikmaker, als je er te veel van eet! In gecontroleerde mate kan het absoluut geen kwaad om zo nu en dan sushi te eten!
Met de juiste keuzes is sushi hartstikke gezond. Vette vis, zoals zalm, bevat belangrijke vetten en veel vitamine D. Het zeewier, nori in het Japans, dat om de rijst zit bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en C. Om het helemaal goed aan te pakken, kies je zowel voor sushi's met vis als sushi's met groente.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Een sushi met zowel vis als groenten is een gezonde en bewuste keuze. Daarnaast bevatten sommige rollen, zoals de California roll, avocado. Dit is een perfecte bron van goede vetten. Vergeet ook vooral niet om lekker wasabi en gember bij je sushi te eten.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Ga je bij SushiPoint voor een gezonde keuze en dus voor sushi met een laag caloriegehalte, kies dan bijvoorbeeld voor tonijn (184 calorieën), avocado (140 calorieën) of zalm avocado (304 calorieën). Ook de sushi rolls met krab (317 calorieën) zijn relatief caloriearm.
Een gemiddelde avondmaaltijd bevat zo'n 700 tot 1000 calorieën. Dat betekent dat je met 7 stukjes sushi al een heel diner op hebt qua calorieën. Maar je lichaam denkt daar anders over. Zo blijkt dat de meeste mensen in een all-you-can-eat sushirestaurant al gauw 2000 calorieën binnenkrijgen.
Sushi is licht verteerbaar
Zin in lekker eten, maar niet in een overvolle maag? Dan is sushi perfect. Rijst verteert namelijk goed. Zo heb je geen opgeblazen gevoel na de maaltijd.
Het is namelijk zo dat sushi best goed vult omdat er veel koolhydraten in sushi zitten. Het beste is daarom om 12 tot 18 stuks sushi per persoon te bestellen als volledige maaltijd.
1 serving (9,06 oz) bevat 450 calorieën.
Over het algemeen bevatten de traditionele Japanse soorten het minste koolhydraten. Denk hierbij aan de maki rolls met komkommer of sushi met (niet gefrituurde) garnaal (ebi). Maar ook sushi met zalm, tonijn en vrijwel alle sashimi zijn verantwoorde keuzes als je wilt letten op het aantal koolhydraten.
Serveer ook nog wat anders dan sushi
En zeewiersalade of een noodlesalade? Ook iets warms is heel leuk voor erbij. Gestoomde dumplings, gefrituurde garnalen of kleine loempiaatjes bijvoorbeeld. Zo zorg je voor de nodige variatie in je eten, maar wel binnen het thema!
Zit er voedingswaarde in Poke? Absoluut. Zoals we al eerder zeiden, een gezond gerecht is meer dan alleen het aantal calorieën. Een standaard portie poke bevat ongeveer 25 gram eiwit en vitamines: B-12, C en D, magnesium, kalium, folaat (B9), ijzer, mangaan, zink en niacine (B3).
Bevat wel veel calorieën, maar in sushi zit zo weinig avocado dat het bij normale inname gezond is. Komkommer: bevat antioxidanten, vitamine K en kalium. Weinig kcal en herstelt de vochtbalans, een goede toevoeging aan sushi.
Frituur. Naast witte rijst, bevatten sommige sushi's ook gefrituurde ingrediënten of ze worden in hun geheel ondergedompeld in het hete vet. Gefrituurd eten is ook niet zo gezond, omdat het doorgaans veel verzadigd vet bevat. Dit type vet verhoogt immers het cholesterolgehalte en dat is niet goed voor de bloedvaten.
Rauwe vis mag dan heerlijk zijn, maar het kan ook vervelende risico's met zich meebrengen. De groeiende eetlust voor sushi heeft geleid tot een toename van de gevallen van een vis lintworminfectie. De symptomen hiervan zijn diarree, vermoeidheid, maagkrampen, zwakte en onbedoeld gewichtsverlies.
De echte Japanse sushi ingrediënten
Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat zeewier een positieve invloed op de gezondheid heeft. Het zou een bloeddruk en cholesterol verlagend effect hebben. Ook wasabi bevat veel goede stoffen. Zo zijn er de vitamines C en B6.
Sushi met rauwe vis, zoals de sake hosomaki en sake nigiri, kunnen de Listeria monocytogenes-bacterie bevatten. Een besmetting komt maar zelden voor, maar als u besmet raakt met de bacterie, kan dit nadelig gevolgen hebben voor u en uw ongeboren baby.