U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een 'papieren' kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip.
Je auto verkopen zonder geldig kentekenbewijs is onmogelijk. Ben je (een deel van) het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode kwijt dan kun je een nieuwe opvragen bij de RDW. Zij sturen dan eerst het kentekenbewijs in creditcardvorm en daarna de tenaamstellingscode. Hieraan zijn kosten verbonden.
Vraagt de politie om uw kentekenbewijs en kunt u deze niet tonen? Dan krijgt u een boete van €45. Als u kortgeleden het kenteken op uw naam heeft laten zetten, maar de kentekencard nog niet heeft ontvangen mag u tot 14 dagen na het overschrijven rijden zonder kentekenbewijs.
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (auto's van voor 2014) of kentekencard van de auto en de negencijferige tenaamstellingscode.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Is een kopie voldoende? De wetgever neemt in principe geen genoegen met kopieën van het kentekenbewijs. Om het risico op diefstal van de originelen te verkleinen, is het advies de autopapieren altijd mee te nemen als u de auto verlaat.
Kentekenbewijs kwijt kosten
De kosten voor een vervangende kentekencard en tenaamstellingscode zijn vastgesteld op € 32,60. Deze kosten voor een nieuw kentekenbewijs betaal je gemakkelijk online via iDEAL in het dienstenportaal van de RDW.
Een kenteken online overschrijven kan alleen via de RDW website (Rijksdienst Wegverkeer). Hiervoor moet je inloggen met je DigiD-code. Tip: download de DigiD app, super makkelijk! Daarnaast heb je ook nog twee documenten nodig voor het overschrijven van je auto (kenteken):
U vraagt een nieuw kentekenbewijs aan via de knop Kentekenbewijs aanvragen. Kies dan voor 'Kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen'. U betaalt de kosten via iDEAL . U ontvangt van ons een nieuw kentekenbewijs (kentekencard) en automatisch ook een tenaamstellingscode.
Heeft u een voertuig op uw naam staan? Dan heeft u voor dat voertuig een kentekenbewijs of kentekencard nodig. Het oude papieren kentekenbewijs bestaat niet meer. Nu is er een kentekencard met chip.
Wij raden u af om de kentekencard in uw auto te bewaren. U kunt de kaart gemakkelijk in bijvoorbeeld uw portemonnee bewaren, samen met uw rijbewijs. De tenaamstellingscode of bij een papieren kentekenbewijs het Overschrijvingsbewijs (deel II of het vroegere kopie deel 3) moet u thuis op een veilige plaats bewaren.
Aanvragen van het kenteken voor een nieuwe auto duurt niet lang wanneer het gaat om modellen die al in de showroom van de dealer staan. Het voorwerk is immers al verricht en duurt het ongeveer 2 tot 3 werkdagen voordat het kenteken in de post wordt ontvangen.
Het duurt hierna over het algemeen vijf tot zeven werkdagen voordat het kentekenbewijs wordt afgegeven door de RDW. U ontvangt altijd de laatste cijfer / letter combinatie uit de dan geldende kentekenreeks bij het importeren van een auto (tenzij het een herinvoer betreft).
Als u uw kentekenbewijs kwijt bent, moet u een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Ook als uw kentekenbewijs is gestolen. Bent u de tenaamstellingscode van uw kentekencard kwijt? Dan hoeft u alleen een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen.
U heeft het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode van het voertuig. Bent u het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
U kunt kentekenbewijzen deel II online aanvragen met het formulier 'Bestellen Kentekenbewijzen deel II' . De RDW behoudt zich het recht voor om op basis van historisch verbruik minder kentekenbewijzen deel II te sturen dan door u aangevraagd.
Een kentekenbewijs is slechts een houderschapsbewijs; geen bewijs van eigendom van een auto.
Het kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs) is een roze of zandkleurig document van formaat A4 (voor de voertuigen ingeschreven na 15/01/2011). Dit document levert het bewijs dat uw voertuig ingeschreven is bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen).
Op de website van de RDW drukt u op de knop 'Voertuig overschrijven'. Hier kunt u inloggen met uw DigiD en het voertuig overschrijven. Zorg ervoor dat u de kentekencard en de tenaamstellingscode bij de hand heeft. Betaalt de kosten met iDeal.
Een kenteken overschrijven bij Jumbo kan wel. Eventueel kunt u vooraf even informeren bij de Jumbo in uw buurt of zij deze dienst leveren. Als u uw auto overschrijft bij Jumbo, neem dan altijd de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs en een geldig ID mee.
Ga naar een PostNL-punt bij jou in de buurt. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee te nemen. Op het PostNL-punt krijg je het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode.
De meldcode en de tenaamstellingscode van de auto worden wel eens door elkaar gehaald. Toch hebben deze twee codes allebei een ander doel. De tenaamstellingscode heeft u nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heeft u nodig bij het afsluiten van een autoverzekering.
Een nieuwe kentekenplaat is alleen verkrijgbaar bij een door de RDW erkende leverancier van kentekenplaten. Je bent verplicht om 2 nieuwe kentekenplaten aan te schaffen. Ook als je er maar 1 kwijt bent.
Opvragen kentekengegevens door organisaties
Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de politie. Zij mogen de gegevens alleen gebruiken waarvoor deze zijn opgevraagd. Belangenbehartigers voor de autobranche kunnen alleen technische gegevens opvragen.