Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Maakt u zich toch zorgen over de vlekjes die u ziet, of heeft u ook andere oogklachten erbij, dan kunt u het best even langs de huisarts gaan. Die doet een klein oogonderzoek en kan u als dat nodig is verwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
U ziet lichtflitsen. U ziet minder goed. Bij sommige mensen lijkt het alsof ze een gordijn zien dat voor een deel voor het oog zit. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze over een muurtje heen moeten kijken.
Het deel van het netvlies waar het zonlicht op terechtkwam, is tijdelijk ongevoelig voor licht geworden - daar zie je een vlek. Dat komt door gewenning, de zogenoemde lichtadaptatie, zegt Jansonius: het oog past zich razendsnel aan de hoeveelheid licht die binnenkomt aan.
Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden. Echter: bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen kunt u het beste weer binnen 24 uur contact opnemen met de huis- of oogarts.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u lichtflitsen ziet. Lichtflitsen kunnen komen door glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Het kan zijn dat u met spoed naar de oogarts moet. Ook bij migraine kunt u lichtflitsen zien.
Symptomen. Bij een ooginfarct verslechtert of verdwijnt plotseling het zicht aan één oog. Hoe slecht u ziet, hangt af van de plek waar de slagader is afgesloten. Is dat in het midden van het netvlies, dan geeft dat meer problemen, dan aan de zijkanten.
De pupil wordt kleiner en laat weinig van het felle licht door om het netvlies te ontzien. Het netvlies bestaat uit lichtgevoelige zenuwcellen. Als er te veel licht binnenkomt, komen er te veel signaalstoffen vrij, die het zicht schaden.
Oculaire migraine is een vorm van migraine, waarbij u tijdelijk minder goed ziet. Het kan een voorbode zijn van een 'gewone' migraineaanval, maar dat hoeft niet. Dit wordt ook wel migraine met aura genoemd, omdat mensen soms vreemde vormen en kleuren zien. Het komt vrij veel voor.
Je hoeft je niet ongerust te maken als je af en toe sterretjes ziet. Alleen als dat heel plotseling gebeurt zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is, als het maar in één oog gebeurt of als het niet binnen een dag vanzelf overgaat, is het goed om naar de huisarts te gaan.
Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter. Bijzienden (met sterkte van -8 of hoger) en mensen met een netvliesloslating in de familie lopen meer risico op een netvliesloslating.
De behandeling van een netvliesloslating zal vaak met spoed worden uitgevoerd. Meestal geldt een plantermijn van hoogstens een week. U komt dus waarschijnlijk niet op een wachtlijst.
Het oog is verder gevuld met een heldere gelei, het glasvocht. Dit glasvocht zit op een aantal punten vast aan het netvlies. Een netvliesloslating begint met een scheurtje in het netvlies. Als door het scheurtje oogvocht stroomt onder het netvlies ontstaat een netvliesloslating.
Het glasvocht is een soort gelei dat de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Door veroudering kunnen in dit glasvocht troebelingen ontstaan. Dit noemen we glasvochttroebelingen, floaters of mouches volantes. Een onschuldig maar soms storend oogprobleem.
Als glasvochtloslating optreedt, merkt u dat er troebelingen in uw beeld voorbij zweven. Deze kunnen eruit zien als zwarte stipjes, een soort grote vlieg of een spinrag. Omdat het glasachtig lichaam zich lostrekt van het netvlies, kan het glasvocht trekken aan het netvlies.
Wazig zicht of een waas voor je ogen kan langzaam ontstaan of ineens optreden. Het kan in één oog of beide ogen optreden en tijdelijk of blijvend zijn. Afhankelijk van de oorzaak kan wazig zicht gepaard gaan met andere klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en vermoeide ogen.
Een migraine aura is niet gevaarlijk. Het gaat vanzelf over, meestal binnen 30 minuten. Soms duurt het langer, maar meestal niet langer dan een uur. Als u wel eens een migraine aura heeft, heeft u meer kans op een ziekte van hart of bloedvaten.
Het voornaamste symptoom is plots, pijnloos verlies van het zicht uit één oog. Ongeveer 20% van de getroffen personen kunnen enkel nog licht en donker onderscheiden. Meestal is het zicht beperkt tot het kunnen tellen van het aantal opgestoken vingers. De pupil (het zwart gedeelte van het oog) is verwijd.
Een aura in de neurologie is het geheel van meestal kortdurende verschijnselen die het begin van een epileptische of migraineaanval vormen. Voluit spreekt men ook over een aura epileptica of epileptische aura.
De meerderheid van de blinden kan licht zien, maar de dingen in hun gezichtsveld zijn buitengewoon wazig. Grote voorwerpen en mensen kunnen zichtbaar zijn voor mensen die blind zijn, maar alles is onscherp. Op enige afstand kan een blinde kleuren zien of scherp zien.
Verlies van perifeer zicht – u ziet niets aan een kant of boven/onder ooghoogte. Het centrale gezichtsvermogen blijft intact. Nevelig zicht – uw gezichtsveld lijkt bedekt te zijn met een laagje folie. Wazig zicht – objecten van dichtbij en veraf zijn onscherp.
Hoge bloeddruk heeft zeker invloed op het oog. Door een te hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten in het netvlies gaan lekken zodat er bloedinkjes ontstaan. Deze bloedinkjes kunnen in verschillende delen van het netvlies aanwezig zijn. Wanneer deze in het centrale gebied ontstaan kan het zicht achteruit gaan.
Trombose oog symptomen
Het zicht in één oog gaat achteruit, omdat het netvlies slechter kan functioneren. Dit doet meestal geen pijn. Er ontstaan plotseling vlekken of lichtflitsen (soms zonder dat het zicht achteruitgaat)
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.