Het betreft daarbij gezonde vetten die een mens nodig heeft. Makreel leeft in grote scholen waardoor de vangst op zee grootschalig gebeurt. Mede daardoor kan de vis betrekkelijk goedkoop worden geleverd. Makreel smaakt uitstekend zowel gebakken als gerookt, waar velen de voorkeur aan geven.
Eet 1 keer per week vis
Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
De omega 3 en omega 6 vetten zijn in grote hoeveelheden aanwezig in de vis. Tevens zit er veel vitamine A, B6, B12, C, D, E en K in. Dat is dan ook de reden dat makreel erg gezond is! Makreel is niet alleen erg lekker, maar dus ook erg goed voor je lichaam.
Goed voor het immuunsysteem
De voedingsstoffen in makreel versterken het immuunsysteem. De omega 3-vetzuren kunnen kleine ontstekingen in het lichaam neutraliseren. Daarnaast versterken de vitamines en mineralen in makreel het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden.
De makreel is vooral gekookt een veelgegeten vissoort. De makreel is een echte lekkernij en heerlijk om af en toe eens te eten. Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
De makrelen wegen 350/550 per stuk. Makreel om zelf te roken koopt u bij www.palingonline.nl!
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Zeker! Makreel is een populaire vis voor consumptie en zit boordevol vitamine B12 en gezonde vetten. Omdat het rode vlees van verse makreel snel bederft worden ze op 60°C graden gestoomd, vervolgens gerookt en verkocht. Je kunt ze kopen bij de vishandel of supermarkten als: Albert Heijn, Lidl, Aldi en Jumbo.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
We noemen vis 'vet' als het meer dan 5% vet bevat. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is.
Bij makreel kun je rekenen op 200 tot 250 gram vis per persoon.
Gerookte makreel is iets wat we graag eten op brood of door een salade. En fijn: het is ook nog 's hartstikke gezond. Makreel is een vette vis en bevat veel omega 3 en vitamine B12.
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Zowel verse als ingeblikte vis heeft gezondheidsvoordelen. De voedingswaarde is vrijwel gelijk. Dat komt doordat vis in blik zo snel verwerkt wordt. Al binnen 24 uur wordt de vangst ingeblikt, zodat de voedingswaarde intact blijft.
Je kunt bij vis in blik het beste kiezen voor de variant met water in plaats van olie. Water en vet mengen niet met elkaar, waardoor bij vis in water de gezonde visvetzuren beter in de vis blijven.
In vis zitten speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vette vis, zoals makreel, zalm, sardines en haring. Het goede nieuws: deze visvetzuren blijven goed behouden bij het inblikken van vis.
Rauwe makreel kun je zo'n één of twee dagen in de koelkast bewaren. We adviseren om deze onderin de koelkast te leggen, daar is het koeler en blijft de vis langer goed. In de vriezer (-18 graden Celsius) kun je rauwe makreel langer bewaren, tot maximaal drie maanden.
VisVoordeel.nl heeft de beste verse makreel vanaf 1 kilo t/m 50 kilo wel of niet gezouten en vacuüm verpakt. Onze makreel heeft een heerlijk volle, rijke en zachte smaak. De verse makreel zit boordevol met omega-3.
Snijd langs de ruggengraat over de hele vis vanaf de staart naar de voorkant en haal de twee zijdes van elkaar af. Trek de ruggengraat eraf en verwijder de buikgraten met het mes. Glijd er nog even met het puntje van je mes of met je vingers overheen om te voelen of er niets meer zit.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
Dorade. Forel. Griet.