Als je na 6 maanden gebruik van dezelfde pil last hebt van doorbraakbloedingen, dan kun je voor de zekerheid contact opnemen met je huisarts. Je huisarts kan je dan bijvoorbeeld een andere pil of ander anticonceptiemiddel geven die beter bij je lichaam past.
Doorbraakbloeding voorkomen
Als je bijvoorbeeld elke drie maanden een doorbraakbloeding hebt, kun je elke tien weken een stopweek inlassen. Hiermee voorkom je dat je een doorbraakbloeding krijgt op een moment dat dit je niet uitkomt. Verder kun je doorbraakbloedingen voorkomen door te stoppen met roken.
Dit komt omdat het lichaam moet wennen aan de pil. Vaak zijn dit kleine hoeveelheden bloed, ook wel spotting genoemd. Ook kun je een doorbraakbloeding krijgen als je lange tijd achter elkaar de pil doorslikt zonder stopweek. Tussentijds bloedverlies kan geen kwaad, je blijft beschermd tegen een ongewenste zwangerschap.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
Als er veel bloed uit je vagina komt, of als je bloedt terwijl je niet ongesteld bent (bijvoorbeeld in de menopauze of tussen twee menstruaties in), is dat niet normaal. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, zoals een ontsteking, problemen met je hormonen of een spiraaltje.
Over het algemeen blijft het bloedverlies beperkt tot het eerste trimester. Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan ook wijzen op een extra-uteriene of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Zolang deze zwangerschap niet uitgesloten is door een echografie, moet elk bloedverlies u aanzetten om naar de gynaecoloog te gaan!
Een gezonde bloed kleur varieert van fel rood tot donker rood of bruin, afhangend van hoe vers het bloedverlies van de baarmoeder is. Sommige mensen beschrijven hun oude bloed soms als zwart, maar dit kan een teken zijn van iets anders (lees door!).
Bij een doorbraakbloeding komt er bij een meisje die de pil slikt wat bloed met slijm uit haar vagina, terwijl ze niet haar stopweek heeft en dus niet ongesteld zou moeten worden. Gaat het om een beetje bloed, dan wordt dat ook wel 'spotting' genoemd.
Iedere maand, in de stopweek, treedt een bloeding op die op een menstruatie lijkt, maar onttrekkingsbloeding wordt genoemd.
Om de menstruatie uit te stellen kun je inderdaad de pil een week doorslikken. In principe kun je doorgaan met een nieuwe strip en deze geheel afmaken. Er zal in de regel geen menstruatie volgen. Je kunt ook kiezen om een week door te slikken en dan een stopweek in te lassen.
De bloeding lijkt op een lichte menstruatie. Vaak is het bloed donker, een beetje een bruinachtige kleur, al kan het ook wat rozig of rood kleuren De reden voor de bruinachtige kleur is, dat het om oud bloed gaat. Sommige zwangere vrouwen voelen de innesteling: denk bijvoorbeeld aan een bloedneus of kramp.
Je kunt op dat moment een stopweek inlassen, ongeacht hoever je op dat moment in de pilstrip bent. Zorg wel dat je na maximaal 7 dagen weer met een nieuwe strip begint: dus niet de restjes van de vorige strip opmaken. Doorslikken van de pil kan ook als je bijvoorbeeld niet ongesteld wilt worden in je vakantie.
Bruine afscheiding door tussentijds bloedverlies
Het kan op onverwachte momenten komen, maar ook op vaste dagen tussen je menstruaties door. Verlies je tussentijds bloed op dezelfde dagen in je cyclus? Dan ligt de oorzaak vaak bij hormoonschommelingen in je bloed. Dit kan geen kwaad en gaat meestal vanzelf over.
De hoeveelheid bloed die je verliest bij een contactbloeding kan variëren van enkele druppels tot de hoeveelheid bloed die je verliest tijdens je menstruatie. Het bloedverlies kan ook bestaan uit bruine afscheiding. Bloedverlies tijdens of na de seks kan vervelend of zelfs pijnlijk zijn.
Minder dan 12 uur geleden
Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd.
Daarom wordt vaak het advies gegeven na 2 of 3 strips toch een stopweek in te lassen omdat je hiermee de kans van doorbraakbloedingen verkleint. De reden dat de huisartsen in Nederland nog terughoudend zijn met het advies om door te slikken is omdat risico's op de langere termijn nog niet wetenschappelijk bekend zijn.
Deze stopweek duurt 7 dagen. In die week word je ongesteld. Je hebt dan bloedverlies.
De bloeding duurt vaak maar een paar uur tot maximaal twee dagen. Het verschil tussen een innestelingsbloeding en de menstruatie is dat u bij een innestelingsbloeding vaak maar een aantal druppels bloed verliest. Het bloed is meestal donker, maar kan ook rood kleuren.
Wanneer je een innestelingsbloeding hebt, zie je hoogstwaarschijnlijk een paar druppels bloed op je ondergoed die zelfs een inlegkruisje niet zouden bedekken. Een innestelingsbloeding kan ook bruin of lichtroze van kleur zijn.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
U kunt de pil gedurende 1 jaar veilig doorslikken. U heeft dan tussendoor wel meer risico op doorbraakbloedingen.
Als je de pil op de juiste manier slikt, krijg je geen eisprong. Dan is er dus ook geen eicel om op te ruimen. Daarom ben je niet écht ongesteld maar verlies je alleen wat bloed.
Wanneer er geen eisprong plaatsvindt, kun je feitelijk dus ook niet meer ongesteld worden. Wel krijg je in het geval van een stopweek, zoals bij de anticonceptiepil, te maken met wat bloedverlies. Dat voelt en ziet eruit als een menstruatie, maar dat is het eigenlijk dus niet.
Tijdens de 6 of 7 dagen dat je stopt met de pil is er geen opname van deze hormonen en zal het beetje baarmoederslijmvlies dat opgebouwd werd, opnieuw worden afgebroken. Dat veroorzaakt een beetje bloedverlies, maar minder dan bij een natuurlijke menstruatie. In medische termen heet dat een onttrekkingsbloeding.