Vroeger werd een elleboog uit de kom ook wel 'zondagsarmpje' of 'zondagselleboogje' genoemd.
Symptomen zondagmiddagarmpje
Het kind geeft pijn aan in de elleboog en soms ook in de schouder of de pols. Hij wil zijn arm niet meer bewegen en houdt hem meestal het liefst stil tegen zijn buik. Daarbij ondersteunt hij de arm met zijn andere hand.
Ongevalsmechanisme. Een zondagsarmpje ontstaat na een plotselinge ruk in de lengterichting van van de arm. Dit kan bij ontstaan bij het wegtrekken van een kind of bijvoorbeeld wanneer een kind tussen de ouders geschommeld wordt.
Het meest voorkomende symptoom is een instabiel gevoel in de elleboog. Verder kan er een pijnlijk klikken zijn en/of pijn bij het vaker achter elkaar maken van dezelfde beweging. Bij lichamelijk onderzoek kan de stabiliteit worden getest.
Bel de huisarts of huisartsenpost als u denkt dat de elleboog van uw kind uit de kom is. De huisarts kan de elleboog weer op zijn plek terug zetten. De pijn is vaak meteen weg als de elleboog weer goed zit.
Soms schiet de elleboog vanzelf weer op zijn plek terug. Als dat niet gebeurt, kan de huisarts de elleboog terug zetten. De huisarts doet dat door de arm op een speciale manier te bewegen. Dat doet even pijn, maar direct erna is de pijn meestal helemaal over.
Meestal gaat een elleboogkneuzing na een paar dagen tot drie weken vanzelf over. Na een aantal dagen kan er geleidelijk meer bewogen worden. Dit stimuleert het herstel. Is er mogelijk sprake van een botbreuk, is er forse zwelling of blijft de pijn hevig ondanks rust, neem dan contact op met je huisarts.
Vaak is er sprake van een overbelasting van de aanhechting van de spieren die van de pols naar de elleboog lopen. Een overbelasting van de aanhechting van de strekspieren komt het meest voor. Deze spieren zitten vast aan de buitenzijde van de elleboog en geven daar een zeurende pijn.
De botten van het ellebooggewricht verliezen hun normale positie waardoor de elleboog luxeert oftewel uit de kom raakt. Aangezien de elleboog van veel stabiliteit wordt voorzien is er grote kracht nodig om dit voor elkaar te krijgen. Hierdoor gaat een elleboogluxatie vaak samen met andere letsels.
Pijn in ellebogen is in veel gevallen altijd het gevolg van overbelasting. Het principe achter overbelasting is eenvoudig: als u wakker bent, maakt u de weefsels in de pezen, botten en spieren in uw elleboog deels kapot.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien.
De klachten kunnen bestaan uit pijn (door een soort irritatie/ontstekingsreactie) en/of krachtverlies. Vaak voelen patiënten iets verschieten in de pols bij bewegen of heeft men zelfs het gevoel dat de pols blokkeert of 'op slot' zit.
Buig door de knieën zodat het kind tussen de knieën komt te zitten. Buig de rug iets naar voren zodat je goed bij het kindje kan. Zet het kind op zijn benen wanneer hij/zij kan staan. Trek het kind dicht tegen je aan en pak het goed beet.
Wat zijn de symptomen van een botbreuk? Een botbreuk kan flinke pijn, een zwelling en een blauwe verkleuring veroorzaken. Daarnaast kan het slachtoffer het lichaamsdeel dat gebroken is niet bewegen of erop steunen.
Het genezingsproces duurt normaal gesproken één tot drie maanden. Sporten tijdens deze periode, of uw schouder op een andere manier zwaar belasten, leidt sneller tot een nieuwe luxatie. Na zes weken tot uiterlijk drie maanden mag u de schouder weer normaal bewegen en belasten.
Bel uw huisarts als u denkt dat u uw pols gebroken heeft. Bij een gebroken pols krijgt u gips of soms een operatie. Na gips duurt het soms langer voor u uw pols weer helemaal kunt gebruiken dan na een operatie.
Klachten en symptomen
Pijn in de elleboog kan een symptoom zijn bij artrose. De pijnklachten bij artrose zijn vaak wisselend van dag tot dag. Vaak kunt u het gewricht beperkt buigen en/of strekken. Niet goed kunnen strekken is lmet name lastig bij het tillen van voorwerpen, zoals zware tassen.
Elleboogbrace compressie
De Elleboog Epitrain (00189) en de Elleboogbandage GM Lycra (04079) zijn in deze categorie de beste braces. Hierbij geeft de Epitrain de meeste ondersteuning en heeft ook een drukpelotte.
Een tenniselleboog of tennisarm is de meest voorkomende aandoening van de elleboog. Een tenniselleboog is een ontsteking of irritatie ter hoogte van de aanhechting van de pezen aan de buitenkant van de elleboog. De medische benaming voor een tenniselleboog is epicondylitis lateralis.
Mogelijke behandeling
Waar nodig ontstekingsremmers of pijnstillers kan de huisarts mee geven. Indien de tennisarm niet overgaat moeten externe disciplines er naar kijken. Het lichaam lost het dan niet zelf op en heeft manuele hulp nodig om te kunnen herstellen.
Tennisarmtest – weerstand middelvinger
Arm gestrekt, geef weerstand tegen gestrekte middelvinger naar beneden, patiënt geeft met middelvinger tegendruk naar boven. Er is een directe relatie met m. extensor digitorum 3e vinger. Ook wel Maudsley's test genoemd.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Oorzaken kunnen zijn: een val in het verleden, langdurige peesirritatie, herhaaldelijke overbelasting (microtraumata), ouderdom (degeneratie), slijtage of vervorming van het schoudergewricht. Het gaat vaak om een combinatie van factoren.
Door de val kunnen er scheurtjes in het kapsel en de banden rondom de elleboog ontstaan. In sommige gevallen kan zelfs de elleboog 'uit de kom' raken. Dit heet dan een luxatie. Er kan ook een breuk ontstaan in het bot of dat de banden rondom de elleboog helemaal afscheuren.