Infecties komen op iedere leeftijd voor. Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
De ontsteking zelf doet geen pijn, maar de spieren rond de borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten.
hoesten. benauwd zijn. koorts (38 graden of hoger)sneller of moeilijker ademen.
Door longontsteking kunt u pijn aan de borstkas/schoudersen (hoge) koorts hebben. Om de pijn en koorts tegen te gaan, schrijft de arts pijnstilling voor, zoals paracetamol. Geef pijnklachten wel altijd door aan de verpleegkundige. Pijn kan ook een andere oorzaak hebben.
Acute bronchitis en een longontsteking lijken veel op elkaar. Daarom is het vaak moeilijk om te weten waar u last van heeft. Als u te lang rondloopt met een longontsteking kan dit levensbedreigend zijn, daarom is het wel belangrijk om te testen wat u heeft. Bij bronchitis heeft u vooral last van hoesten.
Verder kan het ademen pijn doen. Dat voel je dan op je rug. Verder heb je bij een longontsteking vaak last van koorts en daardoor kun je gaan rillen en klappertanden. Je kunt spierpijn krijgen en je kunt je erg moe voelen doordat je lichaam minder zuurstof opneemt.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Kortademigheid, een snelle oppervlakkige ademhaling; Pijn bij de (diepe) ademhaling; Algehele malaise: vermoeidheid, klam/zweten, spierpijn, verminderde eetlust, hoofdpijn; Cyanose: blauwe lippen en/of gelaat en vingers (onder nagels).
Longontsteking
Afhankelijk van de ernst van de longontsteking, voelt de patiënt ook pijn aan borst, buik en rug.
Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur.
Meestal raken eerst uw bovenste luchtwegen geïnfecteerd waardoor u last krijgt van een verkoudheid of keelpijn. Als de infectie zich uitbreidt naar de lagere luchtwegen tot aan de longblaasjes ontstaat er een longontsteking. Door de infectie zwelt het slijmvlies op en wordt er meer slijm geproduceerd.
Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar.In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
Infecties komen op iedere leeftijd voor. Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Als een longontsteking te lang blijft sluimeren, kunnen de longblaasjes ernstig aangetast worden waardoor de longinhoud flink kan afnemen. Dit kan fataal zijn.
Als je gezond bent, duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen. Na een longontsteking kun je nog wel weken hoesten.
Hoge rugpijn bevindt zich meestal tussen de schouderbladen en kan gevoeld worden in de ribbenkast of vlak onder de nek. In sommige gevallen zit de pijn in de bovenrug bij de longen. De één voelt de pijn op een specifieke plek, de ander voelt pijn en stijfheid in de hele bovenrug.
Tips bij een longontsteking
Maak een antibioticumkuur altijd af. Neem rust en blijf thuis van werk of school. Zeker als je koorts hebt en slijm ophoest.
De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking. Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen (bloedvergiftiging). Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen.
U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.
Een longontsteking kan goed behandeld worden met antibiotica. Wanneer de ziekte niet tijdig herkend wordt, kunnen de longblaasjes zodanig verzwakken dat het aangedane longweefsel geen zuurstof meer kan opnemen.
Symptomen. Bij een longontsteking ontwikkelen zich meestal al na enkele uren ernstige symptomen.
Oorzaak van longklachten en rugpijn
Pijn in de longen kan uitstralen naar de boven rug. Wellicht heeft u weleens een flinke verkoudheid gehad, waarbij het vele hoesten ook rugpijn veroorzaakte? Een verkoudheid gaat vanzelf over, maar dat geldt niet voor alle klachten.
Een spirometrietest meet hoe gezond uw longen zijn en kan worden gebruikt als hulpmiddel om longaandoeningen te diagnosticeren en te controleren. Tijdens de test dient u zo hard als u kunt zoveel mogelijk lucht in een apparaat te blazen. Dit apparaat wordt een spirometer genoemd.
Sneldiagnostiek afwijkende longfoto Sneldiagnostiek afwijkende longfoto. Op de longfoto of CT-scan, die kortgeleden bij u is gemaakt, is een afwijking ('vlek') in uw long(en) gezien. Om te onderzoeken wat er precies aan de hand is, bent u doorverwezen door uw huisarts of specialist naar de polikliniek Longgeneeskunde.