Het oppervlak van je tong is groot en vaak ook een beetje ruw, vooral aan de achterkant. In deze groeven is het voor bacteriën en andere micro-organismen gemakkelijk om zich te nestelen. Gelukkig kan je deze witte aanslag weghalen, waardoor de tong weer roze van kleur wordt en tevens de adem verbeterd.
De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger. Start zo ver mogelijk achteraan op de tong en haal de schraper voorzichtig naar voren. Herhaal dit enkele keren om alle bacteriën te verwijderen.
Een wit uitgeslagen tong kan veroorzaakt worden door een (tijdelijke) verminderde weerstand of als bijwerking van bepaalde medicatie. Ook een verminderde mondhygiëne; te weinig of niet goed poetsen kan aanslag veroorzaken. Roken kan ook een oorzaak zijn.
Een pijnlijke, rode en gezwollen tong. Dit kan veroorzaakt worden door een ontsteking. Gezwollen, pijnlijke smaakpapillen (ook wel aardbeientong genoemd) komen voor bij roodvonk. Een hele gladde tong (zonder enige structuur).
Zorg dat je tong zo schoon mogelijk blijft om een witte tong of slechte adem tegen te gaan. Tandpasta's en mondspoelingen die alcohol, sodium lauryl sulfaat of chloorhexidine bevatten. Deze producten kunnen je mond en tong uitdrogen en irriteren.
Een normale en gezonde tong is roze of licht rood van kleur. Als uw tong een andere kleur heeft, heeft u last van een 'anders gekleurde tong'. Als u een anders gekleurde tong heeft, kan deze wit, zwart, vel rood, donker rood, donker paars, bruin, blauw of geel zijn.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Is de tong geel van kleur dan is de kans groot dat u een slechte adem heeft en een vieze smaak in uw mond. Deze gele aanslag is niet eenvoudig weg te poetsen, maar dat is wel belangrijk. Want de aanslag kan voor mondproblemen zorgen als gaatjes en ontstekingen. De aanslag wordt veroorzaakt door bacteriën.
Belangrijk om te weten over ureum op de tong
Dit is een witte, bruine of zwarte aanslag op de tong door infectie, veel roken, veel koffie of thee drinken of het gebruik van bepaalde medicijnen. Na enkele dagen is de aanslag op uw tong gemakkelijker te verwijderen met een tongschraper of tandenborstel.
De tong groeit door tot het achtste levensjaar en heeft door zijn groei een belangrijke invloed op de directe omgeving en het functioneren van de patiënt. Zo speelt de tong een belangrijke rol in de ontwikkeling van maxilla, mandibula, en de stand van de gebitselementen.
Sommige bacteriën kunnen de kleur van het laagje veranderen. Het laagje op uw tong wordt dan geel, oranje of groen. U kunt het laagje makkelijk van uw tong schrapen. Meestal geeft een haartong geen klachten.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
ORAPACK® = Beste Tongreiniger
En terecht. OraBrush bevat namelijk zowel ultrafijne borstelhaartjes als een schraper ineen. Het verschil met andere tongschrapers is dat OraPack niet alleen de oppervlakte van je tong reinigt, maar óók de bacteriën tussen het dieperliggende tongweefsel wegveegt.
Witte aanslag op je tong: Een wit beslagen tong komt vaak voor als gevolg van maag-darmaandoeningen en als gevolg van griep of verkoudheid. Gele aanslag op je tong: De oorzaken van gele tongaanslag kunnen ziekten zijn die verband houden met de lever of galblaas, evenals een schimmelinfectie.
De zwarte haartong is een onschuldige aandoening die bij 0,5-5 procent van de populatie voorkomt, zowel bij mannen als vrouwen. Het beeld ontstaat door hypertrofie van filiforme papillen in combinatie met accumulatie van keratine, waardoor het lijkt op beslag op de tongrug.
Achteraan de tong zitten grotere smaakpapillen. Die zien eruit als bultjes. Dit is normaal en hoort zo.
Meerderheid Nederlanders poetst de tong niet (of verkeerd).
Het reinigen van je tong met een tandenborstel is niet gewenst. Van de gevraagde Nederlanders poetst 38% hun tong niet en 47,5% poetst de tong met een tandenborstel. De overige 14,5% poetst de tong met een tongschraper.
Regelmatig tongschrapen is zinvol
Maar het is wél zeker dat regelmatige reiniging zinvol is bij een slechte adem. Tongschrapen verwijdert de stankproducerende bacteriën niet alleen; er ontstaat ook een nieuw evenwicht waarbij de 'goede' bacteriën de kans krijgen om de veroorzakers van slechte adem terug te dringen.
Borstel de achterkant
Haal nu diep adem en houd de adem even vast. Borstel enkele keren op het achterste stukje van de tong zodat de aanslag zich naar de oppervlakte begeeft. Zet geen druk, de haartjes doen het werk vanzelf. Adem nu weer uit.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Je hebt het meeste last van het symptoom geleidelijk groter worden wondje op tong met bloeden (langdurig bestaand). Geleidelijk groter worden wondje op tong met bloeden (langdurig bestaand) kan bij meerdere aandoeningen voorkomen.