De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest kan later ontdooid zijn en als vers aan jou als klant verkocht worden. Op het etiket staat dan 'ontdooid'. Het mag dus verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest.
Uit de vriezer
Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder.
De zogenaamde 'verse' vis is eigenlijk net zo ingevroren geweest als de vis in het vriesvak! Sterker nog, je betaalt soms wel drie keer zoveel voor deze 'verse' vis.
Vis die in Nederland te koop wordt aangeboden als 'vers' is lang niet altijd vlak daarvoor gevangen. De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest, kan op een later tijdstip ontdooid zijn en zo aan de consument verkocht worden.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
In het programma Keuringdienst van waarde komt naar voren dat je nog steeds de beste verse vis bij je visboer kunt kopen. Die vis namelijk ook echt vers. In de supermarkt liggen zogenoemde verse vis.
Lidl en Albert Heijn scoren het beste
Als naar het rapportcijfer voor het testoordeel wordt gekeken springt de OceanSea Noorse gerookte zalm van Lidl er bovenuit met het cijfer 9,7. Daarop volgen op de lijst vier soorten gerookte zalm van Albert Heijn met een rapportcijfer tussen de 8,9 en 9,2.
Verse visfilets zijn te herkennen aan de glans, zilte geur, stevigheid. Wanneer de vis vocht verliest als je deze indrukt en is verkleurd is deze niet meer vers. Diepvries vis wordt vaak direct al aan boord van het schip ingevroren, zodat bacteriën geen kans hebben om de smaak en textuur van de vis te beïnvloeden.
Vis die eerder bevroren is geweest kan later ontdooid zijn en als vers aan jou als klant verkocht worden. Op het etiket staat dan 'ontdooid'. Het mag dus verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest.
Het is belangrijk om te weten dat ontdooide producten, inclusief vis, niet opnieuw ingevroren mogen worden. Zorg ervoor dat je de restjes snel laat afkoelen en binnen een uur in de koelkast plaatst. Zodra de restjes zijn afgekoeld, kun je ze direct invriezen.
Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Tweemaal ontdooien en invriezen wordt nooit aan ... Rauwe vis kun je niet ontdooien en opnieuw invriezen. Maar als je het bereidt en gewoon goed door en door verhit is er geen enkel probleem.
Honger, nu. Psssst, geheimpje: je kan de zalm ook zo, bevroren, in de pan leggen. (Het kan ook met biefstuk!) Dat klinkt misschien als het tegenovergestelde van wat je ooit hebt gehoord over bevroren voedsel (niet) direct bereiden, maar het is niet gevaarlijk.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
De vis wordt doorgaans binnen de twee uur na vangst ingevroren tot -50 graden. Dat zorgt er ook nog eens voor dat de meeste parasieten in de vis sterven. Op zee ingevroren vis kan tot twee jaar een uitstekende kwaliteit behouden. In tegenstelling tot wat we denken, mag je vis ook niet té vers eten.
Zalm is gezond
Zalm is een van de meest bekende vette vissen en laat dit nu net heel goed voor je zijn. Zalm zit barstensvol vitamines A, D en B12. De Omega3 vetzuren in deze vis verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een gunstig effect op de bloeddruk.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
De gerookte zalm van Labeyrie en Delhaize hadden scores die best dicht bij die van twee winnaars lagen. Ook prima keuzes, dus. De zalm van Ocean Sea deed het een pak minder goed: met 14/30 was hij nipt gebuisd.
Wilde zalm, die vooral garnalen en planktonkreeftjes eet, is gezonder dan gekweekte vis. Deze wat onbekendere vissoort is rijk aan omega 3, eiwitten en vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis.