Vermijd plekken die veel bewegen, zoals gewrichten en plaatsen die tegen de kleding wrijven. Om de pleister goed te laten plakken moet je deze minstens 10 seconden stevig aandrukken.
Plaats de pleister op een onbeschadigd, droog en haarloos deel van de huid, zoals je bovenarm, bovenrug of heup. Strijk de randen van de nicotinepleister glad zodat die goed hecht.
Nicotinepleisters zorgen ervoor dat je een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed krijgt. Op deze manier ontwen je langzaam van het roken. De nicotine, de verslavende stof van de sigaret, die normaal gesproken door het roken het lichaam binnen komt, wordt nu toegediend via de pleister.
Gebruik geen zeep aangezien dit de opname van nicotine door de huid kan bevorderen. Als de pleister op de juiste manier aangebracht is, is water niet gevaarlijk voor de NiQuitin Clear pleisters. U kunt baden, zwemmer of douchen, gedurende korte periodes, terwijl u NiQuitin Clear pleisters gebruikt.
Het doormidden knippen van pleisters wordt dus afgeraden, omdat het van invloed kan zijn op de manier waarop de pleister nicotine afgeeft aan de bloedsomloop.
Hoe werken nicotinepleisters? Met een nicotinepleister krijgt je lichaam de hele dag nicotine. De pleister geeft 24 uur lang nicotine af. Dat zorgt ervoor dat je minder last hebt van lichamelijke ontwenningsverschijnselen zoals onrust en trek.
De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer 2-3 uur. Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen.
Begindosering 6 weken 21 mg/etmaal, gevolgd door 2 weken 14 mg/etmaal, de laatste 2 weken 7 mg/etmaal. Bij afhankelijkheid van < 10 sigaretten per dag wordt aangeraden de eerste 6 weken 14 mg/etmaal, gevolgd door 7 mg/etmaal gedurende 2 weken te gebruiken. Bij het optreden van overmatige bijwerkingen lager doseren.
Als je meer dan tien sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de hoogste dosering nicotinepleisters. Deze bevat 21 mg per pleister die je 24 uur op hebt. In de meeste gevallen bouw je dit na 6 weken af naar 14 mg per 24 uur en de laatste 2 weken gebruik je 7 mg per 24 uur.
De fabrikant raadt aan om pleisters alleen bij stoppen met roken en niet bij minderen. Als je pleisters gebruikt en nog steeds rookt kun je namelijk teveel nicotine binnenkrijgen. Dan is er een risico op bijwerkingen zoals snelle hartslag, klam zweet, hoofdpijn en duizeligheid. Nicotinepleisters plak je op je huid.
Als u behalve dit medicijn ook doorgaat met roken, neemt de kans op bijwerkingen in belangrijke mate toe en kunnen ernstige hartproblemen ontstaan. Niet-rokers en kinderen zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van nicotine. Zij mogen dit medicijn NIET gebruiken.
STOPPEN MET NICOTINEVERVANGERS NIET GEVAARLIJK
Je gebruikt de nicotinevervangers niet langer dan drie maanden. Daarnaast bouw je het gebruik en de dosis nicotine af tijdens het stoppen. Verslaving aan nicotinevervangers komt weinig voor: zeker niet bij pleisters.
Je kunt beter geen nicotinekauwgom of -tabletten gebruiken als je ontstekingen in je mond of keel hebt of een kunstgebit hebt. In dat geval kun je beter nicotinepleisters gebruiken.
Als u stopt met roken, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn: een slecht humeur, een onrustig gevoel, u hebt zin in roken, u bent prikkelbaar. Niet iedereen die stopt, mist het roken.
De kans dat je stopt is het grootst met: hulp van je huisarts, praktijkondersteuner of een coach. en een middel met nicotine of een medicijn.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Door roken ontstaat schade aan cellen door een toename van vrije radicalen in de huid. Ook collageen en elastine worden beschadigd met als gevolg een slappe huid en rimpels. De meest bekende rimpels bij rokers zijn de zogenaamde rokers lijnen.
Speekselvloed, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree. Daarnaast kunnen zweten, onregelmatige en versnelde hartslag, vertraagde hartslag, hoofdpijn, duizeligheid en verwarring voorkomen. Verder: bibberen, spiertrekkingen, convulsies, verlaagde bloeddruk en later ernstige ademhalingsproblemen en coma.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Nicotine blijft één tot drie dagen in je bloedbaan en cotinine kan tot 10 dagen in het bloed worden gedetecteerd. Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn.
Sanders doktert: 'De longfunctie, zelfs de longinhoud, zou verbeterd zijn na het starten van de e-sigaret. ' Het gebruik van sigaretten zorgt voor irreversibele (niet/nooit meer te herstellen) schade in luchtwegen en longen. Verbetering door middel van gebruik van de e-sigaret ligt dus niet in de lijn der verwachting.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
In het begin kan stoppen met roken er juist voor zorgen dat je chagrijnig bent en meer gespannen dan anders. Dat is normaal: dat zijn ontwenningsverschijnselen. Je lijf protesteert dat er geen nicotine meer binnenkomt. Na twee weken voel je je fijner als je gestopt bent.
Volgens onderzoek is stoppen met roken (SMR) blijkt het meest effectief wanneer je meteen stopt. Bij meteen stoppen krijg je waarschijnlijk last van onthoudingsverschijnselen zoals: prikkelbaarheid, rusteloosheid, concentratieproblemen en slapeloosheid.