Hoe smaakt het? Violife is één van mijn favoriete vegan kaasmerken. De kazen zijn zowel koud als warm lekker, smelten goed en hebben een fijne textuur. De plakjes gebruik ik graag voor tosti's, de rasp is lekker op een pizza of pasta, of in kaassaus en de roomkaas is fijn op een toastje (evt.
En in Violife? Violife bevat pakweg evenveel zout en vet (uit kokosolie) als gewone kaas. Daarnaast zitten er zetmeel en aroma's in en 0 procent eiwit. Bovendien is kokosolie verzadigder en ongezonder dan melkvet.
Violife biedt een variatie aan bekroonde vegan alternatieven voor kaas. Wij helpen je om gemakkelijk stappen te maken richting een plantaardig dieet. Onze producten worden gemaakt van kokosolie en zijn vrij van zuivel, soja, gluten, lactose, noten en conserveermiddelen.
Geraspte vegan kaas die je kan smelten
Enkele kazen die je in de supermarkt vindt zijn Violife, Nurishh, Vegan Deli en het huismerk van Albert Heijn. Plantaardige kaas smelt het beste als er voldoende vocht in je gerecht zit.
Willicroft maakt allerlei plantaardig kazen. Denk aan vegan kaasfondue, truffelsaus (voor bij de pasta) en verschillende soorten creamcheese. Hun nieuwste aanwinst is te koop bij de Lidl: de Parmezaanse kaas, oftewel This is not Parmesan. Gemaakt van cashewnoten en edelgistvlokken.
Ongezond vet uit kokosolie: Violife en Simply V
De spreads van Violife en Simply V bevatten veel verzadigd vet door de toevoeging van kokosolie. Een wat minder gezonde keuze dus.
Als je op zoek bent naar een boter die smaakt naar roomboter kom je met de Flora Plant het aller dichtstebij. Er zit hier echt een heel goed boteraroma in! Ze zijn te koop als ongezouten of gezouten variant.
Conclusie. Geen van de geteste plantaardige plakken kaas zijn een gezond alternatief voor normale kaas. Ook wat betreft duurzaamheid valt het tegen. Enkele producten scoren wel goed op de hoeveelheid vitamine B12 en de hoeveelheid zout.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Soja- en haverzuivel scoren het beste, voor amandelyoghurt is wel veel water nodig. Kokosyoghurt scoort slecht, omdat er oerwoud voor kokosplantages wordt gekapt. Voor soja voor menselijke consumptie trouwens niet.
Violife producten bestellen | Albert Heijn.
Als beste plantaardige kazen noemt de klantenclub Mondarella, Charly's all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Ze kregen allemaal het hoogste cijfer. Een alternatief voor feta eindigde echter helemaal onderaan. Deze kaas bevat ruim een kwart aan verzadigd vet, veel meer zelfs dan gewone feta.
Zij stellen dat je roomboter beter kunt vervangen door zachte margarineproducten zoals Blue Band Halvarine. Sowieso is het overkoepelende advies om meer plantaardige (zoals margarine) en minder dierlijke producten (zoals roomboter) te gebruiken vanwege het positieve effect op de gezondheid.
Vervang de boter door een notenpuree of pindakaas
Amandelpuree, pindakaas, puree van cashewnoten … Puree van oliehoudende planten bevat veel plantaardig vet en is een goed alternatief voor boter. Koop ze echter zonder suiker en zonder toegevoegde olie of zout.
Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
Plantaardige oliën (kokos, zonnebloem, raapzaad), water, bereiding van tuinbonen, emulgator (zonnebloemlecithine), aroma's, vitamines (D2, B1, B2, B6, B12, foliumzuur), kleurstof (bèta-caroteen). Om te smeren, koken, bakken. Geschikt voor veganisten en vegetariërs.
Vioblock ongezouten biedt een perfect 100% plantaardig en vegan alternatief voor ongezouten roomboter. Net zo romig en vol van smaak als roomboter.
Gezondheid. VIOBLOCK bevat geen transvetten en een veel lager gehalte aan verzadigde vetzuren (48 g/100 g). Het is een feit, wereldwijd verlangen consumenten een meer uitgebalanceerde voeding.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Een Griekse salade met feta of toch een salade caprese met tomaat, basilicum en mozzarella, het klinkt allebei even gezond. Maar wil je nog iets van je summerbody maken deze zomer, ruil dan de feta even in voor de mozzarella. De Italiaanse kaas heeft een lager vetpercentage en meer eiwitten.
Mozzarella in een recept? Dan wordt er verwezen naar een van de twee soorten jonge kazen van dierlijke afkomst. Je hebt de originele mozzarella di bufala, gemaakt van buffelmelk en je hebt mozzarella, gemaakt van koemelk. Het zijn hele jonge kazen die in de Italiaanse keuken veel worden gebruikt.