Wat betreft hoeveelheid calorieën en het soort vet is er ook (nagenoeg) geen verschil. Vooral in Duitsland wordt koolzaadolie veel in de keuken gebruikt. Vanuit daar is het komen overwaaien naar ons. In de voedingsmiddelenindustrie wordt de olie als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes.
Raapzaad- en koolzaadolie hetzelfde product? Tot slot: raapzaad wordt vaak verward met koolzaad, en dat is begrijpelijk, want het zaad van beide soorten wordt in de praktijk door elkaar gebruikt voor het maken van deze olie, waardoor raapzaadolie en koolzaadolie in feite dezelfde producten zijn.
Toch kleven er enkele risico's aan het gebruik van koolzaadolie. Want wetenschappers verklaren dat maar liefst 90% van de koolzaadolie in de winkelschappen genetisch gemanipuleerd wordt. En daarmee gaan er veel van de gezonde vitamines en mineralen verloren.
Olijfolie bevat veel antioxidanten en is rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Extra vierge olijfolie is de minst bewerkte variant met de meeste gezondheidsvoordelen (1). Deze olie heeft een redelijk laag rookpunt: 160 °C.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Koolzaadolie heeft inderdaad een hoog rookpunt en de neutrale smaak maakt het een uitstekende olie om mee te frituren, maar het is geen ongezonde olie. Net als de meeste van de andere gezonde oliën op deze lijst is koolzaadolie laag in verzadigde vetten. Beste voor: bakken, braden en frituren.
Olijfolie heeft, net als koolzaadolie, een goede verhouding onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Wat olijfolie nog gezonder maakt, is het feit dat extra vierge olijfolie een hoger aantal gezonde, antioxidanten kent. Koolzaadolie/raapzaadolie bevat een grote hoeveelheid onverzadigde vetten en antioxidanten.
Koolzaadolie wordt gewonnen uit koolzaad. Deze olie is niet geschikt om te verhitten en bewaar je best in de koelkast. Koolzaadolie bevat veel omega 3-vetzuren.
Met raapolie kunt u wokken, bakken en braden. Daarnaast is raapolie een zeer geschikt ingrediënt voor in een saladedressing, saus of frituurolie. Vanwege de gunstige vetzuursamenstelling wordt raapolie in veel frituuroliën gebruikt als basis en gemengd met andere plantaardige oliën.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.
Wanneer koolzaadolie wordt gehydrogeneerd, wat vaak gebeurt om er een gedeeltelijk gehydrogeneerde olie van te maken, wordt het transvetgehalte hoger. Dit is een groep vetten die je zoveel mogelijk wilt vermijden sinds wetenschappelijk bekend is dat het LDL cholesterol verhoogt en HDL cholesterol verlaagt.
Koolzaadolie bevat de grootste hoeveelheid omega 3-vetten en is rijk aan vitamine E. De vraag is nu: mag deze olie verhit worden? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar doe je het wel, dan mag de olie in elk geval maar één keer gebruikt worden en de baktemperatuur mag niet hoger worden dan 180 °C.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Om te bakken en braden, maar ook voor gebruik in salades. Waarom zou je bij je volgende kooksessie voor koolzaadolie kiezen?
Antiseptische eigenschappen: men beweert dat koolzaadolie een antibacteriële werking heeft en desinfecteert en ontsmet. Vertraagt het verouderingsproces van de huid: doordat de olie rijk is aan vitamine E, helpt de olie met het vertragen van het verouderingsproces van de huid. Verbetert de stevigheid van de huid.
Ze is ideaal voor zowel koude als warme gerechten. Gebruik ze bijvoorbeeld als basis voor sausen en vinaigrettes, als heerlijke aanvulling bij koude schotels met vis of om te bakken en te wokken. Koolzaadolie bevat drie keer meer Omega 3 dan olijfolie.
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
Je wokt op een hoge temperatuur: je olie moet zuiver zijn en een hoog rookpunt (de temperatuur waarop je olie begint te roken of branden) hebben. Slaolie is hiervoor niet geschikt, maar zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie wél. Wokken is een gezonde manier van koken.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren (linoleenzuur) zijn met name lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten(olie), sojaolie, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. Ook sommige margarines bevatten omega 3-vetzuren, maar dit is vaak door toevoeging van visolie.
Er is een simpel trucje om dat te voorkomen. Vooral extra vierge olijfolie kan flink spetteren wanneer je die verhit in de pan. Deze olie is dan eigenlijk ook het meest geschikt om te gebruiken in koude gerechten. Gewone olijfolie is zuiverder, waardoor je er beter in kunt bakken en hij minder zal spetteren.
Koolzaadolie wordt geperst uit het zaad van de plant. Koolzaad (Brassica napus) en raapzaad (Brassica rapa) worden al eeuwen verbouwd voor de olie. Beide soorten worden grootschalig verbouwd. Ook tref je ze vaak verwilderd (bijvoorbeeld in de berm) aan.
Vervang zonnebloemolie simpelweg door andere neutrale plantaardige oliën. Zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, raapzaadolie of slaolie. Zo kun je onbezorgd blijven genieten van al je zoete baksels.
kies voor margarine en halvarine met < 17 gram verzadigd vet/100 gram en kies voor vloeibare bak- en braadproducten of olie; kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak.
Vloeibare margarine is van nature vloeibaar door al z'n plantaardige oliën. Becel bevat bovendien Omega's 3 en 6 die bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed en daarmee bijdragen aan de gezondheid van het hart.