Associazione Sportiva Roma is een Italiaanse voetbalclub uit Rome. De thuisbasis is Stadio Olimpico en de clubkleuren van Roma zijn bordeaux-oranje.
In de Italiaanse hoofdstad vinden we twee andere topclubs. AS Roma en SS Lazio hebben het Stadio Olimpico als hun thuisbasis. Deze imposante voetbaltempel biedt plaats aan meer dan 70 000 toeschouwers. Bij de thuiswedstrijden van Lazio vinden we de harde kern terug in de Curva Nord.
Het logo van de Romeinse club bevat een een afbeelding van Romulus en Remus die worden gezoogd door de Capitolijnse Wolvin. In de Romeinse mythologie is Romulus de legendarische stichter van Rome waarbij Remus zijn tweelingbroer is. Volgens de mythe is de tweeling grootgebracht door de wolvin.
De Roma (meervoud van Rom) zijn een van oorsprong nomadisch volk. De voorheen gebruikelijke naam zigeuners wordt thans als denigrerend beschouwd. De oorsprong van de Roma ligt mogelijk in het Indisch subcontinent. De bekendste groep in Europa zijn de Sinti.
Roma is een Italiaanse meisjesnaam. Het betekent `Rome`. Extra info: Waar wordt het gebruikt? De naam Roma wordt voornamelijk gebruikt in andere talen.
Associazione Sportiva Roma is een Italiaanse voetbalclub uit Rome. De thuisbasis is Stadio Olimpico en de clubkleuren van Roma zijn bordeaux-oranje. Associazione Sportiva Roma S.p.A.
Nesta speelde tot 2002 bij Lazio en vertrok daarna naar AC Milan. Met deze club won hij onder anderen de UEFA Champions League, de FIFA Club World Cup en de landstitel. Tot de zomer van 2012 was hij daar een vaste waarde, mits hij gevrijwaard bleef van blessures.
Als echte wereldstad heeft Rome twee voetbalclubs: Lazio Roma en AS Roma. Beide zijn grote clubs in Italië die bijna ieder jaar eindigen in de top vijf van de Italiaanse Serie A.
De meeste zigeuners wonen in Hongarije, Roemenië en de Balkanlanden, maar ze wonen ook in de rest van Europa, in Noord en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en India.
Zigeuners, zoals de Roma en Sinti, zijn mensen die al eeuwen rondreizen en geen eigen land hebben. Ze wo(o)n(d)en verspreid over Europa en Azië. Al sinds de late Middeleeuwen wonen er zigeuners in Nederland. Zij hebben de Nederlandse taal tientallen woorden opgeleverd.
Het Romani, Romanes of Rom (Romani: romani ćhib) is de taal van de Roma. Volgens sommige wetenschappers dient men van meerdere talen te spreken, daar de verschillende stammen er zeer uiteenlopende dialecten op na houden. In totaal zijn er minstens 60 Romani-dialecten.
Hoeveel Roma er in Nederland wonen, is niet duidelijk. Geschat wordt tussen de 10.000 en 15.000. Ruwweg zijn er drie groepen: de lichting van 1978 uit voormalig Joegoslavië, een groepje dat in de jaren negentig de Balkanoorlogen ontvluchtte en migranten uit jonge EU-lidstaten als Roemenië en Bulgarije.
Historici denken dat de 'Roma', waar ook de Spaanse zigeuners toe behoren, oorspronkelijk als slavenvolk uit een streek in het noordwesten van het huidige India afkomstig zijn -bij de grens met Pakistan. Hun taal, het 'Romani', is verwant aan het Sanskriet en het Hindi.
Veldhoven is een van de tien gemeenten in Nederland waar de meeste Roma wonen. De cultuur van de Veldhovense groep is aan verandering onderhevig.
De Raad van Europa schat dat er zo'n 30.000 Roma in België wonen. Dat is 0,29 procent van de bevolking. Een exact cijfer kan er niet gegeven worden omdat Roma een etniciteit vormen, geen nationaliteit.
In Spanje wonen ongeveer 500.000 zigeuners. De helft daarvan zijn de zogenaamde 'Béticos' uit Andalusië. Een andere grote groep zijn de 'Catalanes' uit Catalonië. Deze groepen zijn over het algemeen goed geïntegreerd in de Spaanse samenleving.
De Gipsy Kings is een muziekgroep samengesteld uit twee families uit Arles en Montpellier in Zuid-Frankrijk. Ze maken een soort popversie van flamencomuziek.
Rome kent twee voetbalclubs: Lazio Roma en AS Roma, ook wel Giallorossi genoemd, naar de kleuren van de club (geel en rood). Met deze kleuren speelt AS Roma in op de kleuren van de stad Rome: paarsrood en goud. Lazio heeft blauw en wit als ploegkleur. Beide voetbalclubs kennen een lange geschiedenis en traditie.