Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit. Lekker aaien!
Nee, dit is verboden volgens de wet natuurbescherming. Via de Vogelbescherming: De wilde eend is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn wilde eenden beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn.
1. Probeer elke dag je hand rustig in het hok te leggen en kijk hoe de loopeendjes erop reageren. Zo wennen ze aan je handen en worden ze erg snel tam.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Het eendje moet goed op temperatuur blijven en ook droog blijven. Als het nat is geworden, moet je erop letten dat het snel weer opdroogt. Zorg voor een warme en droge plek onder bijvoorbeeld een warmtelamp of op een warmteplaat, anders vat het kou en raakt het onderkoeld. Dit gaat bij pulletjes sneller dan je denkt.
Soms proberen de mannetjes elkaar zelfs te verdrinken om het vrouwtje te kunnen bemachtigen. Als je wilde eenden hoort kwaken, dan zijn dat vooral de vrouwtjes. Mannetjes maken niet het bekende kwak-geluid, maar een ander raspend geluid en als de baltstijd is aangebroken, fluit hij zelfs.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Eenden zijn agressief
Uit een Australische studie blijkt dat eenden een stuk agressiever worden als ze geregeld gevoerd worden. Let op je handen dus.
De vagina van de vrouwtjeseend is spiraalvormig en lijkt op een telefoonsnoer. Deze spiraal is tegengesteld gevormd aan de penis van de woerd. Hierdoor gaat de gedwongen bevruchting moeizaam. Pas als ze zich overgeeft aan de woerd en zich ontspant kan hij het zaad succesvol bij haar naar binnen spuiten.
Ze wassen zich in het water, ze drinken eruit en doen ook hun ontlasting in hetzelfde water. Vandaar dat het noodzakelijk is dat het water waarin ze zwemmen zo schoon mogelijk is. Het water schoonhouden, kan doormiddel van een filterpomp, het water verversen of de juiste bezettingsgraad van de eendenvijver.
Het is heel onhandig hoor een eend als huisdier; ze worden namelijk nooit zindelijk! Nu zijn het nog grappige kleine kakjes, maar let op: het worden stinkende flatsen in je huis en het grappige gaat daar snel vanaf!
Hoeveel kost een eend? Eenden kosten naargelang van de soort of het ras 5 tot 25 euro per dier. De prijs voor eendenvoer varieert van 1 tot 5 euro per kg.
meest voorkomende rassen zijn die in gevangenschap worden gehouden. dan de meeste soorten, en kunnen gemiddeld 10 tot 12 jaar oud worden.
Jaarlijks brengen in Nederland acht miljoen eenden hun leven door zonder ooit water te zien. Ze kunnen niet zwemmen, zich nauwelijks wassen en hun hele leven gaat voorbij zonder dat ze zelfs maar een keer kopje onder kunnen gaan. Hun zwemvliezen blijven ongebruikt.
Ze voeden zichzelf met kleine insecten, granen en waterplaatjes zoals kroos. Als je een baby eendje zonder moeder hebt gevonden of met eenden aan het fokken bent dan is er ander voer beschikbaar. Speciaal voer voor watervogels.
Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
Ook zie je vaak trio's: twee mannetjes en één vrouwtje, waar een stel van overblijft. De paartjes blijven samen tot en met de broedtijd. De paarsblauwe 'spiegel' is in vlucht goed te zien bij zowel mannetje als vrouwtje.
Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden.
Eenden zouden voornamelijk groenvoer uit de natuurlijke omgeving moeten eten, zoals gras en lage plantjes, eendenkroos, kleine visjes, kikkers en andere waterdiertjes. Eend op zoek naar groenvoer onder water.
Natuurlijke vijanden van de eend
De vijanden in Nederland zijn katten, honden, vossen en ook zeker de mens. Dat komt omdat de mens de natuur verandert heeft en dit heeft nadelige gevolgen voor de eend, omdat deze zich niet zo snel aan kan passen.
Het mannetje, de woerd, is te herkennen aan de opvallende groene kop en witte nekband. Ook heeft hij als enige eendensoort gekrulde staartveren. Het vrouwtje heeft een meer gecamoufleerd vooral bruin verenkleed.
De spiegel bij een vogel zit op de vleugel . Het zijn duidelijk andere veren dan op de rest van de vleugel. Ze zijn opvallend gekleurd. Bij een vliegende vogel zie je de spiegel goed en groot boven op de vleugel, in het midden, aan de achterkant.
zijn eenden en houtsnip met de ogen hoog aan de zijkant van het hoofd. Ze kunnen niet goed naar voren kijken. De meeste hoeven hun punt van de snavel ook niet te zien, ze gebruiken andere zintuig (tast) om voedsel te kunnen vinden. Ze kunnen wel panoramische beelden (breed beeldig) waarnemen.