Een mogelijke oplossing is je camera instellen op sluitertijdenvoorkeuze en een sluitertijd kiezen waarvan je zeker weet dat die scherpe foto's zal opleveren. Ook kun je de ISO-waarde van je camera met een of meerdere stops verhogen. Let wel: een hogere ISO-waarde leidt ook tot meer ruis.
Het kan twee verschillende oorzaken hebben. Of je hebt afgedrukt terwijl de camera nog niet klaar was met scherpstellen (of je stelde handmatig verkeerd scherp natuurlijk), of je kunt je sluitertijd nog eens checken. Je kent inmiddels vast het regeltje van het bereik en de sluitertijd wel.
Een goede vuistregel is om minimaal een sluitertijd aan te houden van 1 / brandpuntsafstand. Als je dus fotografeert met een 50mm lens, dan zorg je voor een sluitertijd van minimaal 1/50 sec. Diafragma – Ook de diafragma keuze heeft invloed op de scherpte in jouw foto.
Verschillende manieren om scherp te stellen
De camera stelt eenmalig scherp op het onderwerp en blijft ook op dit punt vaststaan tot de foto is gemaakt. De continue scherpstelling kan worden aangeduid met 'AF-C' of 'AI Servo'. Zolang je de ontspanknop half indrukt, blijft de camera scherpstellen op jouw onderwerp.
Hoe doe je dat, handmatig scherpstellen? Om handmatig scherp te stellen, zet je de knop op het objectief om van AF (autofocus) naar M (manual). Nu zie je dat wanneer je de sluiter half indrukt, de camera niet automatisch scherpstelt. Je doet dat met de scherpstelring op het objectief.
Tips voor scherpstellen
Bekijk hoe je het het AF-veld kunt veranderen. Zet het focuspunt in het midden. Stel scherp met het middelste focuspunt op het belangrijkste deel (wat je scherp wilt hebben) van de foto. Blokkeer / dus laat de ontspanknop niet los / draai de camera naar de gewenste compositie en “klik”.
Kies een redelijk klein diafragmagetal (f. 5.6 of f/4) om voldoende licht door te laten. Hoe hoger het diafragmagetal, hoe kleiner de opening is. Zorg wel voor een snelle sluitertijd, anders wordt de sensor te lang blootgesteld aan het licht.
Voor het mooiste licht moet je foto's nemen tijdens golden hour: het licht net na zonsopgang en net voor zonsondergang. Je neemt ook best zo veel mogelijk foto's, dan is de kans groter dat die ene perfecte foto met het perfecte licht tussen de selectie zit.
Welke sluitertijd moet je kiezen bij beweging? Voor een portretfotografie kun je je camera het beste instellen op 1/250 seconde. Personen bewegen nu eenmaal. Wil je een foto maken van een spelend kind, een sporter of een beweeglijk hier, dan kun je je sluitertijd het beste instellen op 1/1000 tot 1/1250 seconde.
In de volgende situaties kan het voorkomen dat de camera moeilijk automatisch scherpstelt: In geval van snelle bewegingen of hoge snelheid, zoals een rijdende auto. Wanneer een onderwerp zich te dicht bij de camera bevindt. In composities met weinig contrast, zoals een blauwe lucht of een zandstrand.
Zorg voor goed licht
Fotografeer met het licht in je rug. Dan is de foto scherp en goed belicht. Het nadeel is wel dat je weinig schaduw ziet, waardoor de diepte een beetje wegvalt. Als je een boek fotografeert kun je er voor kiezen om het licht schuin op het boek te laten vallen.
Stel geen hoge ISO-waarde in op je camera
Er is geen magische instelling, en iedere camera gaat een beetje anders met ISO om, maar als vuistregel geldt: hoe hoger de ISO-waarde, hoe groter de kans op digitale ruis en korreligheid in je afbeeldingen.
Bij volwassenen hebben de lees- en/of focusproblemen meestal andere oorzaken dan bij kinderen. Bij volwassenen (40 jaar en ouder) ontstaan lees- en focusproblemen meestal doordat het accommodatievermogen van de ogen minder wordt. Vaak ontstaan de klachten door een onderliggende brilsterkte (hypermetropie).
Het aantal scherpstelpunten kan per camera variëren van 9 tot wel meer dan 60. Bij de moderne mirrorless camera kan dat aantal zelfs oplopen tot meer dan 5000 (Canon EOS R) .
Jezelf verschuilen achter de camera kan, maar een goed zelfportret laat juist iets zien van jezelf. Door hem onder een hoek te houden, houd je de camera uit beeld, maar je kan dan het kader niet goed zien. Via een spiegel kan je dus nooit een portret recht van voren maken.
Handmatige scherpstelling (MF)
Hoewel fotograferen met autofocus (AF) gebruikelijker is bij digitale camera's, is MF effectief wanneer het moeilijk is om scherp te stellen met autofocus, zoals bij macrofotografie. In MF kunt u de scherpstelpositie aanpassen door de scherpstelring op de lens te draaien.
Autofocus, meestal afgekort met AF, is automatisch scherpstellen door de camera. Dit scherpstellen wordt vanuit de camera bestuurd. Als je door de zoeker kijkt zie je de scherpstelpunten of focuspunten.
Die beeld-elementen zijn o.a.: licht, standpunt, compositie, vorm en sfeer. En dit zijn allemaal 'geen' camera-instellingen. Op je camera zitten geen knopjes licht, standpunt, compositie, vorm of sfeer. Dit zijn juist dingen die de fotograaf 'buiten' de camera zoekt, ziet, manipuleert en creëert.
Voor productfotografie wordt vaak een 50 mm lens of een 24 mm lens gebruikt. Deze lenzen bepalen dus al vooraf hoe groot het beeld gaat worden. Je kunt hiermee niet in- of uitzoomen. Ik raad je ook aan om een statief aan te schaffen waar je de camera op kunt plaatsen.
Goede productfotografie valt en staat met de achtergrond. Een rustige, het liefst een witte, achtergrond zorgt ervoor dat alle aandacht naar het product gaat. Een rol wit papier en een achterwand waar je je papier op vast kunt maken is een mogelijkheid als je niet beschikt over een lichttent.