Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over.
Gemiddeld ligt de prijs op €1.900 met uitschieters naar €2.500 voor de vaarzen die al goed wat kilo's melk geven. Verwacht wordt dat de prijs van melkkoeien en vaarzen nog wel even op dit hele hoge niveau blijft. Melkveehouders die de dieren nu te duur vinden, kunnen beter even een paar maanden wachten.
Het gemiddeld gewicht van een volwassen koe met een schofthoogte van 132 tot 134 cm in het begin van de dracht bedraagt 700 tot 750 kg. Sommige koeien met een gestalte van boven de 1m40 halen een gewicht van 850 tot 900 kilogram.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Meer dan 2.000 euro betalen voor een goede melkkoe of vaars. Een jaar geleden leek dat haast ondenkbaar. In 2022 is het de dagelijkse realiteit.
De mestproductie ligt op zo'n 29 kuub per jaar plus 43,5 kilo fosfaat, waardoor een koe per dag zo'n €1,37 kost aan mest. – De overige kosten, zoals ziektekosten, water en de kosten van het melken (exclusief de arbeid), bedragen zo'n 41 cent per dag.
In 2016 kwam het gemiddelde gewicht uit op 94,6 kilo per varken, bij een totaal van 1,25 miljoen geslachte varkens. De vierde plaats is voor december, waarin 1,24 miljoen varkens werden geslacht. Het slachtgewicht kwam uit op 119,5 miljoen kilo, wat betekent dat het gemiddelde per varken uitkomt op 96,3 kilo.
Dieren die ritueel worden geslacht, worden niet verdoofd voordat het mes wordt gehanteerd. Sommige dieren raken meteen in een shock, maar de dieren die nog wel pijn voelen kunnen dat niet uiten, omdat ook hun luchtpijp is doorgesneden, aldus de onderzoekers. Bloed in de luchtpijp kan verstikking veroorzaken.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Slachter
De beginnende slachter verdient gemiddeld rond de €1750,-. Naarmate de Slachter meer ervaring krijgt kan dit salaris oplopen tot €2400,-.
Bij het slachten is hun gewicht al opgelopen tot 800 kg. Het slachtgewicht van een stier varieert tussen de 650 en de 800 kg. Stieren worden na een twintigtal maanden geslacht.
Uit één koe gaan ongeveer dertig pakketten, waar 8 kilo vlees in zit.
Gewicht en lengte
Bij BWB-koeien bedraagt het volwassen gewicht 700 kg met een maximaal gewicht van 850–900 kg.
Doorgaans worden dikbilmoeders na twee à drie keizersneden afgevoerd naar het slachthuis, op een gemiddelde leeftijd van zes à zeven jaar. De meeste mannelijke kalfjes worden vetgemest tot de leeftijd van ongeveer twee jaar en vervolgens geslacht.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over.
Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld. Een halve hectare weide huren kost ongeveer 800 euro per jaar.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Er zijn vier manieren voor het halal slachten van kippen: onverdoofd; elektrisch waterbad en handmatige slachting; elektrisch waterbad en machinale slachting; en gasmethode gevolgd door machinale slachting.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Vrouwtjes (zeugen) hebben een gemiddeld gewicht van 180 kilogram en mannetjes (beren) van 250 kilogram.
Eersteworpszeugen werpen biggen van gemiddeld 1.241 gram, tweede, derde en vierdeworpszeugen geven biggen die gemiddeld rond de 1.400 gram wegen. Na de vierde worp daalt het gemiddeld geboortegewicht langzaam. Bij achtste- en ouderworpszeugen is het gemiddeld gewicht van de biggen 1.287 gram.
Sperziebonen en snijbonen hebben een hoge voedingswaarde, maar bevatten een bittere stof waardoor de koeien dit product minder graag opnemen. Rauwe bonen bevatten antitrypsine wat de eiwitopname remt. Daarom wordt humaan geadviseerd bonen altijd minimaal 5 minuten koken om de antitrypsine-activiteit te verwijderen.
Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”
Ondanks deze knappe prestatie is Wilodge Poshspice niet de duurste koe aller tijden. Die titel draagt de twaalf jaar oude 'Missy' uit Canada. Missy heeft het Holstein ras en werd in 2009 verkocht voor een recordbedrag van €1 miljoen.