Wester of aziatisch geslepen? Een Aziatisch keukenmes is echt anders dan een Europees koksmes. Aziatisch messen zijn scherper en hebben meestal een dunner lemmet. Ze krijgen hun scherpte door het gebruik van harde staalsoorten en hebben een kleinere snijhoek.
Soorten materialen
Japanse messen zijn zeer populaire keukenmessen van roestvrij staal, damascus staal of tamahagane. Het verschil tussen Westerse en Japanse messen is dat het mes minder zwaar is en het handvat gemaakt is van hout. Ook worden Japanse messen vaak gemaakt van uniekere staalsoorten.
De Japanse messen zijn scherper omdat het snijvlak in een kleinere hoek wordt geslepen en het staal zelf dunner is. De messen blijven ook langer scherp, omdat het staal van hogere kwaliteit is. De keerzijde is wel dat ze kwetsbaarder zijn, bijvoorbeeld voor valschade.”
De slijphoek voor je mes is de helft van de hoek van de snijkant (je slijpt immers 2 kanten). De slijphoek van een Japans mes (zie onderstaand een aantal voorbeelden) is dus 15° (30°/2) en van overige messen 18° tot 20°.
Hoog koolstofstaal wordt van oudsher veel gebruikt voor messen. Dit is ook niet gek, de elementen zijn ruim voorhanden en als het mes eenmaal geproduceerd is, behoudt het zijn scherpte prima. Over het algemeen behoudt koolstofstaal zijn scherpte beter dan roestvast staal.
Victorinox gebruikt anodisch geoxydeerde montageplaten, bestaande uit een aluminium legering welke de messen lichter maken in gewicht. Voor de verschillende delen van de Victorinox messen worden staalsoorten met verschillende hardheden gebruikt (mes RC56 en kurketrekker bijvoorbeeld RC49).
Bij normaal gebruik wijst de praktijk uit dat je na ongeveer een maand je messen moet slijpen. Pas na het slijpen merk je vaak hoe bot je mes was geworden. Wacht hiermee ook zeker niet te lang, want hoe botter je het mes laat worden, hoe meer staal je weg zult moeten nemen om de snede te herstellen.
Geen probleem, slijpen kun je prima zelf! Je hoeft er echt niet zo handig voor te zijn, iedereen kan het. Al na een paar keer slijpen, goedkoper dan de professionele slijper en vaak nog scherper ook.
Het santokumes is de Japanse versie van een koksmes en wordt doorgaans gebruikt voor het snijden van vlees, vis en groente. Een santoku is doorgaans dunner, scherper en gemaakt van harder staal dan een regulier koksmes. Dit zorgt ervoor dat het mes lichter is en langer scherp blijft.
De meeste koks gebruiken een koksmes met een lemmet van 26 cm. Voor huishoudelijk gebruik is dit aan de grote kant, en voldoet een 20 cm koksmes prima. Naast één of twee koksmessen heeft een kok vrijwel altijd een fileermes, een uitbeenmes, enkele schil en tourneermesjes en een aanzetstaal in zijn set.
Gyuto staat voor 'Beef sword'. Een middelgroot mes dat vooral gebruikt wordt voor het fijnsnijden van vlees en grote groenten. Bij het bereiden van groenten gebruik je het mes door een hakbeweging te maken nabij de hiel van het mes.
Dit Petty mes is een klein universeel mes dat wordt gebruikt voor het schillen en snijden van fruit en groenten, het hakken van kruiden en het maken van garnituren. Het compacte formaat en het relatief smalle lemmet maken dit mes zeer wendbaar en controleerbaar wat ideaal is voor precisie snijwerk.
Je kunt hem echter ook gebruiken om brood- en kartelmessen te slijpen. Hiervoor zet je aan de kant waar de kartels ingeslepen zijn de hoekige kant van het slijpstaafje op. Aan de andere kant zet je de vlakke kant van het slijpstaafje in de houder.
Van de messenslijpers is de Minosharp Plus 3 voor ons de duidelijke winnaar. Met zijn keramische wieltjes slijpt hij je mes met beleid in drie fasen van grof naar goed scherp. En dat binnen heel acceptabele tijd. Is snelheid voor jou het belangrijkst, kies dan de Vulkanus.
Messen slijpen en ze weer een nieuw leven geven? De Messenslijperij is gespecialiseerd in het slijpen van messen, koksmessen, Japanse en kartelmessen voor iedereen die beroepsmatig of privé messen gebruikt. Dit doen wij bij u op locatie of wij halen én brengen ze.
Slijpen met een aanzetstaal
Let er steeds op dat je mes in een hoek van 15 à 20 graden zit ten opzichte van je aanzetstaal. Haal het volledige snijvlak van heft tot mespunt naar beneden en herhaal aan beide kanten. Doe dit enkele keren tot je mes weer helemaal scherp is.
Op botte messen moet je namelijk veel meer kracht uitoefenen, met als gevolg dat een snee in je vinger veel dieper komt te zitten. Je messen slijpen is natuurlijk ook een vorm van onderhoud. Door ze geregeld aan te scherpen gaan ze veel langer mee.
Een aanzetstaal gebruik je om een mes dat in goede conditie verkeert net dat beetje scherper te maken. Met een aanzetstaal verwijder je geen materiaal, maar zorg je ervoor dat de microscopische metaaldeeltjes weer netjes uitgelijnd worden. In feite duw je de braam die ontstaat na regelmatig gebruik weer recht.
Reacties. Vanaf 18 jaar. De wetgever heeft de wapens ingedeeld in verschillende categorieën, met verschillende bepalingen. Voor messen die niet in een categorie vallen gelden in principe geen bepalingen.
Een opvouwbaar zakmes van maximaal 28 centimeter (uitgevouwen) met 1 snijkant mag u in de meeste gevallen wel bij u hebben. Dit is afhankelijk van de plaats waar u het mes bij u heeft. Een horecagelegenheid of voetbalstadion mag u bijvoorbeeld niet in met zo'n zakmes.
Een zakmes is iets wat altijd handig is op bij de hand te hebben. Het doorsnijden van een touwtje, het schillen van je appel of het losmaken van een verpakking. Voor ieder snijwerk onderweg hebben wij een zakmes of Multitools Bekijk ons ruime aanbod outdoor mesjes.