Grote mensapen gaan bijvoorbeeld liggen om te slapen. Ze slapen in nesten die ze bouwen van takken en bladeren.
6. Mier. Mieren doen in de loop van de dag dutjes van ongeveer een minuut per keer, samen goed voor 4 tot 5 uur per dag. De mierenkoningin slaapt tot wel 9 uur per dag.
Ze hebben een vaste slaapplek waarvan ze niet graag afwijken.Ze slapen tegen elkaar waarbij ze altijd dezelfde positie innemen, net zoals mensen die vaak hun eigen helft hebben in bed. Ook de apen kunnen elkaar wakker houden door onrustig gedrag van de slaappartner, maar verder zijn ze erg ontspannen.
De diepe slaap en de slaapperiode die wij kennen als REM-slaap komen ook bij zoogdieren voor. Tijdens de diepe slaap en REM-slaap gaan alle zoogdieren liggen. Het staand slapen is een aanpassing aan predatie. Bij gevaar moeten prooidieren snel weg kunnen rennen.
De apen hebben geen echt bed. Maar als ze goed kijken zien ze alle apen op verschillende plekken liggen. Sommige hangen slapend in de boom, maar de meeste hebben allemaal een eigen bedje op de grond gemaakt van stro. Een lekker warm nestje.
En dan zijn die apen nog de uitzondering, want zoenen is voorts schaars goed onder dieren. Ze kunnen hun kopjes al eens dichter bij elkaar brengen, maar speeksel delen en de lippen tegeneen persen, zal niet gauw gebeuren. Want dat hoeven ze ook helemaal niet.
Voor zijn baanbrekende Het uitdrukken van emoties bij mens en dier uit 1872 gebruikte Darwin ook zichzelf, zijn kinderen en de droef afhangende oren van zijn hond als materiaal....
Er zijn dieren die nooit helemaal slapen. Dolfijnen slapen door één hersenhelft uit te schakelen, anders zouden ze verdrinken. Om het uur laten ze de andere kant slapen. Olifanten slapen het minst aantal uren van alle zoogdieren.
Doordat maar één hersenhelft slaapt, kan de krokodil het oog dat in verbinding staat met de hersenhelft die wakker is, open houden. Terwijl dit oog 'de wacht houdt' kan het andere oog en de andere hersenhelft slapen.
Een luiaard slaapt zo'n 15 uur per dag. Als hij beweegt gaat dat heel langzaam. Luiaards hangen bijna hun hele leven ondersteboven in een boom.
Dolfijnen slapen anders dan wij. Ze slapen nooit helemaal maar altijd maar half. Dat doen ze omdat ze af en toe naar boven moeten om adem te halen.
Lichamelijk helpt slaap bij de genezing en het herstel van hart en bloedvaten. Het zorgt er ook voor dat de hormonen die regelen hoe hongerig of vol je je voelt in balans zijn, zodat je niet naar voedsel verlangt als je lichaam het eigenlijk niet nodig heeft.
Het vermoeden bestond al, maar nu is het ook bewezen: vogels kunnen slapen terwijl ze aan het vliegen zijn.
Powernaps voor gevorderden: de mier
Als je ze als bezetenen ziet heen en weer rennen, sjouwend met eieren of bouwmaterialen voor hun nest, zou je denken dat deze hyperactieve insecten nooit slapen. Niets is minder waar! Ze slapen wel degelijk: de doorsnee werkmier doet zelfs zo'n 250 dutjes per dag.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Verder hebben mieren niet veel 'echte' natuurlijke vijanden. Wel hebben een aantal spinnensoorten zich inmiddels op mieren als voedselbron gespecialiseerd. Dit zijn onder andere de galgspinnen, mierenjagers en de mierendieven. Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren.
Daarom slaapt bij een dolfijn altijd maar 1 hersenhelft tegelijk. Als de linkerhelft van de hersenen slaapt, blijft het linker oog open en gaat het rechter oog dicht.
Zo slaapt de grote bruine vleermuis het langst van alle dieren – maar liefst twintig uur per cyclus van 24 uur.
Vissen slapen niet met hun ogen dicht maar met hun halve hersenhelft die in slaap gaat. Motorieke functies blijven aan staan maar de vis wordt wel wat slomer. Elk schokje of licht kan er voor zorgen dat de vis weer wakker schrikt. De vissen gaan lager en rustiger zwemmen als ze gaan slapen.
Slakken zijn misschien niet de snelste dieren, maar ze maken wel gebruik van hun tijd om te rusten. Slakken kunnen tot 3 weken achter elkaar slapen, wat neerkomt op ongeveer 18 uur per dag. Grote katten zoals leeuwen en tijgers behoren ook tot de dieren die het meeste slapen.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Giraffen slapen maar heel weinig. Het dier heeft de kortste nachtrust van alle zoogdieren. Geschat wordt dat een giraffe gemiddeld 4.6 uur per dag slaapt. Slaapjes zijn dan ook heel kort en duren niet langer dan een half uur.
Soms lijken ze elkaar gniffelend voor de gek te houden. De lach van apen lijkt het meest op die van mensen. Jan van Hooff bestudeerde jarenlang gezichtsuitdrukkingen en het gedrag van chimpansees, bonobo's en gorilla's. Vooral als de dieren met elkaar stoeien, openen ze hun mond wijd en krullen hun mondhoeken iets op.
"Apen richten hun gebaren naar specifieke individuen en ze kiezen de gebaren naargelang de ander al dan niet aan het kijken is. Zodra ze het resultaat krijgen dat ze willen, houden ze ermee op." Dat apen op die manier met elkaar communiceren is al ruim dertig jaar bekend.
Gemiddeld slapen mensen maar zeven uur per dag, terwijl veel apen meer dan tien uur slaap nodig hebben. Waarschijnlijk hebben we minder nachtrust nodig, omdat onze diepste slaapfasen langer duren dan andere primaten.