Kun je een soa hebben als je nog maagd bent?

Dus, kan je een soa hebben als maagd? Als je beide maagd bent en nog helemaal geen seks hebt gehad dan heb je nog geen SOA. Echter, als je bijvoorbeeld al wel onbeschermde orale seks hebt gehad dan is het mogelijk dat je hierbij een SOA oploopt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onedayclinic.nl

Kan je een soa hebben als je nog geen seks hebt gehad?

Sommige soa's kun je, behalve door seks, ook krijgen door: Contact van je bloed met besmet bloed van een ander (hepatitis B, hepatitis C en hiv). Besmetting komt dan door bijvoorbeeld: een tatoeage of piercing zetten met spullen die besmet zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kan je een soa krijgen als je maar met 1 persoon seks hebt?

Je partner kan een soa hebben zonder het te weten

Je partner kan ook een virus hebben waar je later een soa door krijgt. Dat je partner geen klachten heeft, betekent niet dat jij ook geen klachten krijgt. Het kan dus zijn dat jullie allebei een soa hebben, maar jij wel klachten hebt en je partner niet. Of andersom.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soaaids.nl

Kan je zomaar een soa hebben?

In bepaalde situaties kun je een SOA doorgeven of krijgen zonder seksueel contact: Je kunt een SOA oplopen via besmet bloed. Bijvoorbeeld bij een tatoeage die is gezet met een besmette naald, of bij een piercing die onhygiënisch is uitgevoerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soatestdoen.nl

Kan je chlamydia krijgen zonder seks te hebben?

Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact

Voor de meeste SOA's (zoals bijv. chlamydia, gonorroe) geldt dat je daadwerkelijk seks moet hebben om ze op te kunnen lopen. Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onedayclinic.nl

De soa die bijna iedereen krijgt

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ziet een soa er uit?

Als je een soa hebt, kun je last hebben van de volgende symptomen: Afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus (meer dan normaal). De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn of anders ruiken. Branderig gevoel, irritatie, pijn bij of na het plassen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sense.info

Waar krijg je geen soa van?

HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidarts.com

Is het erg als je een soa hebt?

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)

Een soa geeft niet altijd klachten. Je kunt dus een soa hebben zonder dat je het merkt. Wanneer een soa niet op tijd behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Hoe kom je af van een soa?

Chlamydia, gonorroe en syfilis

Chlamydia en gonorroe worden met antibiotica behandeld. Je bent na een week genezen. Ook syfilis wordt met antibiotica behandeld. Antibiotica worden alleen gebruikt voor soa's die door een bacterie worden veroorzaakt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sense.info

Kan je een soa krijgen van een handdoek?

En schurft en schaamluis kan iemand op je overdragen door besmette kleding, handdoeken of beddengoed. Maar ook kun je genitale wratten oplopen door bijvoorbeeld een besmette handdoek. Gebruik dus nooit zomaar andermans handdoek, en trek nooit zomaar iemands ondergoed aan!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soazorg.nl

Welke soa's merk je niet?

Maar dit hoeft niet. Ook als je niets merkt kun je chlamydia hebben en dus anderen ook besmetten. Als je chlamydia niet behandelt, kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jouwggd.nl

Wat zijn de 3 meest voorkomende soa's?

De meest vastgestelde soa is chlamydia. Bij hetero's volgen herpes en genitale wratten (HPV). Bij homomannen is dat syfilis en gonorroe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverseks.be

Welke soa's zijn dodelijk?

Syfilis is een, bij niet tijdige behandeling, gevaarlijke bacteriële soa. Syfilis begint vaak met een klein zweertje op de geslachtsorganen, en kan zich daarna via het bloed door het hele lichaam verspreiden en ernstige schade aan verschillende organen aanrichten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dijklander.nl

Doet een soa pijn?

Vooral door seks zonder condoom kun je een soa krijgen. Je kunt deze klachten hebben: Pijn aan je piemel of ballen. Pijn aan je vagina.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soaaids.nl

Is een soa test gratis?

Een soa-test bij de GGD is gratis en anoniem. De GGD geeft je bezoek aan de soa-poli niet door aan jouw ouders, huisarts of zorgverzekering. Bekijk deze video om te zien hoe een soa-test gaat. Voordat je naar de GGD komt is het belangrijk dat je de online vragenlijst hebt ingevuld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdgelderlandzuid.nl

Wat gebeurt er als je niks doet tegen een soa?

Gevolgen. Het is belangrijk om een seksueel overdraagbare aandoening tijdig te behandelen. Anders kan die ernstige gevolgen hebben, zoals verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid. Zolang een soa niet is behandeld, blijf je besmettelijk voor anderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdhaaglanden.nl

Hoe lang kun je met een soa rondlopen?

Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidarts.com

Hoelang geen seks na soa?

Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onedayclinic.nl

Welke soa kun je krijgen van zoenen?

Een SOA oplopen door te zoenen, kan dat? Ja, dat kan. Zonder dat je symptomen hebt, kun je het herpesvirus in je mond hebben en met het speeksel dit virus op je (seks)partner overbrengen. Ook kun jij of degene met wie je (tong)zoent, alhoewel de kans klein is, de SOA gonorroe of syfilis overdragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soatestdoen.nl

Wat doet een soa met je?

Soa betekent seksueel overdraagbare aandoening. Dus: een ziekte die je kunt krijgen door (onveilige) seks. Je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Soms merk je wél iets.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kan een soa vanzelf voorbij gaan?

Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kun je chlamydia krijgen door wc bril?

Kom je in aanraking met sperma, vaginaal vocht of bloed, dan loop je het risico een soa te krijgen. De organismen die soa's veroorzaken overleven buiten het lichaam echter heel kort: van een vieze wc-bril krijg je dus geen soa.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onedayclinic.nl

Hoe voelt buikpijn bij chlamydia?

Ongeveer 25% van de vrouwen krijgt klachten nadat zij chlamydia heeft opgelopen. De symptomen zijn: Symptomen die lijken op een blaasontsteking: pijn of een brandend gevoel bij het plassen; pijn in je onderbuik; veranderde vaginale afscheiding (andere kleur, geur of hoeveelheid);

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op artsenzorg.nl

Hoe ziet chlamydia eruit?

Ongeveer de helft van de mannen met chlamydia krijgt klachten, bijvoorbeeld: Pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Vocht uit de penis, vooral 's ochtends. Het is doorzichtig tot geelgroen van kleur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Welke noten bevatten ijzer?
Volgende artikel  
Is de Lidl Duits?