Tussen smallere muuropeningen - zoals onder deuren - en ruimtes met een L-vorm. Tussen smallere muuropeningen - zoals onder deuren - en ruimtes met een L-vorm zijn uitzettingsvoegen cruciaal. Meestal komen de uitzetvoegen inderdaad aan de deuropeningen, zodat ze nauwelijks zichtbaar zijn.
Voorzie steeds een uitzetvoeg van minstens 8mm tussen de vinylvloer en de muur of andere objecten in de ruimte. Wanneer je een volle tegel aan de zijkant plaatst, breek je de clips af aan muurkant.
Een uitzetvoeg wordt in je betonvloer, chappe of cementdekvloer gemaakt om je vloer van scheuren te weerhouden. De uitzetvoegen maken dat je vloer kan uitzetten en krimpen. Zelfs wanneer je kunststof vezel gebruikt dan zal je nog uitzetvoegen hebben.
De thermische dilatatievoeg moet worden uitgevoerd als een open voeg met een wijdte van 5 mm, volledig vrij van speciebaarden. Voorkomen moet worden dat de dilataties door het voegen alsnog worden dichtgezet.
Stap 2: Laminaat leggen
Creëer uitzetvoegen van 8-10mm tussen de muur en het laminaat.
Laminaat gaat uitzetten wanneer het warm is en er een hoge luchtvochtigheid aanwezig is. Het enige wat je kunt doen met het uitzetten van laminaat, is hier op de juiste wijze mee omgaan. Bij Vloerenbaas zijn wij experts op het gebied van laminaat vloeren.
Laminaat wordt heel duurzaam geproduceerd. Door gebruik te maken van houtvezelplaat dat vervaardigd is van resthout uit de houtindustrie. Doordat de houtvezels alle richtingen op wijzen, gaat het krimpen en uitzetten ook alle kanten op. Dus zowel in de breedte als in de lengte van de laminaat plank.
Een dilatatievoeg , ook wel dilatatievoeg genoemd, is een smalle ruimte die overblijft tussen twee elementen van het gebouw. Dergelijke openingen komen vaak voor tussen een betonnen dekvloer en een muur of tussen twee muren of vloeren in verschillende kamers.
Alle dilatatievoegen behoren te zijn aangebracht over de volledige dikte van de muur, of het buitenblad van een spouwmuur en door iedere afwerking die onvoldoende soepel is om de beweging mogelijk te maken.
Toelichting: De dilatatie kit op rugvulling dient in 2015 vervangen worden om vochtdoorslag te voorkomen naar de onderzijde van de galerijplaat. Het tijdig vervangen van deze kitvoegen voorkomt schade aan de onderzijde van de galerijen. De vervanging zal plaatsvinden eens per 7 jaar.
Meestal komen de uitzetvoegen inderdaad aan de deuropeningen, zodat ze nauwelijks zichtbaar zijn. Voeg de aansluiting tussen plint en vloer niet op. Die wordt gescheiden door een profiel of elastische kit. De voegbreedte van de uitzettingsvoeg moet minimaal 6 mm bedragen.
Uitzetvoegen bij tegels
De voeg wordt opgevuld met een elastisch materiaal. Bij het betegelen van de vloer hou je best de uitzetvoegen aan zoals die door de chapper zijn aangebracht.
Je tegelwerk is klaar en de tegellijm is voldoende uitgehard?Dan kan je je tegels beginnen invoegen. Dat doe je niet alleen voor het esthetische aspect van de voegen, maar ook vanuit functioneel oogpunt. De perfecte voeg draagt immers bij aan de slipweerstand en voorkomt scheurvorming en beschadigingen.
Het wordt algemeen afgeraden om een vinylvloer bovenop een oude vinyl, laminaat, parket of keramische tegels te leggen. De kans op een 'doordruk' is daarbij immers relatief hoog. In dat geval tref je beter eerst de nodige voorbereidingen door het egaliseren of isoleren van de ondervloer.
Om scheurvorming door krimpen en uitzetten te voorkomen, is het noodzakelijk om randisolatie aan te brengen in de dekvloer. Door de randisolatie kan de vloer namelijk vrij bewegen en dat vermindert de kans op scheurvorming.
Dilataties die- nen altijd over de volledige muurdik- te door te lopen. Onder een verticale dilatatievoeg wordt een ongevulde verticale voeg met een breedte van minimaal 5 mm verstaan. Let op: een knipvoeg (voeg- breedte = 0 mm) is geen dilatatievoeg en mag niet worden toegepast.
Een dilatatievoeg zorgt ervoor dat materialen kunnen uitzetten en krimpen zonder dat er schade ontstaat. Dat is hoognodig, want door temperatuurwisselingen en vocht gaan grote beton- en metselconstructies 'werken'. Dilatatievoegen vangen dat op en voorkomen zo dat er scheuren ontstaan.
Dilatatie is de methode om het werken van de buitenmuur (buitenblad, buitenspouwblad, gevel) op te vangen door het aanbrengen van een aantal open voegen of met een indrukbaar materiaal gesloten voegen (zwelband of kit op een flexibele rugvulling).
Er zijn twee verschillende soorten dilataties. Verticale en horizontale. De verticale dilataties dienen om vervormingen door temperatuurverschillen op te vangen. Deze moeten ongeveer 12 tot 14 meter uit elkaar worden geplaatst.
In welke richting kan ik mijn laminaat het beste leggen? Een regel luidt dat je de vloer legt in de richting van de zon en in lijn met de deuropening. Ga je de legrichting van het laminaat bepalen? Kijk dan goed in huis waar je voor- en achterramen geplaatst zijn, want daar komt het meeste licht vandaan.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf.
Wanneer uw laminaat vloer omhoog gaat, betekent dit dat er te weinig spelingsruimte aanwezig is. Dit kunt u voorkomen door iedere lijn korter te maken met een fein (kantenzaag). Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met Kwaliteitparket.