Meestal komen de klachten al seconden of minuten nadat uw kind iets ingenomen heeft waarvoor hij of zij allergisch is (bijvoorbeeld eten of medicijnen). In elk geval binnen 2 uur. Uw kind krijgt dan opeens 1 of meer van deze klachten: moeilijk of piepend ademhalen en/of flink hoesten.
Herstel van een allergische reactie
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus. klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen (opeens heftig huilen), diarree. huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, eczeem, de huid wordt dikker. longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, benauwdheid.
Reacties die snel optreden, meestal 2 uur na het voeden, zijn overgeven en symptomen die vaker worden geassocieerd met andere allergische reacties, zoals een piepende of luidruchtige ademhaling, huiduitslag (dermatitis), netelroos (urticaria) en zwelling van de oogleden of lippen.
De belangrijkste allergenen bij heel jonge kinderen zijn: Koemelk. Kippenei. Soja.
Wat kan ik doen als mijn kind een ernstige allergische reactie heeft? Bel 112 of de huisartsenpost. Blijf bij uw kind.
Een voorbeeld is de huidpriktest, waarbij de huisarts koemelk op de rug of onderarm van de baby druppelt. Daarna prikt hij licht met een naald op de plek van de koemelk. Als er een klein jeukend bultje ontstaat (kwaddel) is er mogelijk sprake van een koemelkallergie.
Bij een type I allergische reactie maakt het lichaam allergische antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. De reactie treedt vaak binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat u in aanraking bent gekomen met de stof waar u allergisch voor bent.
Anafylaxie kenmerkt zich door de symptomen die binnen enkele seconden tot twee uur optreden, nadat u in contact bent gekomen met een allergeen (stof) waar u allergisch voor bent. Veelvoorkomende symptomen zijn: Jeuk, roodheid en zwelling van de huid.
Allergie of gevoeligheid
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
Symptomen allergie bij kinderen
Algemene klachten bij een allergische reactie kunnen zijn: niezen, jeuk, tranende ogen, roodheid van de huid, vermoeidheid, concentratieproblemen, moeite met slapen, darmkrampen, diarree en benauwdheid.
Een anafylaxie is een acute ernstige reactie waarbij er een belemmering van de ademhaling kan ontstaan of een te kort schietende bloedcirculatie met benauwdheid of slap worden tot gevolg. De oorzaak is meestal een allergie, maar soms is de oorzaak anders of onbekend.
De klachten kunnen optreden binnen enkele minuten tot twee uur na het innemen van koemelk. Soms treden symptomen pas na dagen op. Vaak betreft dit reacties zoals allergisch eczeem of obstipatie (verstopping).
Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's. Het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkallergie krijgt, wordt op 2 tot 3% geschat. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen.
Koemelkallergie komt vooral op de zuigelingenleeftijd voor, maar kan ook bij oudere kinderen voor komen. Kinderen met een koemelkallergie krijgen klachten als ze iets eten of drinken waar koemelkeiwit in zit. Deze klachten kunnen zijn: huiduitslag, maag- en darmproblemen, en luchtwegproblemen.
Baby's kunnen soms al last krijgen van een allergie. Ze hoesten, zijn kortademig of hebben last van eczeem. Daar kun je je als ouder veel zorgen over maken.
Wat is kokhalzen? Kinderen worden geboren met een kokhalsreflex (ook wel wurgreflex genoemd). Dit reflex is een verdedigingsmechanisme. Het beschermt de keel(holte) van je kleintje namelijk tegen eten en vreemde voorwerpen die niet doorgeslikt mogen worden.
Meestal treden de symptomen op na een paar weken van regelmatige consumptie. Koemelkallergie is typisch voor zuigelingen en kleine kinderen. Baby's jonger dan 9 maanden met een koemelkallergie kan je best ook geen sojamelk en sojaproducten geven omwille van het risico op het ontwikkelen van een soja-allergie.
De meest voorkomende voedselallergieën zijn die voor noten en pinda's, melkproducten, ei, soja, tarwe en vis. Symptomen van een allergie voor één of meerdere van deze producten uiten zich bij kinderen vaak in de vorm van maag- en darmklachten. Daarnaast speelt de huid vaak op bij kinderen.
Uw kind heeft dus pas een voedselallergie als er sprake is van de volgende drie punten: het afweersysteem van uw kind heeft IgE-antistoffen gemaakt tegen bepaald voedsel. deze antistoffen zorgen in het lichaam van uw kind voor een allergische reactie. uw kind krijgt klachten na het eten van het voedingsmiddel.
Maar een allergie kan ook zorgen voor huiduitslag, jeuk, piepende ademhaling, of in ernstige gevallen bloedrukdaling, shock of zelfs een hartstilstand (bijv. ten gevolge van een allergie voor voedsel of insectengif).